miercuri, 30 ianuarie 2013

[IMPORTANT] Cele mai importante modificari la Codul de Procedura Fiscala

1. Nedepunerea declaratiei 600 la termen privind contributia de asigurari sociale, da posibilitatea organelor fiscale sa intocmeasca pe baza estimarii bazei lunare de calcul a contrbuitiei de asigurari la nivelul minim conform art.296^22 alin.1 din Codul Fiscal (2.117x35%=741 lei).

2. Inregistrarea in registrul contribuabililor inactivi/reactivati se va face de organul fiscal in termen de 5 zile de la data comunicarii deciziei de declarare.

3. S-au introdus noi reguli privind verificarea persoanelor fizice:
- persoana care este verificata are obligatia sa depuna o declaratie de patrimoniu si venituri la solicitarea oragnului fiscal. Nedepunerea declaratiei in termen in 15 zile poate atrage amenda intre 10.000-50.000 lei;
- verificarea se va desfasura la sediul organului fiscal unde persoana verificata va avea asistenta de specialitate si juridica;
- perioada verificarii nu poate fi mai mare de 6 luni sau 12 luni in situatia in care sunt necesare informatii din strainatate.

3. Se poate suspenda o executare silita in situatia in care se depune o scrisoare de garantie bancara.

4. In situatia in care se comunica infiintarea unei popririi, tertul poprit nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit. 

vineri, 25 ianuarie 2013

[IMPORTANT] Noul regim fiscal al microintreprinderilor dupa ultimile modificari


Definiţia microîntreprinderii

O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- realizează venituri, altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;
- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 65.000 euro;
- capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
Atenţie! S-a abrogat condiţia referitoare la numărul de salariaţi.
Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este obligatoriu pentru entităţile care îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus.

Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus.
Nu sunt obligate să aplice acest sistem de impunere persoanele juridice române care:
- desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
- desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
- desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.
O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia privind capitalul social este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.
Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile menţionate mai sus.

Reguli tranzitorii

Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112 indice 1 din Codul Fiscal modificat (menţionate mai sus) sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013.
Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Baza de impozitare

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se aplică asupra bazei de impozitare constituită din veniturile din orice sursă, din care se scad:
-  veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
-  veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
-  veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
-  veniturile din subvenţii de exploatare;
-  veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
-  veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
-  veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune.

Anul fiscal

Anul fiscal al unei microîntreprinderi este anul calendaristic. În cazul unei microîntreprinderi care se înfiinţează sau îşi încetează existenţa, anul fiscal este perioada din anul calendaristic în care persoana juridică a existat.

Cota de impozitare

Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3% care se aplică asupra bazei de impozitare.

Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita de 65.000 euro. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În cazul contribuabililor care aplică prevederile speciale pentru anul 2013, limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.

Termenele de declarare a menţiunilor

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu menţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului.
În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea comunică organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.
Microîntreprinderile care au realizat venituri mai mari de 65.000 euro vor comunica organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, în cursul anului respectiv, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

Plata impozitului şi depunerea declaraţiilor fiscale

Calculul şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.
Microîntreprinderile au obligaţia de a depune, până la termenul de plată a impozitului „Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, selectând rândul “impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, formular 100.

Impozitarea persoanelor fizice asociate cu o microîntreprindere

În cazul unei asocieri fără personalitate juridică între o microîntreprindere şi o persoană fizică, rezidentă sau nerezidentă, microîntreprinderea are obligaţia de a calcula, reţine, declara şi plăti la bugetul de stat impozitul stabilit prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia din asociere, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.

via @ FinanteValcea

joi, 24 ianuarie 2013

[ULTIMA ORA] Impozitul pe venitul micro este obligatoriu de la 1 februarie

Ultima stire "bomba" a guvernului este adusa de OG nr.8/2013 prin care contribuabili cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul angajatilor, sunt obligati la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor de 3%.

