miercuri, 21 martie 2012

[INFO] Cum se fura legal la noi in tara

Noi dezbatem teme ca cresterea salariilor, cursul euro, inflatie, cutume birocratice si asa mai departe cand la noi se fura ca in codru si in sistem legalizat de miliarde de euro. Putini sunt cei care stiu ca anul trecut a fost initiat Sistemul Electronic de Achizitii Publice care a inregistrat cereri de achizitii in valoare totala de 22 mil. euro. Aceasta informatie e cam singura pe cai oficiale. 

Problema apare ca Autoritatea care supravegheaza acest sistem nu stie cat din aceasta suma a fost atribuita prin licitatii electronice si cat prin atribuire direct sau cu alte cuvinte, 'donatii pentru partid'. Mai exact, nu cunoaste cum s-au cheltuit 12 mil. euro. Smecheria e urmatoarea, legea permite entitatilor publice sa cumpere pana in 15 mii euro cu atribuire directa. Dar cei ce au habar stiu foarte bine ca legea nu interzice ca achizitiile sa fie facute pe 'bucatele' astfel incat acest plafon sa nu fie depasit. De exemplu, Primaria X doreste sa modernizeze birourile. Astfel este nevoie de 'n' calculatoare, mobilier, fax-uri si multifunctionale minim. Daca grupezi toate acestea pana plafonul stabilit formand astfel mai multe oferte, ai asigurata atribuirea directa fara licitatie. Nimeni nu stie cate mii, milioane sau miliarde sunt cheltuite din bani publice in acest fel, nici macar statul. Sincer cred ca nici nu doreste acest lucru pentru ca la initierea Sistemului Electronic de Achizitii Publice putea sa prevada ca toate achizitiile, indiferent de plafon, sa fie obligatorii. 

Pentru a putea intelege mai bine amploarea fenomenului, putem rasfoi astfel de contracte unde preturile de achizitie nu sunt cu 10-30% mai mari decat pe piata libera, ci cu 100-500% mai mari. De multe ori am vazut la tv cazuri unde alimentele cumparate de catre spitale erau de 3-5 ori mai scumpe decat cele existente pe rafturile magazinelor. Un alt exemplu recent este ca primaria Galati a cumparat un top de hartie la pret dublu fata de MAI. 

In mass-media se vorbeste de o risipa a banilor publice prin preturile excesive din aceste achizitii, de aprox. 5 mil. euro (dupa parerea mea cred ca suma este cel putin de doua ori mai mare). Daca aceste sume nu va provoaca dureri de cap, realizati ca 22 mil. de euro reprezinta cam 1/3 din bugetul tarii iar daca am trai intr-o tara normala, am fi putut cu acesti bani sa majoram salariile cu cel putin 15-30% si sa scadem CAS-ul sau daca ne gandim la cei batrani, nu ar mai exista deficit structural pe Fondul de Pensii si totusi salariile tot ar fi fost majorate cu cel putin 15%. 

Cand vom vedea politicieni ca vor dezbate aceste lucruri si vor aplica solutii de stopare acestor hotii? Pentru a opri risipa este simplu dar de ce sa o faca? Inca traiesc cu impresia ca la aceste intrebari vor exista si raspunsuri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com