luni, 25 iunie 2012

[IMPORTANT] Care sunt contributiile pe care le va trebui sa le plateasca de la 1 Iulie 2012 un PFA, II, IF sau alte profesii libere

1. Contributia de asigurari sociale (CAS)

Baza de calcul este reprezentata de Venitul DECLARAT (venitul pentru care doresc persoanele sa se asigure), care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 741 lei) si nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest castig (10585 lei). Cota de contributie datorata este de 31,3%.

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. În baza acestei declaratii organul fiscal emite decizia de impunere în care stabileste contributia sociala anuala datorata si termenele de plata.

Se plateste trimestrial, in 4 rate egale, pâna la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Exceptie:
  • Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei);
  • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj;
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.
2. Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)

Baza de calcul este reprezentata de Venitul net anual REALIZAT exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor încasate si cheltuielile efectuate în scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contributii sociale), sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decât un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Cota de contributie datorata este de 5,5%.

Plata contributiilor de asigurare sociale de se efectueaza anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, in baza declaratiei de venit estimat (Formular 220), declaratiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizie de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale datorata anticipata si termenele de plata.
Plata se efectueaza trimestrial, în 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru
Dupa incheierea anului fiscal, în baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Plata contributiei de asigurari sociale stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate în plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale NU se iau în considerare pierderile fiscale anuale.

In cazul celor care nu depun declaratie privind venitul realizat (de ex. persoanele impuse la norma de venit), contributiile de asigurari sociale platite trimestrial reprezinta plata finala în contul contributiei anuale datorate. Categoriile mentionate datoreaza contributia de asigura ri sociale pentru veniturile din activitati independente
indiferent de ce alte venituri mai realizeaza (salarii, pensii, cedarea folosin ei bunurilor, etc.).


Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati: 0765.48.18.18 (mobil), 0337.10.95.93 (telefon/fax) sau darobyn@eContabil.info (e-mail).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com