marți, 31 iulie 2012

[IMPORTANT] Raportarea contabila la 30 iunie 2012


Cine trebuie sa depuna?

Sunt obligaţi să depună Raportări contabile la 30 iunie 2012:
  • operatorii economici care aplică Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de forma de organizare şi forma de proprietate şi care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri peste echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro;
  • subunităţile înregistrate în România, care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, indiferent de exerciţiul financiar ales, în condiţiile legii;
  • instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare, definite potrivit reglementărilor legale, înscrise în Registrul general, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică, definite potrivit legii, care acordă credite legate de serviciile de plată şi a căror activitate este limitată la prestarea de servicii de plată, respectiv emitere de monedă electronică şi prestare de servicii de plată, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum şi entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, vor depune la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportări contabile la 30 iunie 2012 în formatul şi în termenele prevăzute de reglementările emise de Banca Naţională a României, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Important! Echivalentul în lei al sumei se determină prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.

Entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, verifică încadrarea în criteriul prevăzut mai sus pe baza indicatorilor determinaţi conform ultimelor situaţii financiare anuale, respectiv a balanţei de verificare încheiate la finele ultimului exerciţiu financiar, utilizându-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar respectiv.

Cine este exceptat?

Nu au obligaţia întocmirii şi depunerii Raportărilor contabile la 30 iunie 2012:
  • operatorii economici care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2012;
  • operatorii economici care în tot semestrul I 2012 s-au aflat în inactivitate temporară;
  • operatorii economici înfiinţaţi în cursul anului 2012;
  • persoanele juridice care se află în curs de lichidare, potrivit legii.
Cum se completeaza si cum se depune?

Pentru întocmirea raportărilor contabile la 30 iunie 2012, încadrarea în criteriul referitor la cifra de afaceri de 35.000 euro se efectuează pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar precedent, respectiv a balanţei de verificare încheiate la finele exerciţiului financiar precedent.

Agenţii economici vor depune raportările contabile la unităţile teritoriale ale MFP, în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www. e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă. Formatul electronic al raportărilor contabile depuse pe internet sau la unităţile teritoriale ale MFP constă într-un fişier .pdf la care este ataşat un fişier .xml.

În acest sens, agenţii economici vor putea depune raportările contabile fie la registratura unităţilor teritoriale ale MFP sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, pe suport magnetic, împreună cu raportările contabile listate cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de MFP, semnate şi ştampilate, potrivit legii, sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă.

Raportările contabile se compun din trei formulare:
  • Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, cod 10;
  • Contul de profit şi pierdere, cod 20;
  • Date informative, cod 30.
Formatul electronic al raportărilor contabile conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de MFP.

Cine poate semna?

Raportările contabile la 30 iunie 2012 sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora.

Rândul corespunzător calităţii persoanei care a întocmit raportările contabile se completează astfel:
  • directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, potrivit legii;
  • persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Prin altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie se înţelege orice persoană angajată, potrivit legii, care îndeplineşte condiţiile prevăzute de Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Raportările contabile la 30 iunie 2012 se semnează şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

via: Finante Valcea

luni, 30 iulie 2012

[INFO] Informatii privind introducerea parafelor anuale pentru contabili


Prin Hotararea Consiliului Superior nr. 12/262 din 22 martie 2012 s-a aprobat ca incepand cu 1 ianuarie 2013 sa se introduca parafa cu valabilitate anuala.

Aceasta se va aplica pe toate contractele, lucrarile, rapoartele si alte documente ce intervin intre membrii CECCAR si clientii sau beneficiarii lucrarilor acestora.

Parafele vor fi predate in luna decembrie a anului in curs si ianuarie a anului viitor membrilor care indeplinesc conditiile de exercitare a profesiei in anul respectiv (2013), odata cu obtinerea vizei pe carnetul de expert contabil sau contabil autorizat, conform reglementarilor Corpului.

Astfel vechile parafe devin nule incepand cu 01.01.2013.