Noile conditii din art.112^1 din Codul Fiscal a fost modificate, astfel firmele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • realizeaza venituri, altele deca cele din activitati bancare, asigurari, al pietei de capital, jocuri de noroc, consultanta si management;
  • a realizat venituri sub 65.000 euro (aprox. 287.500 ron);
  • capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul sau autoritati locale.

miercuri, 23 ianuarie 2013

[INFO] ATENTIE! PFA-uri/II/AF...S-a modificat nivelul minim al venitului lunar asigurat


In proiectul asigurarilor sociale pe 2013 se modifica salariul mediu brut pe economie la 2.223 lei. Astfel, plafonul maxim al bazei de calcul a contributiei de asigurari sociale creste de la 10.585 lei, la 11.115 lei

De asemenea, nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala creste de la 741 lei, la 778 lei iar nivelul maxim este de 11.115 lei.

marți, 22 ianuarie 2013

[ULTIMA ORA] SALARIUL MINIM PE 2013 ESTE...!

In sedinta de astazi a fost stabilit salariul minim pe economie. Mai exact, acesta va creste in doua etape: de la 1 februarie acesta va fi 750 RON iar incepand cu 1 iulie, acesta se va majora la 800 RON. Fain nu? 

[INFO] Pana cel tarziu 25.01 a.c. trebuie comunicata Pro-Rata la FISC

Pana cel tarziu pe data de 25.01 a.c. trebuie comunicata pro-rata provizorie aplicata anului respectiv precum si modul de calcul a acesteia.

Pro-rata aplicata provizoriu este determinata pentru anul precedent sau pro-rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul curent, in situatia in care contribuabili pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere in totalul operatiunilor se modifica in anul curent fata de cel precedent.

In situatia firmelor noi, pro-rata se aplica pe baza operatiunilor estimate a fi realizate in cursul anului curent si la care trebuie depusa primul sau decont de TVA.

miercuri, 16 ianuarie 2013

[UPDATE] Atentie PFA-uri si II-uri !!! Cine si cand trebuie sa depuna D600...

Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune de:
  • titulari de intreprinderi individuale
  • membrii intreprinderi individuale
  • persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice
  • persoanele care realizeaza venituri din profesii libere sau din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla
Astfel, contribuabili amintiti mai sus si care isi vor desfasura activitatea in anul 2013, au obligatia sa depuna Declaratia 600 pana cel tarziu pe 31 ianuarie 2013.

Categoriile care nu sunt obligate sa depuna declaratia sunt:
  • persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii sau de către cele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii;
  • persoanele care realizează venituri din activităţile agricole respectiv din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor sau din exploatarea pepinierelor viticole/pomicole şi altele asemenea;
  • persoana fizică pentru venitul obținut dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1 din Codul fiscal, care nu generează o persoană juridică;
  • persoanele care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare;
  • persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România cât şi în străinătate din asocieri fără personalitate juridică.
ATENTIE!!! Venitul baza de calcul este venitul declarat dar care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (778 lei iar nivelul maxim este de 11.115 lei).

marți, 15 ianuarie 2013

[INFO] Cine trebuie sa depuna pe 25 ianuarie, formularul 097

Formularul 097 se va depune pana cel tarziu 25 ianuarie a.c. de:
  • contribuabili inregistrati ca platitori de TVA cf. art. 153 alin. 1 din CF care in perioada 01.10.2012-31.12.2012 nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei;
"(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective."
  • contribuabili inregistrati ca platitori de TVA cf. art. 153 alin. 9-1 din CF care in perioada 01.10.2012-31.12.2012 nu au depasit plafonul de 2.250.000 lei
"(9) Organele fiscale competente vor anula înregistrarea unei persoane, conform prezentului articol, din oficiu sau, după caz, la cerere, în următoarele situații:
a) persoana respectivă este înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153; sau
b) persoana respectivă are dreptul la anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform prezentului articol, și solicită anularea conform alin. (5), (6) și (8); sau
c) persoana respectivă își încetează activitatea economică."

