miercuri, 2 februarie 2011

INFO - Circulara MFP privind impozitul pe profit pe anul 2010

Prin OUG 87/2010 s-a stabilit ca, toti contribuabilii care, pana la data de 30 septembrie 2010 inclusiv, au fost obligati la plata impozitului minim, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010, aplica urmatoarele reguli:
a) pentru perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010:
— determinarea impozitului pe profit aferent perioadei respective si efectuarea comparatiei cu impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru
perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni afferent perioadei respective, in vederea stabilirii impozitului pe profit datorat;
—depunerea declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010 si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii, pana la data de 25 februarie 2011;
b) pentru perioada 1 octombrie—31 decembrie 2010:
— contribuabilii depun declaratia privind impozitul pe profit si platesc impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1).

Astfel, in contextul abrogarii prevederilor referitoare la impozitul minim incepand cu 1 octombrie 2010, pentru a permite efectuarea comparatiei impozitului pe profit cu impozitul minim la aceasta data, au fost create reguli speciale pentru contribuabilii care au fost obligati la plata impozitului minim in aceasta perioada, in sensul ca anul fiscal 2010 cuprinde doua perioade pentru determinarea impozitului pe profit, respectiv.
1. perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 in care se efectueaza comparatia impozitului pe profit determinat pentru aceasta perioada cu impozitul minim corespunzator si depunerea, in acest sens, a Declaratiei anuale privind impozitul pe profit in aceasta perioada.
2. perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010 in care contribuabilii vor plati impozitul pe profit fara efectuarea comparatiei cu impozitul minim si Depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit pentru aceasta perioada

"In ultima perioada atat societatile de consultanta, cat si autoritatile fiscale sustin faptul ca obligatia de impartire a anului 2010 in doua perioade fiscale si depunerea declaratiei privind impozitul pe profit aferenta revine, in fapt, numai contribuabililor care au fost obligati la plata efectiva a impozitului minim", se arata in circulara emisa de MFP.

Astfel, MFP propune in documentul citat, ca declaratia privind impozitul pe profit pentru cele doua perioade ale lui 2010 sa se depuna numai de catre contribuabilii care fost obligaţi la plata impozitului minim cel putin intr-unul din cele 3 trimestre aferente perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, doar in cazul acestora rezultand diferente de plata sau de restituit a impozitului pe profit.

In acest context, contribuabilii care in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 au datorat numai impozit pe profit vor depune declaratia privind impozitul pe profit pentru intregul an 2010, determinarea limitelor de deducere a cheltuielilor deductibile limitat efectuandu-se la o baza mai mare prin luare in calcul a veniturilor si cheltuielilor inregistrate cumulat de la inceputul anului.


sursa: avocatnet.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com