miercuri, 18 ianuarie 2012

[INFO] Recuperarea taxei auto


Potrivit prevederilor Legii nr. 9/2012 şi a Hotărârii Guvernului nr. 9/2012, în cazul în care taxa pe poluare pentru autovehicule achitată de către contribuabili începând cu 1 iulie 2008 conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 sau taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule achitată conform art. 214 indice 1 - 214 indice 3 din Legea nr. 571/2003 sunt mai mari decât taxa rezultată din aplicarea prevederilor privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se pot restitui contribuabililor sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Pentru restituirea sumelor, titularul obligaţiei de plată va depune următoarele documente:

  • cerere de restituire (model tip) aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 9/2012;
  • documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia, în original sau în copie;
  • copia cărţii de identitate a vehiculului cu prezentarea în original a acesteia;
  • copia certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestuia.

În cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, la cererea de restituire se anexează, în copii conforme cu originalul pe baza declaraţiei proprii, documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, precum şi cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare.

Documentele în original se restituie contribuabililor ulterior verificării conformităţii şi înscrierii pe copiile care rămân la organul fiscal a vizei „conform cu originalul”.

Restituirea sumelor se face potrivit prevederilor art. 117 din Ordonanţa de Guvern nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, în maxim 45 de zile de la depunerea documentaţiei complete.

În baza reglementărilor art. 9 din Legea nr. 9/2012, în cazul contestării taxei plătite pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, contribuabilul poate solicita restituirea diferenţei de taxă faţă de cea plătită.

Pentru restituirea sumelor reprezentând diferenţă de taxă, contribuabilul va depune în original şi copie la organul fiscal competent în administrarea acestuia următoarele documente:

  • cerere de restituire model tip;
  • dovada plăţii taxei: chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz;
  • documentul eliberat de Regia Autonomă „Registrul Auto Român” privind rezultatul expertizei tehnice sau documentul eliberat de Corpul Experţilor Tehnici privind rezultatul evaluării individuale a autovehiculului;

Documentele în original se restituie contribuabililor ulterior verificării conformităţii şi înscrierii pe copiile care rămân la organul fiscal a vizei „conform cu originalul”.

Restituirea sumelor se face potrivit prevederilor art. 117 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, în maxim 45 de zile de la depunerea documentaţiei complete.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 9/2012 şi a Hotărârii Guvernului nr. 9/2012, atunci când un autovehicul pentru care s-a plătit în România taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa prevăzută de lege este scos ulterior din parcul auto naţional, contribuabilul care a plătit taxa poate solicita restituirea valorii reziduale a acesteia.

Pentru restituirea sumei, contribuabilul va depune la organul fiscal competent în administrarea acestuia următoarele documente:

  • cerere de restituire model tip aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 9/2012;
  • copia legalizată a cărţii de identitate a autovehiculului;
  • documentul eliberat de organele de poliţie competente, din care să rezulte că autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional, în original şi copie;
  • documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat membru, respectiv factura/contractul de vânzare-cumpărare sau declaraţia vamală de export, după caz, în original şi copie;
  • dovada plăţii taxei pe poluare pentru autovehicule, în copie şi în original, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz.

Documentele în original se restituie contribuabililor ulterior verificării conformităţii şi înscrierii pe copiile care rămân la organul fiscal a vizei „conform cu originalul”.

via: anaf.ro
Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com