marți, 15 mai 2012

[INFO] Afla perioada fiscala la microintreprinderi


Pentru microîntreprinderi perioada fiscală este anul calendaristic. În cazul microîntreprinderilor care se înfiinţează sau îşi încetează existenţa, anul fiscal este perioada din anul calendaristic în care persoana juridică a existat.

Potrivit prevederilor Titlului IV indice 1 „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din Codul Fiscal, microîntreprinderea este definită ca fiind persoana juridică română care îndeplineşte cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, următoarele condiţii:
- realizează venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniile: bancar, asigurări şi reasigurări, piaţa de capital, jocuri de noroc, consultanţă şi management;
- are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;
- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro;
- capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

Perioada impozabilă
1. Pentru persoanele juridice române, care se înfiinţează în cursul unui an fiscal şi care au optat de la înfiinţare pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, perioada impozabilă începe:
- de la data înregistrării acesteia la registrul comerţului, dacă are această obligaţie;
- de la data înregistrării acesteia în registrul ţinut de instanţele judecătoreşti competente, dacă are această obligaţie;
- de la data încheierii sau, după caz, a punerii în aplicare a contractelor de asociere, în cazul asocierilor care nu dau naştere unei noi persoane juridice.
2. În cazul microîntreprinderilor care se reorganizează prin divizare sau fuziune având ca efect juridic încetarea existenţei persoanei juridice prin dizolvare fără lichidare, perioada impozabilă se încheie:
- la data înregistrării în registrul comerţului/registrul ţinut de instanţele judecătoreşti competente a noii societăţi sau a ultimei dintre ele, în cazul constituirii uneia sau a mai multor societăţi noi;
- la data înregistrării hotărârii ultimei adunări generale care a aprobat operaţiunea sau de la altă dată stabilită prin acordul părţilor, în cazul în care se stipulează că operaţiunea va avea efect la o altă dată, potrivit legii;
- la data stabilită potrivit legii, în alte cazuri decât cele menţionate anterior.
3. În cazul dizolvării urmate de lichidare a microîntreprinderilor, perioada impozabilă se încheie la data depunerii situaţiilor financiare la registrul unde a fost înregistrată, potrivit legii, înfiinţarea persoanei juridice respective.

Schimbarea sistemului de impunere
Ca regulă, microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 112 indice 2 din Codul Fiscal, respectiv:
- realizează venituri din activităţi desfăşurate domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;
- nu are salariaţi sau are peste 9 salariaţi;
- a realizat venituri care au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro;
- capitalul social al acesteia este deţinut de stat şi/sau autorităţile locale sau este deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi.

Persoanele juridice române aflate în inactivitate temporară, pentru care perioada de inactivitate temporară/nedesfăşurare a activităţii încetează în cursul anului, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu anul următor celui în care perioada de inactivitate temporară/nedesfăşurare a activităţii încetează, dacă la data de 31 decembrie a anului respectiv îndeplinesc condiţiile de exercitare a opţiunii prevăzute de Codul Fiscal.

Excepţii
Persoanele juridice române nou-înfiinţate care au optat pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal şi care nu au angajat în termenul de 60 de zile de la data eliberării certificatului de înregistrare sunt plătitoare de impozit pe profit de la data înregistrării acestora la registrul comerţului.

Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfăşoare activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor şi al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului datorează impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv. Pentru această categorie perioada impozabilă se încheie în trimestrul în care încep să desfăşoare activităţi în domeniile menţionate.

În situaţia în care, în cursul anului fiscal, microîntreprinderile realizează venituri mai mari de 100.000 euro, acestea vor plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, perioada impozabilă ca microîntreprindere încheindu-se la 31 decembrie anul precedent. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita de 100.000 euro utilizând cursul de schimb de la închiderea exerciţiului financiar precedent.

via: DGFPVL

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com