Membrii care doresc sa obtina viza pentru anul 2013 vor completa o cerere de pe site-ul www.ceccarbucuresti.ro si pe care o vor trimite pe adresa de mail ceccarbuc@ceccarbuc.ro sau o pot aduce la sediul filialei.

Termenul initial pentru trimiterea cererilor a expirat la data de 12.07.2012, dar cum majoritatea expertilor nu au luat la cunostinta de informatie decat foarte tarziu, probabil va exista o prelungire a acestuia.


via: www.ceccarbucuresti.ro


[IMPORTANT] Declaratiile lunii AUGUST


7 august:
  • Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, formular 092. Se depune de către persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în luna iulie 2012 şi sunt obligate să-şi modifice perioada fiscală devenind plătitori de TVA lunar. Reglementare: OPANAF nr. 1.165/2009.
10 august:
  • - Declaraţia de înregistrare fiscală/de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, formular 010. Se depune de către persoanele juridice, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • - Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, formular 070. Se depune de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • - Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice române care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • - Declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în condiţiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, formular 096. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 cu perioadă fiscală luna calendaristică, care solicită scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA Reglementare: art. 152, alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; OPANAF nr. 53/2012.
16 august :
  • Raportările contabile la 30 iunie 2012. Se depun de operatorii economici care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri peste echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro. Reglementare: OMFP nr. 879/2012 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2012 a operatorilor economici. Cursul valabil la 31.12.2011 este de  4,3197 lei/euro – acest curs se va aplica pentru suma existenta la randul 1 (cifra de afaceri), din formularul F20-pag. 1, din bilantul pentru anul 2011. 
25 august:
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen lunar pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii iulie formular 100. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, cu termen lunar, pentru obligaţiile aferente lunii iulie 2012,  formular 112. Reglementare: HGR nr. 1.397/2010;
  • Decontul de taxă pe valoarea adăugată, cu termen lunar pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii iulie 2012, formular 300. Reglementare: art. 156 indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 3.665/2011; Atenţie! Decontul se depune şi de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenţă ca plătitor de TVA conform art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal până la 10 iulie 2012;
  • Decontul special de taxă pe valoarea adăugată, formular 301, pentru contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal şi care au efectuat: achiziţii intracomunitare în luna precedentă, achiziţii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125 indice 1 alin. (3) pentru care se datorează TVA, contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile. Reglementare: art. 156 indice 3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 30/2011;
  • Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România - pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii iulie 2012, formular 224. Reglementare: OPANAF nr. 52/2012;
  • Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare pentru obligaţiile de declarare aferente operaţiunilor desfăşurate în luna iulie 2012, formular 390 VIES. Reglementare: art. 156 indice 4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 76/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, formular 394, pentru declararea operaţiunilor desfăşurate în luna iulie 2012 de către plătitorii de TVA cu perioadă fiscală lunară. Reglementare: OPANAF nr. 3.596/2011;
  • Declaraţie privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, formular 311. Se depune până la 25 inclusiv, a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei, de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, pentru declararea şi plata TVA aferentă: livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate şi/sau achiziţiilor de bunuri şi/sau de servicii efectuate ulterior anulării codului de înregistrare în scopuri de TVA. Reglementare: OPANAF nr. 418/2012.


joi, 26 iulie 2012

Precizari suplimentare privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice


Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la Titlul IX indice 2, capitolele I - III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi venituri din pensii mai mici de 740 lei şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.

Baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară (700 lei).

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru această categorie de contribuabili se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.