Acesti contribuabili vor aplica sistemul de "TVA LA INCASARE" incepand cu prima zi a celei de-a doua perioada fiscala a anului 2013, mai exact incepand cu data de 01.02.2013 (tva lunar) sau 01.04.2013 (tva trimestrial. )

luni, 14 ianuarie 2013

[INFO] Certificarea declaratiei 101 de un consultant fiscal

Conform modificarilor Legii nr. 162/2012, certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiilor anuale, respectiv D101 "Declaratia de impozit pe profit" este suspendata pe la data de 1.01.2014 fapt stabilit prin OG nf.92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.

joi, 10 ianuarie 2013

[INFO] Ce trebuie sa faci pentru a putea utiliza programul de contabilitate pe un dispozitiv cu Android

Sub deviza "Daca contabili vor, pot!", am cumparat o tableta (urmeaza dockingul tf700) cu Android. Problema ar fi ca programele de contabilitate ruleaza sub sistemul de operare Windows. Astfel, ai nevoie de un emulator de Windows. 

Windows pe Android:
Pentru ca exista pe Android Market si Google Play, este destul simplu de instalat aplicatia. Mai multe informatii gasiti aici: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.motioncoding.emulator&hl=ro

Android pe Windows:
1. Descarca aplicatia dupa aceasta adresa: http://developer.android.com/sdk/index.html
2. Instaleaza-l (ex: C:\Program Files\Android)
3. Lanseaza executabilul “SDK Manager.exe”
4. Se va lansa “Android SDK and AVD Manager”. “Installed packages” vor apare categorii ce trebuie selectate. Pe pop up “Choose Packages to Install”, vor exista pachete selectate . Mergeti mai departe cu un click pe “Install”.
5. Selectati “Virtual Devices”. Apoi click “New” si introduceti numele. Selectati “Android 2.2 – API Level 8”, marimea “512” si “Built-in” si va apare “WVGA854” si da-ti click pe “Create AVD”.
6. Odată terminat selectati dispozitivul virtual creat și faceți click pe Start. Puteți găsi "Start" de pe panoul din dreapta din imaginea de mai sus indicat. Dacă faceți click pe "Start", se va lansa un alt tip pop-up, ce va spune doar "Launch" și continuați.

[INFO] Afla noile tarife pe 2013 la RCA

Societatile de asigurari care au fost autorizate pe anul 2013 de CSA si care dispun de un calculator online de tarifare RCA sunt urmatoarele:

miercuri, 9 ianuarie 2013

[IMPORTANT] Declararea profitului pentru anul 2012

Pe 25 ianuarie avem termen de depunere pentru D100 dar in niciun caz pentru profitul din decembrie sau ultimul trimestru din 2012. 

Contribuabili platitori de impozit pe profit sunt obligati sa declare acest impozit pana cel tarziu pe 25 februarie in cazul ONG sau celor ce obtin venituri din cultivarea cerealelor/plantelor tehnice iar celelalte tipuri de societati, au termen 25 martie. Declararea impozitului se face prin declaratia 101 "Declaratia privind impozitul pe profit" cod 14.13.01.04. 

ATENTIE!!! Corectarea declaratiei depuse se va face printr-o declaratie rectificativa, bifand "X" in spatiul special pentru astfel de cazuri.

marți, 8 ianuarie 2013

[IMPORTANT] Cursul euro si Cifra de afaceri ce modifica perioada fiscala la TVA incepand cu ianuarie 2013

Contribuabili care au o cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro in cursul anului 2012, sunt obligati ca perioada de raportare a TVA-ului sa devina lunara incepand cu luna ianuarie a.c. Cursul valutar care se va utiliza pentru echivalentul in lei al plafonului de trecere la noua raportare, este cel din data de 28 decembrie 2012. Cursul comunicat de BNR in aceasta data este de 4,429 lei per euro adica plafonul este echivalentul a 442.900 lei.

