marți, 17 aprilie 2012

[INFO] Certificarea declaraţiei privind nedeductibilitatea fiscală a TVA pentru proiecte finanţate din instrumente structurale


Contribuabili beneficiari ai proiectelor finanţate prin programe operaţionale în legătură cu principalele aspecte privind Procedura de certificare a declaraţiei privind nedeductibilitatea taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare, precum şi cu modelul şi conţinutul formularului „Certificat privind nedeductibilitatea TVA aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare”, aprobată prin Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 33/2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 33/16.01.2012.
 x
Procedura stabilită prin actul normativ menţionat se aplică persoanelor care solicită autorităţii de management a programelor operaţionale finanţate din instrumente structurale în cadrul obiectivului convergenţă, rambursarea cheltuielilor eligibile, reprezentând taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă, efectuate de beneficiari în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale.
Atenţie! Această procedură se foloseşte numai pentru proiectele depuse după data de 1 ianuarie 2012.
În vederea rambursării cheltuielilor eligibile menţionate beneficiarii au obligaţia depunerii, ca anexă a fiecărei cereri de rambursare, a unei declaraţii pe propria răspundere privind nedeductibilitatea taxei pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare, certificată de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia de către beneficiar.
Organul fiscal competent din subordinea ANAF, este organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală solicitantul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe.
x
Pentru certificarea declaraţiei pe propria răspundere privind nedeductibilitatea taxei pe valoarea adăugată, solicitantul depune la organul fiscal competent, înainte de depunerea cererii de rambursare la autoritatea de management, Declaraţia privind nedeductibilitatea TVA aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare, completată conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la Instrucţiunile de aplicare a prevederilor art. 11 indice 1 din Hotărârea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, aprobate prin Ordinul ministrului Afacerilor Europene nr. 204/2011.
Atenţie! Organul fiscal emitent nu răspunde de realitatea şi eligibilitatea taxei pe valoarea adăugată aferente operaţiunilor din facturile înscrise în Certificatul privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare.
Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, cu confirmare de primire, pe suport electronic însoţit de formularul editat de persoana impozabilă, semnat şi ştampilat în trei exemplare, din care, după certificare, un exemplar se depune la autoritatea de management şi un exemplar rămâne la solicitant.
 x
În vederea certificării declaraţiei, organul fiscal va verifica în Registrul contribuabililor, dacă solicitantul are calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul Fiscal, în perioada în care au fost efectuate toate achiziţiile ale căror facturi sunt înscrise în declaraţie.
În situaţia în care, solicitantul nu a avut calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal în întreaga perioadă la care se referă facturile înscrise în declaraţie, organul fiscal va emite, de îndată, Certificatul privind nedeductibilitatea TVA aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare, pentru toate facturile înscrise în declaraţie.
În situaţia în care, unele sau toate facturile înscrise în declaraţie au fost emise în perioade în care solicitantul a avut calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal, organul fiscal transmite declaraţia, organului de inspecţie fiscală competent.
În urma constatărilor ca urmare a cercetării la faţa locului înscrise într-un proces verbal, organul de inspecţie fiscală va emite certificatul privind nedeductibilitatea TVA aferentă cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare. În certificat se înscriu numai facturile pentru care taxa este nedeductibilă, potrivit legii, sau nu se înscrie nicio factură pentru situaţia în care taxa aferentă tuturor facturilor este deductibilă.
După finalizarea procedurii, organul de inspecţie fiscală comunică contribuabilului câte două exemplare ale declaraţiei certificate şi ale certificatului privind nedeductibilitatea TVA.
x
via: DGFPVL

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com