vineri, 27 aprilie 2012

[INFO] Avem un nou sef in fruntea Fiscului

Schimbarea lui Sorin Blejnar a fost una previzibila tinand cont ca la inceputul lunii februarie acesta avea drept obiectiv strangerea la bugetul statului a 1.5% din PIB. Cum la noi contribuabili nu se grabesc in plata taxelor si impozitelor, singura solutie ramanea 'controalele'. Din acest punct de vedere, ANAF-ul a fost total nepregatit de o actiune de amploare. Ca o paranteza, in ultima perioada am resimtit o crestere controalelor celor de la Finante, in special pe partea de fond. In realitate ANAF-ul a strans la bugetul statului aproximativ 1.1% din PIB fapt ce a dus la destituirea dnului Sorin Blejnar. Declaratia lui M.R.Ungureanu: "Credem că deficienţele majore pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale se datorează lipsei de metodologii şi proceduri de selecţie a contribuabililor supuşi diferitelor tipuri de controale, utilizării de metode învechite de acţiune, neadaptate la formele actuale de fraudă fiscală, lipsei decolaborare între diversele structuri componente ale instituţiei şi neasigurării securităţii şi interoperabilităţii aplicaţilor informatice. Credem că acest mod, pe care rapoartele îl califică drept defectuos, a creat posiblitatea intervenţiei factorului uman în toate structurile, la toate nivelurile, subiectivismul în aprecierea diferitelor situaţii fiscale fiind un fenomen generalizat, astfel încât nu se poate vorbi despre respectarea principiului egalităţii contribuabililor în faţa taxelor şi a impozitelor datorate bugetului consolidat al statului" (www.rtv.net).

Numirea lui Serban Pop nu mi se pare o intamplare, el fiind fost sef al fiscului in cabinetul lui Tanasescu, o persoana tanara si foarte activa pe partea de colectare a banilor. Speram ca aceste doua calitati vor aduce bani mai multi si pentru stat. Dar problema ANAF-ului nu este doar colectarea ci si modul in care functioneaza acesta:

In concluzie, Sorin Blejnar a fost cel mai accesibil sef al ANAF, calitate pe care o intalnim si la actualul sef iar pentru perioada imediat urmatoare ma astept la modificari importante de organizare in ANAF.

foto: mediafax.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com