ATENTIE! In acest caz sa nu uitati sa va actualizati vectorul fiscal (D010) pana cel tarziu pe 31 ianuarie 2013.

vineri, 4 ianuarie 2013

[IMPORTANT] Lista societatilor ce sunt obligate ca incepand din 1.02.2013 sa isi schimbe denumirea societatii

BUCURESTICONSTANTAMURES
ALBACOVASNANEAMT
ARADDAMBOVITAOLT
ARGESDOLJPRAHOVA
BACAUGALATISALAJ
BIHORGIURGIUSATU-MARE
BISTRITA-NASAUDGORJSIBIU
BOTOSANIHARGHITASUCEAVA
BRASOVHUNEDOARATIMIS
BRAILAIALOMITATULCEA
BUZAUIASIVASLUI
CARAS-SEVERINILFOVVALCEA
CALARASIMARAMURESVRANCEA
CLUJMEHEDINTI


Lista societăților care au în denumire sintagma ”societate comercială”, obligate să efectueze, în termen de doi ani, demersurile necesare înlocuirii acestei sintagme cu termenul "societate", începând cu data de 1 februarie 2013, în conformitate cu dispozițiile art. 79 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă

* Se recomandă înlocuirea sintagmei ”societate comercială” cu termenul ”societate” în actele constitutive ale celorlalte societăți care au prevăzută această sintagmă numai în conținutul actului constitutiv, nu și în denumire, raportat la dispozițiile art. 226 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, potrivit cărora persoana juridică poartă denumirea stabilită, în condițiile legii, prin actul de constituire sau prin statut. 
* În ceea ce privește sucursalele societăților, în conformitate cu prevederile art. 105 alin. (3) din Normele Metodologice privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor și de eliberare a informațiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2594/C./2008, modificările privind denumirea sucursalei se înregistrează la oficiul registrului comerțului de la sediul persoanei juridice care a înființat sucursala, din oficiu, pe baza notificării și a înscrisurilor doveditoare, transmise pe cale electronică de către ORCT la care s-a înmatriculat sucursala.

via@onrc.ro

[IMPORTANT] Informatiile suplimentare ce trebuiesc completate in facturile 2013

Regulile privind facturarea in 2013 au fost prevazute in OG 15/2012 (art.155) si care ne obligam sa scriem urmatoarele informatii:

  • "TVA la incasare" - atunci cand exigibilitatea TVA-ului apare la data incasarii
  • "Taxare Inversa" - cand clientul este obligat la plata TVA-ului
  • "Autofactura" - cand factura este emisa de beneficiar in contul furnizorului
  • "Regimul marjei-bunuri secondhand", "Regimul marjei-opere de arta", etc. cand se aplica regim special pentru obiecte de arta (sh), antichitati, etc.
!!! Atentie: Cei care emit bonuri fiscale la facturi, conform OG 28/1999, acestia nu mai sunt obligati sa mentioneze pe facturi bunurile/serviciile fiind suficient specificatia "Conform bon fiscal NR/DATA!" 

joi, 3 ianuarie 2013

[INFO] Zilele libere in 2013

Conform ultimelor modificari din Codul Muncii, zilele nelucratoare pentrul anul 2013 sunt urmatoarele:

  • 1-2 ianuarie
  • 1 mai
  • 6 mai - PASTI
  • 24 iunie - RUSALII
  • 15 august - ADORMIREA MAICII DOMNULUI
  • 25-26 decembrie - CRACIUN