miercuri, 25 iulie 2012

[IMPORTANT] Astazi, termen depunere pentru unele declaratii


- Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen lunar, trimestrial pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii iunie, trimestrului II 2012, formular 100. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
- Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, cu termen lunar, trimestrial pentru obligaţiile aferente lunii iunie 2012, trimestrului II 2012, formular 112. Reglementare: HGR nr. 1397/2010;
- Decontul de taxă pe valoarea adăugată, cu termen lunar, trimestrial, semestrial pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii iunie, trimestrului II, semestrului I 2012, formular 300. Reglementare: art. 156 indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 3.665/2011; Atenţie! Decontul se depune şi de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenţă ca plătitor de TVA conform art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal până la 10 iunie 2012;
- Decontul special de taxă pe valoarea adăugată, formular 301, pentru contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal şi care au efectuat: achiziţii intracomunitare în luna precedentă, achiziţii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125 indice 1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile. Reglementare: art. 156 indice 3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 30/2011;
- Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România - pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii iunie 2012, formular 224. Reglementare: OPANAF nr. 52/2012;
- Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare pentru obligaţiile de declarare aferente operaţiunilor desfăşurate în luna iunie 2012, formular 390 VIES. Reglementare: art. 156 indice 4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 76/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
- Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, formular 394, pentru declararea operaţiunilor desfăşurate în luna iunie, trimestrul II, semestrul I 2012 de către plătitorii de TVA cu perioadă fiscală lunară, trimestrială şi semestrială. Reglementare: OPANAF nr. 3.596/2011;
- Declaraţia privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor, formular 104, pentru asocierile fără personalitate juridică constituite între contribuabili (persoane juridice străine cu persoane fizice nerezidente pentru activităţi din România; persoane fizice rezidente asociate cu persoane fizice române pentru activităţi din România şi străinătate), pentru trimestrul II 2012. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
- Declaraţia privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, formular 225, pentru trimestrul II 2012. Reglementare: OPANAF nr. 2.600/2010;
- Declaraţia privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, formular 311. Se depune până la 25 inclusiv, a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei, de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, pentru declararea şi plata TVA aferentă: livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate şi/sau achiziţiilor de bunuri şi/sau de servicii efectuate ulterior anulării codului de înregistrare în scopuri de TVA. Reglementare: OPANAF nr. 418/2012.
- Declaraţia informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, formular 208. Se depune de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal efectuate în trimestrul I al anului 2012. Reglementare: OPANAF nr. 892/25.06.2012.

[INFO] Nivelul contributiilor pentru cei ce obtin venituri din arenda


Pentru contribuabilii care obţin venituri din arendă este obligatorie precizarea în scris, în contractul/raportul juridic încheiat sau în anexa la contract, a modalităţii de impunere aleasă de contribuabil, respectiv, impunere prin reţinere la sursă sau conducerea contabilităţii în partidă simplă.

Indiferent de opţiune se datorează doar CASS (sănătate) şi numai dacă acesta este singurul venit realizat.
Baza de calcul CASS:
- 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cotă forfetară de cheltuieli), în cazul opţiunii pentru reţinerea impozitului la sursă.
- 5,5% asupra venitului net (venit brut - cheltuieli deductibile) în cazul opţiunii privind conducerea contabilităţii în partidă simplă.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuală pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, indiferent dacă plata impozitului se face de către arendator sau arendaş.

Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.


via: FINANTE VALCEA

luni, 23 iulie 2012

[INFO] Impozitarea persoanelor ce obtin venituri din agricultura


A. Pentru contribuabilii care obţin venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea.

Această categorie de contribuabili datorează doar contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS - 5,5% care se aplică asupra venitului net sau asupra normei de venit pentru impunerea pe bază de normă de venit.

Declarare şi plată

Pentru contribuabilii care sunt impozitaţi în sistem real, plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului. Pe baza declaraţiei de venit estimat, formular 220/declaraţiei de venit realizat, formular 200) organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăţi anticipate în care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorat ă anticipat şi termenele de plată. Plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 septembrie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv.

După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200), organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

Pentru cei care sunt impozitaţi la normă de venit - Contribuabilii depun declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit, formular 221, în baza căreia organul fiscal emite decizia de impunere prin care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi termenele de plată. Plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 septembrie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv, şi reprezintă plată finală.

B. Pentru contribuabilii care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

Această categorie de contribuabili datorează doar contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS - 5,5% care se aplică asupra valorii produselor livrate în cazul impunerii prin reţinere la sursă.

Obligaţia calculării, reţinerii şi virării contribuţiei revine plătitorului de venit.

În cazul persoanelor care au optat pentru contabilitate în sistem real şi pentru care organul fiscal emite decizie de impunere pe baza declaraţiei de venit, plătitorul de venit va solicita prezentarea deciziei de impunere D260 fără a mai reţine contribuţii şi nici impozit de 2%.

Atenţie! În cazul persoanelor care realizează venituri din agricultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a CASS reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară (233 lei = 1/3 din 700 lei).

via: DGFPVL




[INFO] Nokia Lumia 800 - telefonul contabilului destept

Stiti bine ca de ceva timp cautam un telefon care sa imi ofere backup si interconectivitate facila la elementele de baza cu care interactionez cu clienti mei. Pentru ca citesc zilnic despre gadgeturi pe ww.computerblog.ro, am reusit sa citesc un review pentru acest model. Ei, l-am cumparat si sunt foarte multumit de el si din acest motiv doresc sa vi-l prezint si voua.


Telefonul este aproape identic cu N9. Consider ca modelul N9 a fost un teaser sau un model test pentru generatia Lumia. Ce veti considera intr-adevar extraordinar la acest telefon, o data pornit, se configureaza singur destul de rapid. Interfata pe care o ofera sistemul de operare Windows Phone 7.5 Mango este destul de intuitiva. Display-ul este unul AMOLED care se vede excelent pe fundal negru. Acest fundal negru are rolul si de a prelungi viata bateriei pe langa cel estetic. De asemenea, Nokia se lauda cu un ecran ce face fata zgarieturilor prin Gorilla Glass.

IE9 browser si download-urile se misca foarte bine iar lag-urile pe care le intalniti pe celelalte telefoane in browser sau in meniu, sunt istorie.


Ca si aspect, ce sa va spun, mie imi place si arata excelent. Sta bine in mana iar daca il strangem nu auzim niciun sunet.

Acum sa ajung exact unde ne intereseaza pe noi contabilii, solutiile cu care vine acest telefon sunt gigantice. El are mai multe aplicatii si solutii software dezvoltate de Microsoft. Cele mai importante sunt aplicatiile Office si Skydrive.


Pentru ca cred ca toti stim care sunt aplicatiile Office (Excel, Word, etc.), voi prezenta optiunea Skydrive. Microsoft iti ofera un spatiu stocabil pe serverul sau de 25 GB. Interfata este una simpla si ca iti ofera 5 taburi: fisiere, documente, fotografii, documente recente si partajate. File Managementul este la fel de simplu si foarte bine pus la punct. Functiile pe care le puteti folosi sunt cele binecunoscute de cut, copy, paste, delete si partajare. Cum spuneam, spatiu de stocare este mai mult decat suficient, in cei 25 GB ai oricand acces la documentele tale si poti sa faci un backup periodic la soft-ul contabil (acestea nu depasesc de obicei 100mb). Skydrive este integrat pe dispozitivele WP, in timp ce IOS are nevoie de instalare prin App Store. Mai exact, tot ce uploadezi pe Skydrive poti avea imediat acces dupa orice dispozitiv cu conexiune la internet. Cel mai important atuu, este gratuit. Totusi, Skydrive are impuse si limitari: fisierul uploadat nu poate depasi 100 mb (va recomand la backup contabil arhiva partajata in fisiere mai mici de 100mb) iar fisierele audio si video nu pot fi deschise direct.


vineri, 20 iulie 2012

[INFO] Ce trebuie sa stiti privind recuperarea creantelor fiscale


La recuperarea creanţelor fiscale, răspund în solidar cu debitorul:
- asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii întreprinderilor familiale, pentru obligaţiile fiscale datorate de acestea, în condiţiile prevăzute la art. 20 din CPF, alături de reprezentanţii legali care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea obligaţiilor fiscale la scadenţă;
- terţii popriţi, în situaţiile prevăzute la art. 149 alin. (9), (10), (12) şi (15) din CPF, în limita sumelor sustrase indisponibilizării;
-  reprezentantul legal al contribuabilului care, cu rea-credinţă, declară băncii, potrivit art. 149 alin. (12) lit. a) din CPF, că nu deţine alte disponibilităţi băneşti.

Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil, răspund solidar cu acesta:
- persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, au dobândit în orice mod active de la debitorii care şi-au provocat astfel insolvabilitatea;
- administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea cu rea-credinţă, sub orice formă, a activelor debitorului;
- administratorii care, în perioada exercitării mandatului, cu rea-credinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a cere instanţei competente deschiderea procedurii insolvenţei, pentru obligaţiile fiscale aferente perioadei respective şi rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate ;
- administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale;
- administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fără ca acestea să fie cuvenite debitorului.

Persoana juridică răspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil sau declarat insolvent dacă, direct ori indirect, controlează, este controlată sau se află sub control comun cu debitorul şi dacă este îndeplinită cel puţin una dintre următoarele condiţii:
- dobândeşte, cu orice titlu, dreptul de proprietate asupra unor active corporale de la debitor, iar valoarea contabilă a acestor active reprezintă cel puţin jumătate din valoarea contabilă a tuturor activelor corporale ale dobânditorului;
- are sau a avut raporturi comerciale contractuale cu clienţii şi/sau cu furnizorii, alţii decât cei de utilităţi, care au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul în proporţie de cel puţin jumătate din totalul valoric al tranzacţiilor;
- are sau a avut raporturi de muncă sau civile de prestări de servicii cu cel puţin jumătate dintre angajaţii sau prestatorii de servicii ai debitorului.

Răspunderea persoanelor prevăzute mai sus se atrage prin decizia organului fiscal competent în care sunt prezentate motivele de fapt şi de drept pentru care este angajată.

Decizia constituie titlul de creanţă privind obligaţia la plată a persoanei răspunzătoare, este stabilită atât pentru obligaţia fiscală principală cât şi pentru accesoriile acesteia şi va fi comunicată persoanei obligată la plată conform procedurii prevăzută la art. 44 din CPF.

Titlul de creanţă comunicat poate fi atacat în condiţiile legii.

via: DGFPVL

joi, 19 iulie 2012

[INFO] Ce contributii trebuiesc sa plateasca persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala


1. Pentru contribuabilii la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă

 Contribuabilii menţionaţi mai sus datorează:
- contribuţia de asigurări sociale (CAS - 31,3%) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%), dacă singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuală.
Baza lunara de calcul pentru CAS (pensie) este:
- venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (10.585 lei).
Baza lunară de calcul pentru CASS (sănătate) este:
- venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).

Pentru CAS, organul fiscal va stabili obligaţiile de plată pe baza venitului declarat în baza Declaraţiei 600 şi va emite „Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, cod 610, iar pentru CASS - „Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, cod 620, pe baza declaraţiei de venit estimat/privind venitul realizat, potrivit modelulului aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 891/2012.

Contribuţiile se plătesc trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

2. Pentru contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală în regim de reţinere la sursă

Contribuabilii menţionaţi mai sus, în condiţiile în care acesta este singurul venit realizat datorează:
- contribuţia de asigurări sociale (CAS - 10,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară şi care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (10.585 lei)
- contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară şi care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

Contribuabilii menţionaţi mai sus datorează contribuţii sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective. Contribuţiile reţinute se virează şi se declară în „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, formular 112, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de plătitorul de venit.

Pentru aceşti contribuabilii, obligaţiile reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale calculate, reţinute şi virate în cursul anului fiscal de către plătitorii de venit sunt obligaţii finale.

