luni, 14 martie 2011

UTIL - Precizari ANAF pentru persoane fizice autorizate ce desfasoara activitati de comert

Documente de provenienţă pentru mărfuri

Documentele de provenienţă vor însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura, avizul de însoţire a mărfii, borderou de achiziţie, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.

Efectuarea de acte sau fapte de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii, constituie activităţi comerciale ilicite şi atrag răspunderea contravenţională sau penală, după caz, faţă de cei care le-au săvârşit, potrivit prevederilor art. 1, lit. e) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, republicată.

Utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale

Pentru vânzările de bunuri cu amănuntul, precum şi prestările de servicii direct către populaţie, operatorii economici au obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările şi completările ulterioare.

Întocmirea jurnalului de vânzări şi jurnalului pentru cumpărări

Contribuabilii care desfăşoară astfel de activităţi au obligaţia întocmirii jurnalului de vânzări şi a jurnalului pentru cumpărări în vederea stabilirii momentului depăşirii plafonului de scutire şi înregistrarea ca plătitor de TVA (35.000 euro, echivalentul în lei 119.000), potrivit pct. 62 (1) din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, dat în aplicarea art. 152 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.


De reţinut! Potrivit art. 49, alin. 8 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu conduc contabilitatea în partidă simplă pentru activitatea respectivă, conform prevederilor Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

via: Finante Valcea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com