miercuri, 2 ianuarie 2013

[IMPORTANT] Declaratiile lunii IANUARIE 2013


9 ianuarie 2013
  • Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, formular 092. Se depune de către persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în luna decembrie 2012 şi sunt obligate să-şi modifice perioada fiscală devenind plătitori de TVA lunar. Reglementare: OPANAF nr. 1.165/2009.
10 ianuarie 2013
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, formular 010. Se depune de către persoanele juridice, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) Cod Fiscal; OMEF nr. 2.296/2007;
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, formular 070. Se depune de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) Cod Fiscal; OMEF nr. 262/2007;
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice române care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) Cod Fiscal; OMEF nr. 262/2007;
  • Declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 152 din Codul Fiscal, formular 096. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 cu perioadă fiscală luna calendaristică, care solicită scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA. Reglementare: art. 152, alin. (7) Cod Fiscal; OPANAF nr. 1768/2012.
15 ianuarie 2013
  • Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220. Se depune de către persoanele fizice care au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal. Reglementare: art. 61 alin.(2) Cod Fiscal; OPANAF nr. 2333/2007.
25 ianuarie 2013
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen lunar, trimestrial pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2012, formular 100. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, cu termen lunar, trimestrial pentru obligaţiile aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2012, formular 112. Reglementare: OMFP nr. 1.045/2012;
  • Decontul de taxă pe valoarea adăugată, cu termen lunar, trimestrial, semestrial, anual pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2012, semestrului II 2012, după caz, formular 300. Reglementare: art. 156^2 Cod Fiscal; OPANAF nr. 3.665/2011. Atenţie! Decontul se depune şi de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenţă ca plătitor de TVA conform art. 152 alin. (7) Cod Fiscal până la 10 decembrie 2012;
  • Decontul special de taxă pe valoarea adăugată, formular 301, pentru contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153^1 Cod Fiscal şi care au efectuat: achiziţii intracomunitare în luna precedentă, achiziţii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile. Reglementare: art. 156^3 Cod Fiscal; OPANAF nr. 30/2011;
  • Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România - pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii decembrie 2012, formular 224. Reglementare: OPANAF nr. 52/2012;
  • Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare pentru obligaţiile de declarare aferente operaţiunilor desfăşurate în luna decembrie 2012, formular 390 VIES. Reglementare: art. 156^4 Cod Fiscal; OPANAF nr. 76/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, formular 394, pentru declararea operaţiunilor desfăşurate în luna decembrie, trimestrul IV, semestrul II 2012 de către plătitorii de TVA cu perioadă fiscală lunară, trimestrială şi semestrială. Reglementare: OPANAF nr. 3.596/2011;
  • Declaraţia privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor, formular 104, pentru asocierile fără personalitate juridică constituite între contribuabili (persoane juridice străine cu persoane fizice nerezidente pentru activităţi din România; persoane fizice rezidente asociate cu persoane fizice române pentru activităţi din România şi străinătate), pentru trimestrul IV 2012. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţia privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, formular 225, pentru trimestrul IV 2012. Reglementare: OPANAF nr. 2.600/2010;
  • Declaraţia privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, formular 311. Se depune până la 25 inclusiv, a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei, de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e)  Cod Fiscal, pentru declararea şi plata TVA aferentă: livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate şi/sau achiziţiilor de bunuri şi/sau de servicii efectuate ulterior anulării codului de înregistrare în scopuri de TVA. Reglementare: OPANAF nr. 418/2012.
  • Declaraţia informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, formular 208. Se depune de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal efectuate în semestrul II al anului 2012. Reglementare: OPANAF nr. 892/2012.
  • Declaraţia privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent, formular 094. Reglementare: art. 156^1 Cod Fiscal; OPANAF nr. 7/2010.
  • Declaraţia privind comunicarea proratei provizorii care va fi utilizată în anul 2013 de către plătitorii de TVA. Reglementare: art. 147, alin. (9)  Cod Fiscal;
  • Notificarea privind aplicarea sistemului TVA la încasare, formular 097. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în perioada 1 octombrie 2012 - 31 decembrie 2012 şi a căror cifră de afaceri obţinută în această perioadă este sub plafonul de 2.250.000 lei care sunt obligaţi să aplice sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul 2013. Reglementare: OPANAF 1529/2012;
  • Comunicarea pro-ratei.
31 ianuarie 2013
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, formular 010. Se depune de către persoanele juridice, plătitoare de impozit pe profit sau plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderii care optează pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderii sau impozit pe profit. Reglementare: art. 112^2; art. 112^8 Cod Fiscal.
  • Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220. Se depune de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale care au obligaţii declarative prevăzute la art. 49, alin. (9), art. 81 Cod Fiscal. Reglementare: OPANAF nr. 52/2012.
  •  Formularul 012 „Notificare privind sistemul anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit”
  • Formularul 600 „Declaraţie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”
via@AFPVL

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com