A. Pentru contribuabilii care obţin venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea.
Această categorie de contribuabili datorează doar contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS - 5,5% care se aplică asupra venitului net sau asupra normei de venit pentru impunerea pe bază de normă de venit.
Declarare şi plată
Pentru contribuabilii care sunt impozitaţi în sistem real, plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului. Pe baza declaraţiei de venit estimat, formular 220/declaraţiei de venit realizat, formular 200) organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăţi anticipate în care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorat ă anticipat şi termenele de plată. Plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 septembrie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv.
După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200), organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.
Pentru cei care sunt impozitaţi la normă de venit - Contribuabilii depun declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit, formular 221, în baza căreia organul fiscal emite decizia de impunere prin care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi termenele de plată. Plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 septembrie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv, şi reprezintă plată finală.
B. Pentru contribuabilii care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.
Această categorie de contribuabili datorează doar contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS - 5,5% care se aplică asupra valorii produselor livrate în cazul impunerii prin reţinere la sursă.
Obligaţia calculării, reţinerii şi virării contribuţiei revine plătitorului de venit.
În cazul persoanelor care au optat pentru contabilitate în sistem real şi pentru care organul fiscal emite decizie de impunere pe baza declaraţiei de venit, plătitorul de venit va solicita prezentarea deciziei de impunere D260 fără a mai reţine contribuţii şi nici impozit de 2%.
Atenţie! În cazul persoanelor care realizează venituri din agricultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a CASS reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară (233 lei = 1/3 din 700 lei).
via: DGFPVL
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu