luni, 22 aprilie 2013

[®] Parfum de vin si o afacere de succes: Am vizitat cramele si am degustat vinurile celor de la Vincon Vrancea

Pe 20.04 am acceptat invitatia celor de la Vincon Vrancea unde am participat impreuna cu prietenii de la Blogosfera Vrancea la o degustare de vin la cramele Vincon din Focsani si Odobesti.

La vizita din Focsani am degustat un coniac vechi de 34 ani cu o tarie de 60° cu diferite arome, un gust puternic si inflacarat pentru ca inauntru meu a luat foc la propriu. Va spun sincer ca si acum ma gandesc cat de mult s-ar potrivi o astfel de bautura la mine acasa :). Vizita a continuat la crama din Odobesti, la Beciul Domnesc unde temperatura variaza intre 8°-10° grade Celsius pe toata perioada anului si este bine de stiut ca detine peste 100,000 sticle de vin, cele mai vechi datand din 1949. Crama este monument istoric inclus in programul UNESCO fiind construita in timpul lui Ştefan cel Mare si renovata intre 1834 -1839, in perioada lui Mihail Sturdza. Tot la Odobesti a avut loc degustarea a 7 soiuri de vin. Eiii! aici vreau sa vi le prezint pe cele care mi-au placut cel mai mult:

3. Cabernet Sauvignon 2004 (rosu sec) - un vin destul de tare, puternic, destul de viguros si il recomand barbatilor. Vinul este destul de nabadaios in gust care ma face sa cred ca ar mai trebuie sa fie pastrat putin.

2. Feteasca Neagra 2008 (rosu sec) - a fost preferatul meu. Am simtit un bun echilibru in gust iar pruna de feteasca ii ofera o nuata rubinie vie. Gustul este la fel de tare si barbatesc, sper sa nu ma insel, si am simtit ceva arome de scortisoara.

1. Tamaioasa Romaneasca 1989 (alb dulce) - un vin foarte bun dupa desert, destinat mai mult doamnelor, m-a impresionat prin culoarea intensa aurie si gustul dulce, onctuoasa. Gustul este unul dulceag unde vei simti mierea sau aromele de flori de tei si/sau salcam. Senzatia cand il gusti este de prospetime si oarecum uleios. Pe scurt, este un vin foarte bun si echilibrat in arome.

In partea a doua a articolului, nu ma pot abtine din cauza profesie, voi analiza putin si strategia companiei. Este cunoscut ca Vincon Vrancea este cel mai mare producator de vin per unitate vanduta si unul cu cea mai mare cifra de afaceri. Daca compania nu avea in proprietate niciun hectar de vie, aceasta detine momentan peste 1.500 de hectare de vie si cateva sute de vita tanara. De asemenea, Vincon Vrancea are in plan achizitia de vie dar aici se lovesc de "constructia" taranului roman care renunta greu la proprietate, in loc sa se asocieze sau sa vanda daca acesta nu este interesat sa produca. Pana acum compania a investit peste sapte milioane de euro si continua sa isi reinvesteasca profitul.

Vincon Vrancea isi doreste mai mult ca niciodata sa se rupa de imaginea existenta ca producator de vin "socialist" (a mat-ului unde taranul isi lasa strugurii) sau de producator de vin vrac. Compania si-au externalizat serviciile de PR prin compania Eye Conexiuni (Iulia Suteu, reprezentatul Eye Conexiuni persoana care am avut placerea sa o cunosc prin aceasta invitatie) si urmeaza sa realizeze o investitie in localitatea Husi de peste trei milioane de euro. De asemenea, se doreste sa se construiasca la Husi un centru de vinificatie de vinuri de calitate la care se va adauga un sistem de fertilizare si bazin retentie a apei. Compania va continua si programul de replantare de vita nobila iar pana la sfarsitul anului 2013 suprafata va depasi 800 hectare.

Ma bucur ca Vincon a inteles importanta promovarii prin evenimente, ceea ce doresc si celorlalte companii. De asemenea, imi permit sa le sugerez modificarea structurii site-ului care lasa mult de dorit, respectiv introducerea unei categorii de vanzare online, si infiintarea unui punct de prezentare si desfacere/vinarie.

In concluzie, aceasta vizita chiar mi-a schimbat total perceptia despre vinurile Vincon si ma face sa imi doresc sa cunosc mai multe informatii despre vinurile produse de aceasta companie si sigur vei reveni cu alte articole pe acest subiect. Multumesc lui Alin Ionita, Iulia Suteu si Vincon Vrancea pentru invitatie!

PS: Nu uitati ca consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii! ;)

3 comentarii:

omulvaly spunea...

frumos articol , Prietene !

Anonim spunea...

Nu uitati ca o tamaioasa sau o busuioaca imbujoreaza si apoi "ingrijoreaza" :P :)

Unknown spunea...

@Valy, ms...@Alex, atat timp cat sunt la mine acasa...nu e nicio problema :-P

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com