vineri, 6 iulie 2012

[EDITORIAL] Avem un curs euro/leu prost din cauza...lui Isarescu nu a crizei politice

Cursul euro/leu a atins un nou prag istoric de 4.48 (4.4796). La prima vedere pare ca euro este in "genunchi", ca sa citez mass media si acest prag negativ a fost atins din cauza crizei politice. Nu este deloc asa si ce este curios ca ieri, volumul tranzactionat pe piata valutara a fost unul redus iar BNR nu a intervenit deloc. Mai pe scurt, daca BNR dorea un curs mai mic, putea oricand sa intervina cu costuri minime. Nu stiu ce gandesc sefii BNR, ca vor sa dea o lectii clasei politice sau mai rau...sunt basisti :), dar ce a ce conteaza este ca oamenii care au credite in valuta sunt afectati ca sa nu mai vorbesc de cei ce primesc facturi in functie de cursul euro/leu.

Ce este intr-adevar o veste proasta, este ca astazi cursul va plecat de la o valoare de 4.49 dar sper sincer sa nu atinga aceasta valoare si sa ramana undeva in jurul valorii de 4.48. Asa cum spuneam si acum doua luni, nu cred ca in acest an vom avea un curs mai mare de 4.5-4.6 euro/leu.

De ce m-am oprit la acest curs de 4.6 si nu am socotit o valoare mai mare. La inceputul articolului spuneam ca nu ii inteleg pe cei de la BNR de ce nu au intervenit pe un volum asa de mic de tranzactii pe piata. Explicatia poate fi alta dar inca neconfirmata prin evolutiile euro dar pe care o banuiam inca de la preluarea guvernului de MRU. Cursul de 4.6 lei pentru euro ar fi un curs ce vine in favoarea bugetului de stat in conditiile in care evolutia economica va fi negativa. Acest curs este vazut de multi economisti ca o ultima varianta de salvare a sustinerii bugetului astfel incat sa picam pe deficitul preconizat prin legea bugetului. 

Sfatul meu pentru perioada ce va urma sa nu incercati sa speculati aceasta crestere a cursului pentru ca aveti mari sanse sa pierdeti. Va zic asta pentru ca cel mai important factor al cursului ramane in continuare BNR care isi permite sa influenteze cursul datorita rezervei mari pe care o are in posesie. Nu mizati nici pe scaderea cursului, pentru ca aceasta ar oferi speculatorilor un motiv mai mare de a cumpara valuta pentru a mari marja profitului si vor fi astfel greu de infrant. Din acest motiv va sfatuiesc sa asteptati sa treaca aceasta perioada tulbure din punct de vedere politic si sa vedem care va fi prima reactie a BNR.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com