Important! Indiferent de opţiunea exprimată pentru modul de impunere (sistem real sau reţinere la sursă), contribuabilii nu datorează cele două cote de contribuţii dacă mai realizează alte tipuri de venituri sau sunt asiguraţi în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

via: DGFPVL


miercuri, 18 iulie 2012

[INFO] Doua noi proiecte publicate de site-ul www.anaf.ro

1. Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea procedurii de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, precum si a formularului Cerere de incetare a obligatiei de plats a contributiei de asigurari sociale:


2. Proiect de Ordin comun al ministrului Finanţelor Publice, ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi ministrului Sănătăţii pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a "Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate":



marți, 17 iulie 2012

[INFO] Guvernul Romaniei a publicat pe site-ul mfinante.ro primele masuri pentru sprijinirea investitiilor

Guvernul Romaniei a publicat hotararea de guvern ce vine pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă. În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, având în vedere dispoziţiile art. 6 alin. 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.85/2008 privind stimularea investiţiilor şi dispoziţiile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 651/2006 privind aprobarea Politicii în domeniul ajutorului de stat pentru perioada 2006 - 2013.



[INFO] Cum se corecteaza facturile


Documentul care ţine loc de factură este documentul emis pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în conformitate cu obligaţiile impuse de un acord sau tratat la care România este parte, care conţine cel puţin informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din CF.

Corectarea informaţiilor înscrise în facturi sau în alte documente care ţin loc de factură se efectuează astfel:
- în cazul în care documentul nu a fost transmis către beneficiar, acesta se anulează şi se emite un nou document;
- în cazul în care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informaţiile din documentul iniţial, numărul şi data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de altă parte, informaţiile şi valorile corecte, fie se emite un nou document conţinând informaţiile şi valorile corecte şi concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus în care se înscriu numărul şi data documentului corectat.

În situaţiile în care baza de impozitare a TVA se ajustează potrivit prevederilor prevăzute la art. 138 din CF, furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii trebuie să emită facturi sau alte documente, cu valorile înscrise cu semnul minus, când baza de impozitare se reduce sau, după caz, fără semnul minus, dacă baza de impozitare se majorează, care vor fi transmise şi beneficiarului, cu excepţia situaţiei în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.

Dacă o persoană impozabilă a emis facturi aplicând regimul de taxare şi ulterior intră în posesia documentelor justificative care îi dau dreptul la aplicarea unei scutiri de taxă pe valoarea adăugată prevăzute la art. 143, 144 sau 144 indice 1 din CF, aceasta poate corecta facturile emise, conform prevederilor art. 159 alin. (1) lit. b) din CF, aplicând regimul de scutire corespunzător operaţiunilor realizate.

Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal şi au fost constatate erori în ceea ce priveşte stabilirea corectă a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume în baza actului administrativ emis de autoritatea fiscală competentă, pot emite facturi de corecţie către beneficiari. Beneficiarii au drept de deducere a taxei înscrise în aceste facturi în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147 indice 1 din CF.
Organele de inspecţie fiscală vor permite deducerea taxei pe valoarea adăugată în cazul în care documentele controlate aferente achiziţiilor nu conţin toate informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din CF sau/şi acestea sunt incorecte, dacă pe perioada desfăşurării inspecţiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator.

Important! Furnizorul/prestatorul are dreptul să corecteze anumite informaţii din factură care sunt obligatorii potrivit art. 155 alin. (5) din CF, care au fost omise sau înscrise eronat, dar care nu sunt de natură să modifice baza de impozitare şi/sau taxa aferentă operaţiunilor ori nu modifică regimul fiscal al operaţiunii facturate iniţial, chiar dacă a fost supus unei inspecţii fiscale. Această factură va fi ataşată facturii iniţiale, fără să genereze înregistrări în decontul de taxă al perioadei fiscale în care se operează corecţia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar.

Furnizorii/prestatorii care emit facturi de corecţie după inspecţia fiscală, în conformitate cu prevederile art. 159 alin. (3) din CF, vor înscrie aceste facturi în jurnalul pentru vânzări într-o rubrică separată, care vor fi preluate de asemenea într-o rubrică separată din decontul de taxă, fără a avea obligaţia să colecteze taxa pe valoarea adăugată înscrisă în respectivele facturi.

Pentru a evita situaţiile de abuz şi pentru a permite identificarea situaţiilor în care se emit facturi după inspecţia fiscală, în cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii vor menţiona că sunt emise după inspecţia fiscală. Beneficiarii vor avea dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată înscrise în aceste facturi în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 – 147 indice 1 din CF, taxa fiind înscrisă în rubricile din decontul de taxă aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii. Emiterea facturilor de corecţie nu poate depăşi perioada prevăzută la art. 147 indice 1 alin. (2) din CF, respectiv 5 ani.

Prevederile de mai sus se aplică inclusiv în cazul micilor întreprinderi care nu s-au înregistrat în scopuri de TVA potrivit art. 153 din CF la depăşirea plafonului de scutire şi organele de inspecţie fiscală au stabilit diferenţe de taxă colectată de plată.

De reţinut! Modalităţile de corectare a documentelor stipulate la art. 159 din CF se aplică numai de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România. În cazul persoanelor care nu sunt înregistrate şi nu au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România, se aplică prevederile art. 155 alin. (11) din CF.

via:DGFPVL

vineri, 13 iulie 2012

[INFO] Procedurile ANAF de supraveghere a produselor accizabile


Activitatea de supraveghere fiscală a producţiei, depozitării, circulaţiei şi importului produselor accizabile se exercită de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), prin structurile sale centrale şi/sau teritoriale.

Personalul structurii centrale a ANV cu atribuţii de supraveghere fiscală în domeniul produselor accizabile are competenţă generală de supraveghere fiscală a producţiei, depozitării, circulaţiei şi importului produselor accizabile pe întreg teritoriul naţional. 

Competenţa structurilor teritoriale ale ANV privind supravegherea fiscală în domeniul produselor accizabile este stabilită potrivit razei teritoriale unde se află domiciliul fiscal al operatorului cu produse accizabile. Pentru sediile secundare sau punctele de lucru ale operatorului cu produse accizabile se deleagă competenţele de supraveghere fiscală în domeniul produselor accizabile către autoritatea vamală teritorială în a cărei rază de competenţă se află sediul secundar sau punctul de lucru.

Atribuţiile organelor de control cuprind, în principal acţiuni:
-  de verificare desfăşurate la sediul operatorilor economici;
- de verificare a produselor la locurile pentru producţie, import sau de primire a produselor în cazul achiziţiilor intracomunitare, deţinere, comercializare şi transport supuse reglementărilor privind accizile;
- operative de verificare şi control al clădirilor, depozitelor, terenurilor, sediilor, mijloacelor de transport şi altor obiective, pe timp de zi şi de noapte;
- de control inopinat;
- de verificare prin intermediul sistemelor informatice, a datelor şi informaţiilor din situaţiile şi rapoartele periodice, a datelor şi informaţiilor din situaţiile şi rapoartele periodice primite în conformitate cu reglementările fiscale în vigoare, din baza proprie de date, inclusiv a informaţiilor obţinute prin acţiuni de cooperare administrativă.
- de supraveghere a producţiei de produse accizabile;
- de supraveghere a antrepozitelor de producţie de alcool etilic nedenaturat şi de distilate;
- de supraveghere pentru ţuică şi rachiuri de fructe;
- de supraveghere a importului de alcool, distilate şi băuturi spirtoase;
- monitorizare informatică etc.

via: DGFPVL

marți, 10 iulie 2012

[INFO] ANAF a lansat Serviciul TelVerde Anticorupţie: 0800.800.085


ANAF informează că luni, 9 iulie a.c., Ministerul Finanţelor Publice a lansat Serviciul TelVerde Anticorupţie.
Măsura face parte din Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie 2012-2015 şi are ca scop sprijinirea publicului care consideră că a descoperit sau a fost afectat de acte de corupţie sau alte nereguli în relaţia cu Ministerul Finanţelor Publice şi instituţiile subordonate.

Serviciul TelVerde Anticorupţie, număr de telefon 0800.800.085, este destinat primirii apelurilor telefonice şi înregistrării sesizărilor privind nereguli, abateri sau acte de corupţie înfăptuite de către funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi instituţiile subordonate: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi Comisia Naţională de Prognoză.

