joi, 29 martie 2012

[INFO] Guvern nou...aceleasi obiceiuri...(pentru 2013)

Pe 'timpul guvernarii' Dnului Boc, pana in luna august cunosteam cresterile de taxe si impozite de anul viitor (exceptie a facut: cresterea TVA-ului, scaderea salariilor, reintroducerea impozitului micro si anularea impozitului forfetar). Dl Ungureanu a preluat aceasta mostenire si ne-a anuntat in aceasta luna  ca in 2013 impozitele pe proprietate (taxe locale) vor creste cu 16%...Ce? Cum? Iar?

Nu disperati, inca stam bine la acest capitol si va voi explica si de ce.  Cresterea se va aplica la baza impozabila. Asta inseamna ca pentru o casa (caramida sau beton) in zona centrala (zona '0'), de la 800 ron/mp - va creste la 930 ron/mp, mai exact pentru un apartament de 3 camere (60 mp) - baza impozabila este de aproximativ 12 900 euro. Despre asta este vorba! Impozitul platit efectiv la Primarie ajunge undeva la 145 ron. Dar sa revin, nimeni nu are curaj inca sa impoziteze valoriile reale ale proprietatilor si sincer sa fiu, nici nu ar fi prea indicat cunoscand nivelul de trai. Astfel poti ajunge la concluzia ca aceasta taxa are doua laturi, una de impozit si alta de protectie sociala. Cred ca suntem unici in Europa la acest capitol. Din cate cunosc, nivelul proprietatilor in Romania ajunge undeva in jurul 88%. Este un avantaj real fata de celelalte tari europene dar care ramane neexploatat. Oricum, banuiesc ca intr-un viitor mai apropiat, va exista o reevaluare a proprietatilor fapt impus si UE dar problema ramane aceiasi - exista bani pentru o astfel de taxa?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com