marți, 13 martie 2012

[INFO] Cresterea salariilor cu 15% la bugetari este mita electorala sau ajutor social?

De curand am auzit o noua declaratie a lui Traian Basescu prin care anunta triumfator cresterea salariilor cu 15% pentru bugetari pe motiv ca exista bani la buget (acum o luna tot printr-o declaratie a dansului, nu existau...minune!) si ca astfel va sustine Bugetul Asigurarilor Sociale. Orice economist serios nu poate accepta o astfel de prostie, minciuna, ca nici nu mai stiu cum sa o spun. Tot incerc sa il ignor pe Domn Presedinte dar nu reusesc pentru ca vrei sau nu, ia decizii in locul Premierului si in felul asta nimeni nu mai stie cine conduce, pe cine si ce are de facut. Starea asta de spirit o simt de vreo cinci ani incoace. Dar sa revenim la subiect.

Nu pot fi de acord cu faptul ca aceste decizii se iau la televizor, sa dea bine pentru campanie si fara consultari. Sa intelegeti ca nu am nimic cu bugetari, dar era de preferat ca propunerea sa fie facuta sub alta forma. Spre exemplu poate fi anuntat ca statul are bani pentru majorarea salariilor dar fara a fi anuntat un procent ci cresterea sa fie facuta dupa nevoi sau performanta. Mai exact, pentru a rezolva deficitul de doctori, se putea inregistrarea de angajari sau cresterea salariilor acestora dupa criterii de performanta. Sa nu aduc aminte tineri care au terminat Scoala de Subofiteri Campina si care nici acum nu sunt incadrati, ei beneficind de o solda lunara de pana in 50 lei/lunar si vedem cu toti cat ar fi nevoie de politisti pregatiti nu de incadrari directe si ma opresc aici.

Suna bine pentru bugetari cand aud cresterea salariilor cu 15%, dar aud si comercianti. Se stie cat de grea a fost aceasta iarna si pierderile pe care le-au inregistrat. Pana acum se gandeau de mai multe ori daca doreau sa creasca preturile pentru ca puteau ramane cu marfa nevanduta. In schimb cu aceasta veste sunt sigur ca prind curaj. Pericolul real acesta este, aceasta crestere va duce la cresterea inflatiei si la perturbari majore a cursului leu/euro. Sa nu uitam ca BNR in ultima perioada a introdus sume mari de bani pe piata si urmeaza sa scada dobanda minima obligatorie pentru sustinerea creditelor. Problema apare in momentul in care toti acesti bani vor intra in posesia bancilor. Acum intreb, cat va mai putea BNR sa tina cursul leu/euro la acest nivel? Nu mult, va asigur.

O solutie mult mai simpla si corecta, enuntata si de Valentin Lezea - Economist Sef la BNR, este scaderea CAS-ului si stimularea angajatorilor. Impozitele si taxele aferente bugetarilor nici nu poti spune ca exista pentru patronul este tot statul. In schimb, in mediul privat plateste aceste impozite si sustine in mod direct deficitul structural al Bugetului de Asigurari Sociale. Adevarata problema pe care o avem este ca avem prea putini angajati pentru a putea fi platite pensiile. In aceste conditii, masurile care sustin angajarile sunt mult mai indicate decat aceasta crestere care dupa parerea mea, oricum va fi inghitita de majorarea preturilor.

M-a dezamagit si reactia Domnului Victor Ponta. De cand salariul unui bugetar este un act de natura sociala, absolut meritata? Bugetarul nu munceste? Si daca munceste de ce este vazuta ca pe o reparatie sociala? Aceasta este politica din Romania a ultimilor 20 ani si imi este frica ca nici pe viitor nu avem nicio sansa. Sentimentul pe care il simt este unul de 'deja vu', fac referire aici de perioada de guvernare PNTCD. In Romania se repeta la nesfarsit acelasi greseli. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com