joi, 17 martie 2011

IMPORTANT - Drepturi si indatoriri in cazul unei inspectii fiscale

Conform Ordinului ANAF nr. 713 din 12 octombrie 2004, înainte de începerea inspecţiei fiscale contribuabilul va fi informat despre drepturile şi o­bligaţiile pe care le are în timpul des­făşurării inspecţiei fiscale, prin Carta drepturilor şi obligaţiilor contribuabililor pe timpul desfăşu­rării inspecţiei fiscale, care va fi transmisă odată cu avizul de inspecţie fiscală.

Drepturile contribuabilului

Dreptul de a fi înştiinţat de­spre acţiunea de inspecţie fiscală prin transmiterea unui aviz de ins­pecţie fiscală care va cuprinde: te­me­iul ju­ri­dic şi data de începere a inspec­ţiei; obligaţiile fiscale şi pe­rioa­dele ce urmează a fi supuse ins­pecţiei fis­cale; posibilitatea de a so­licita a­mâ­narea datei de începere a ins­pec­ţiei fiscale.

Avizul se comunică în scris, îna­inte de începerea inspecţiei fiscale:
a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
b) cu 15 zile pentru ceilalţi contribuabili.

Comunicarea avizului de ins­pec­­ţie fiscală nu este necesară însă în cazul controlului inopinat şi al controlului încrucişat. (Controlul inopinat constă în activitatea de ve­ri­ficare faptică şi documentară, în principal, ca urmare a unei sesi­zări cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale, fără anunţarea în prealabil a contribuabilului. Controlul încru­ci­şat constă în verificarea documentelor şi ope­ra­ţiu­nilor impoza­bi­le ale contribuabilului, în core­la­ţie cu cele deţinute de alte persoa­ne; controlul încrucişat poate fi şi inopinat).

Dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele, taxele şi con­tri­buţiile sociale aflate în cadrul termenului de prescripţie. Terme­nul de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale este de 5 ani şi începe să curgă de la data de 1 ia­nua­rie a anului următor celui în ca­re s-a născut creanţa fiscală. Însă, în cazul în care obligaţia fiscală re­zul­tă din săvârşirea unei fapte pre­vă­zu­te de legea penală, termenul de prescripţie este de 10 ani şi curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca ata­re printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Atenţie însă că aceste termene pot fi întrerupte la orice act înce­pă­tor de executare care poate fi şi o notificare, ceea ce înseamnă că prescripţia o ia de la început din mo­mentul întreruperii.La contribuabilii mari, perioada supusă inspecţiei fiscale începe de la sfârşitul perioadei controlate anterior.

La celelalte categorii de contri­buabili inspecţia fiscală se e­fec­tu­ează asupra creanţelor născute în ul­timii 3 ani fiscali pentru care e­xistă obligaţia depunerii declara­ţii­lor fiscale.

Dreptul de a solicita modifica­rea datei de începere a inspecţiei fis­cale. Amânarea datei de înce­pe­re a inspecţiei fiscale se poate solicita, o singură dată, pentru motive justificate.

Dreptul de a fi verificat o singură dată pentru fiecare impozit, taxă sau contribuţie socială şi pentru fiecare perioadă supusă verificării/impozitării. Prin excep­ţie, conducătorul inspecţiei fis­cale competent poate decide reverificarea unei anumite perioade dacă, de la data încheierii inspecţiei fiscale şi până la data împlinirii termenului de prescripţie, apar date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuării verificărilor sau erori de calcul care influenţează rezultatele acestora.

Dreptul de a fi informat pe par­cursul desfăşurării inspecţiei fis­cale asupra constatărilor rezultate din inspecţia fiscală.

Dreptul de a fi primul solicitat pentru a furniza informaţii. Nu­mai dacă pe timpul desfăşurării ins­pecţiei fiscale starea de fapt fiscală nu a fost clarificată de către con­tri­buabilul asupra căruia se des­fă­şoa­ră inspecţia, organul poate soli­cita informaţii şi altor persoa­ne, ca­re vor fi luate în considerare numai în măsura în care sunt confirmate şi de alte mijloace de probă.

Dreptul de a refuza furnizarea de informaţii. Soţul/soţia contribuabilului su­pus inspecţiei şi rudele până la gra­dul al 3-lea inclusiv pot refuza fur­nizarea de informaţii, efectuarea de expertize, precum şi prezenta­rea u­nor înscrisuri. De asemenea, preo­ţii, avocaţii, notarii publici, consultanţii fiscali, executorii jude­căto­reşti, auditorii, experţii conta­bili, me­dicii şi psihoterapeuţii pot re­fu­za să furnizeze informaţii cu pri­vi­re la datele de care au luat cu­noş­tinţă în exercitarea activităţii lor.

Dreptul de a beneficia de asistenţă de specialitate pe toată dura­ta exercitării inspecţiei.

Dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal în privinţa infor­ma­ţiilor furnizate organelor de ins­pecţie. În categoria informaţii­lor de natura celor considerate a fi se­cret fiscal intră datele referitoare la identitatea contribuabililor, natura şi cuantumul obligaţiilor fiscale, natura, sursa şi suma veniturilor debitorului, plăţi, conturi, încasări, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informaţii obţinute din declaraţii ori din documente prezentate de că­­tre contribuabil sau orice alte in­formaţii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitării atri­bu­ţiilor de serviciu.

Dreptul de a primi dovada scri­să în cazul reţinerii unor do­cumente de către organele de ins­pecţie fiscală.

Dreptul de a cunoaşte rezulta­tele inspecţiei fiscale. La încheie­rea inspecţiei fiscale organul fiscal trebuie să poarte o discuţie finală cu contribuabilul asupra constată­ri­lor şi consecinţelor lor fiscale. Da­ta, ora, locul şi problematica dis­cu­ţiei vă vor fi comunicate în timp util. Contribuabilul are dreptul să-şi pre­zinte în scris punctul de ve­de­re cu privire la constatările inspec­ţiei fiscale. De asemenea, după în­cheie­rea inspecţiei fiscale, în cazul în ca­re nu se modifică baza de im­pu­­ne­re aferentă impozitelor, taxe­lor, contribuţiilor sociale şi altor su­me datorate bugetului general ­con­so­li­dat, supuse inspecţiei fiscale, acest fapt va fi comunicat în scris.

Dacă în urma inspecţiei fiscale se modifică baza de impunere a o­bligaţiilor bugetare supuse inspec­ţiei fiscale, se va comunica Decizia de impunereprivind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de in­spec­ţia fiscală.

Obligaţiile contribuabilului

Potrivit art. 106 din Codul de procedură fiscală, contribuabilul are obligaţia să colaboreze la cons­tatarea stărilor de fapt fiscale. A­cesta este obligat să dea informaţii, să prezinte la locul de desfăşurare a inspecţiei fiscale toate documen­te­le, precum şi orice alte date necesa­re clarificării situaţiilor de fapt re­le­vante din punct de vedere fiscal.

Obligaţia de a permite accesul organului de inspecţie fiscală în in­cintele de afaceri. Indiferent de lo­cul unde se desfăşoară inspecţia fis­ca­lă, organul de inspecţie fiscală are dreptul să inspecteze orice in­cin­tă de afaceri sau orice alte incin­te ori lo­curi în care există bunuri impo­za­bile sau se desfăşoară activităţi producătoare de venituri, în prezenţa contribuabilului sau a unei persoa­ne desemnate de acesta. De re­gulă, obligaţia de a permite accesul este în timpul programului normal de lucru. Însă, cu acordul scris al contribuabilului şi cu aprobarea condu­cătorului organului de inspecţie fiscală, inspecţia fiscală se poate desfă­şura şi în afara programului.

Contestarea deciziei de impunere emise în urma inspecţiei

În cazul în care drepturile contribuabilului nu au fost respectate, acesta are dreptul să conteste de­ci­zia de impunere. Contestaţia se de­pu­ne în scris, în termen de 30 de zi­le de la data comunicării rezulta­te­lor ins­pec­ţ­iei fiscale, la organul fiscal al că­rui act este atacat. În solu­ţio­narea con­testaţiei organul competent se pronunţă prin decizie sau dispoziţie. Decizia emisă în solu­ţio­na­rea contestaţiei este definitivă în sistemul căilor administrative de atac.

via: av. Coltuc Marius Vicentiu, fondator al Casei de Avocatura Coltuc (www.cafeneauapolitica.ro)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com