Serviciul este gratuit şi pune non-stop la dispoziţia cetăţenilor o căsuţă vocală, care preia automat apelurile. Apelantului îi răspunde un robot care după mesajul introductiv, îi solicită datele de identificare şi îl îndrumă către instituţia competentă în funcţie de obiectul sesizării.

via: DGFPVL

luni, 9 iulie 2012

[EDITORIAL] SONDAJ IMAS: Demiterea lui Traian Basescu


Duminica, site-ul www.europafm.ro, a dat publicitatii un sondaj complet IMAS prin care se prezinta sansele de demitere a lui Traian Basescu. Sondajul a fost realizat în perioada 5 - 7 Iulie, prin metoda CATI, pe un eșantion reprezentativ la nivel național. În populația țintă a sondajului se află persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, care locuiesc în România. Astfel, la intrebarea: Traian Băsescu va fi demis la referendum?
x
64,3 % dintre participanții la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, vor vota pentru demiterea acestuia, arată sondajul IMAS pentru Știrile Europa FM.

27,4% dintre cei care vor merge la urne afirmă că vor vota împotriva demiterii lui Traian Băsescu.

8,3 % nu știu sau nu răspund.

Pentru că marja de eroare a sondajului este de +/- 3%, procentele înregistrate la început de campanie sunt în mod evident defavorabile lui Traian Băsescu.
x
De asemenea, 80% din cei care au participat la sondaj si-au exprimat interesul de a participa la referendum:

79,8% dintre românii cu drept de vot intenționează să se prezinte la urne în cadrul referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, potrivit unui sondaj realizat pentru Europa FM de IMAS.

15,2% dintre respondenți spun că nu vor merge la vot.

5% nu știu sau încă nu s-au decis.
x
via: europafm.ro




vineri, 6 iulie 2012

[IMPORTANT] Proiect: Modificari ce se vor aplica Registrului operatorilor intracomunitari


Prin OPANAF nr. 700/2012, publicat în Monitorul Oficial nr.356 din 25 mai 2012, a fost aprobată  Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, prin care au fost detaliate şi procedurile de înregistrare, din oficiu, în scopuri de TVA şi de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA.

Potrivit acestor proceduri, emise în temeiul dispoziţiilor Codului Fiscal, după anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, organul fiscal aplică procedura de radiere, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, în cazul persoanelor impozabile care figurează în acest registru la data anulării înregistrării în scopuri de TVA.

Menţionăm că procedura de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari este aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.101/2010 cu modificările şi completările ulterioare.

Având în vedere modificările legislative aduse Codului Fiscal în domeniul înregistrării în scopuri de TVA şi al înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari  este necesară modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.101/2010 pentru aprobarea Procedurii de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările şi completările ulterioare.   
         
Astfel, a fost modificat termenul în care organul fiscal putea emite decizia de aprobare sau de respingere a cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în acest registru odată cu înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă anterior acestei modificări, aprobarea sau respingerea cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari era dispusă de organul fiscal în termen de 10 zile de la data înregistrării cererii, conform noilor prevederi aprobarea sau respingerea se dispune odată cu înregistrarea în scopuri de TVA sau, după caz, odată cu comunicarea deciziei de respingere a cererii de înregistrare în scopuri de TVA.

De asemenea, a fost definită noţiunea de „asociaţi”. Astfel, în sensul art. 158 indice 2 din Codul Fiscal, prin asociaţi se înţeleg acei asociaţi care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii. Dacă împotriva acestor asociaţi sau împotriva administratorilor s-a pus în mişcare acţiunea penală în legătură cu operaţiuni intracomunitare, societatea comercială nu poate fi înscrisă în Registrul operatorilor intracomunitari sau este radiată din acest registru, după caz.

Totodată, întrucât au fost extinse situaţiile în care se anulează înregistrarea în scopuri de TVA, conform art.153 şi art.153 indice 1 din Codul Fiscal, a persoanelor impozabile, au fost corelate şi situaţiile în care organul fiscal radiază persoanele impozabile din  Registrul operatorilor intracomunitari.

via: DGFPVL

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com