De curand, INS a dat publicitatii o ancheta trimestriala prin care se poate constata o crestere cu aprox. 10% a veniturilor medii pe gospodarie in Romania, mai exact de la 2 308 lei in 2010 la 2 542 lei in 2011. Interesant este ca si cheltuielile per gospodarie au crescut cu acelasi procent, mai exact de la 2 114 lei in 2010 la 2 311 lei in 2011.
x
Intrebarea este de ce si cheltuielile au crescut cu acelasi procent? Raspunsurile pot fi multiple: romani au un apetit crescut de risipa - putin probabil, au crescut in 2011 impozitele locale cu aproximativ 15% - impactul acestor taxe nu poate acoperi aceasta crestere a cheltuielilor fiind neutralizata si de cresterea veniturilor,...teoretic imi ramane o singura varianta plauzibila, aceasta fiind in contradictoriu cu titlul articolului, fiscalitatea a crescut intr-un fel...chiar daca Dl Boc ma plictisea la tv cu contra-argumente.
x
Este greu sa tii o evidenta taxelor pe care le platim zi de zi (notariale, cazier, etc.) si din acest motiv nu sesizam diferentele. Acest fenomen in economie poarta numele de parafiscalitate. Dar ce este parafiscalitatea? "Este mult mai usor sa spunem la ce nu se refera si anume: la impozitul pe profit, pe venit, pe microintreprinderi, impozitul pe venitul nerezidentilor, TVA, accize, impozite locale si taxa de prima inmatriculare. Din categoria “parafiscalelor” fac parte contributiile sociale, taxele de mediu, taxele OCPI, pentru fondul cinematografic, pentru televiziunea nationala, pentru Registrul Comertului etc. Atat de multe incat este foarte greu chiar sa spui cu exactitate cate sunt in acest moment. Probabil ca e vorba de cateva sute... In aceste conditii, nici nu este de mirare ca, desi avem printre cele mai scazute impozite pe profit si venit, Romania este pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste atractivitatea fiscala. Recent, chiar ministrul de Finante a promis ca se vor inventaria si va publica un index al tuturor acestor taxe. Sper sa le includa si pe cele private... La ce va ajuta acest index? Mai mult ca sigur va conta doar ca statistica, pentru a arata dimensiunea pe care o are acest fenomen in tara noastra. Un astfel de index nu schimba cu nimic numarul de taxe sau valoarea lor, dar poate constitui un instrument interesant de lucru..." (Ec. Gabriel Biris, standard.ro). Pe scurt, aproximativ 220 de taxe pe care le platim :)).
x
Vedeti voi, chiar daca statul nu creste taxele cele mari, el nu poate trai chiar sa nu creasca nimic :D...
x
PS: Pana pe 17, intru si eu intr-o mica vacanta si doresc sa va urez tuturor SARBATORI FERICITE, pline de lumina, iubire si bucurie...si (ma repet! :P) PASTE FERICIT! alaturi de cei dragi voua...!
x
foto: bussines24.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu