vineri, 9 decembrie 2011

[UTIL] Depasirea plafonului de 35000 euro si inregistrarea in scopuri de TVA

Persoana impozabilă stabilită în România a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării (3,3817 lei/euro), aplică regimul special de scutire, pentru operaţiunile impozabile în România, prevăzute la art. 126 alin. (1) din Codul Fiscal, cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite de taxă cu drept de deducere conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul Fiscal.

Pentru persoana impozabilă nou-înfiinţată care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire de 35.000 euro se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună fiind considerată o lună calendaristică întreagă.

Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea scutirii de taxă este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul Fiscal, operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f) din Codul Fiscal, dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia:
  • livrărilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabilă;
  • livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
Procedura înregistrării în scopuri de TVA
  • Persoanele impozabile au obligaţia să solicite atribuirea codului de înregistrare în scopuri de TVA dacă în cursul unui an calendaristic ating sau depăşesc plafonul de scutire de 35.000 euro, în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care au atins sau au depăşit acest plafon.
  • Persoanele juridice care solicită înregistrarea în scopuri de TVA la depăşirea plafonului de scutire, depun „Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică (formular 010)”, cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1.
  • Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi profesii libere depun „Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere (formular 070)”, cod M.F.P. 14.13.01.10.11/5 .
  • Persoanele fizice române care realizează o activitate economică în sfera taxei pe valoarea adăugată, depun pentru înregistrarea în scopuri de TVA în cazul depăşirii plafonului de scutire, „Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române (formular 020), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/2”
Important! Persoanele fizice nu realizează o activitate economică în sfera de aplicare a taxei atunci când obţin venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale.

În cazul construirii de bunuri imobile de către persoanele fizice, în vederea vânzării, activitatea economică este considerată începută în momentul în care persoana fizică respectivă intenţionează să efectueze o astfel de activitate, iar intenţia persoanei respective trebuie apreciată prin faptul că aceasta începe să angajeze costuri şi/sau să facă investiţii pregătitoare iniţierii activităţii economice. În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în cursul unui an calendaristic. Dacă persoana fizică derulează deja construcţia unui bun imobil în vederea vânzării, se consideră că activitatea economică este deja începută şi continuă, orice alte tranzacţii efectuate ulterior nemaiavând caracter ocazional.

Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA în cazul depăşirii plafonului anual de 35. 000 euro devin plătitoare de TVA începând cu prima zi a lunii următoare celei în care solicită înregistrarea.

Codul de înregistrare în scopuri de TVA este valabil începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoanele impozabile solicită înregistrarea în cazul depăşirii plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) din Codul Fiscal.

Important! Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi care are pe teritoriul României sucursale şi alte sedii secundare, fără personalitate juridică, va fi identificată printr-un singur cod de înregistrare în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul Fiscal.
Codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit conform art. 153 are prefixul „RO”, conform Standardului internaţional ISO 3166 - alpha 2.

Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 vor comunica codul de înregistrare în scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clienţilor.

La data solicitării înregistrării în scopuri de TVA în situaţia depăşirii plafonului de scutire contribuabilii vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, respectiv livrări şi achiziţii intracomunitare de bunuri, prestări şi achiziţii intracomunitare de servicii.

Contribuabilii deja înregistraţi în scopuri de TVA vor solicita înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, înainte de efectuarea operaţiunilor menţionate mai sus.

Competenţa înregistrării în scopuri de TVA

Declaraţiile se depun direct sau prin împuternicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal, la registratura organului fiscal competent ori la poştă prin scrisoare recomandată, la termenele stabilite de legislaţia în vigoare.

Organul fiscal competent este:
  • pentru contribuabilii care se înregistrează direct, prin împuternicit sau reprezentant legal, organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal contribuabilul;
  • pentru contribuabilii care se înregistrează prin reprezentant fiscal, organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal.
Exemple privind înregistrarea în scopuri de TVA la plafon

Exemplul nr. 1
O persoană juridică înfiinţaţă în luna octombrie 2010, la 30 septembrie 2011, înregistrează venituri din operaţiuni impozabile care depăşesc plafonul de 35.000 euro.
Persoana juridică are obligaţia ca, până la 10 octombrie 2011, să solicite înregistrarea în scopuri de TVA prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a declaraţiei de menţiuni formular 010.
Începând cu 1 noiembrie 2011, persoana juridică va fi înregistrată în scopuri de TVA şi tot de la această dată se va comporta ca plătitor de TVA.

Exemplul nr. 2
O persoană juridică, înfiinţată în luna martie 2011, realizează până la 30 noiembrie 2011 venituri din operaţiuni impozabile în sumă de 100.000 lei.
Întrucât persoana juridică s-a înfiinţat în cursul anului, plafonul de TVA se calculează proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului.
Plafon de TVA : 119.000 lei (35.000 euro*3,3817 lei/euro) : 12 luni*10 luni = 99.166,67 lei.
Deoarece plafonul a fost depăşit la 30 noiembrie 2011, persoana juridică are obligaţia ca, până la 10 decembrie 2011, să solicite înregistrarea în scopuri de TVA prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a declaraţiei de menţiuni formular 010.
Începând cu 1 ianuarie 2012, persoana juridică va fi înregistrată în scopuri de TVA şi tot de la această dată se va comporta ca plătitor de TVA.

Exemplul nr. 3
O persoană juridică, înfiinţată în luna septembrie 2011, realizează venituri din operaţiuni impozabile în sumă de 50.000 lei până la 31 octombrie 2011.
Întrucât persoana juridică s-a înfiinţat în cursul anului, plafonul de TVA se calculează proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului.
Plafon de TVA : 119.000 lei (35.000 euro * 3,3817lei/euro) : 12 luni * 4 luni = 39.666,67 lei.
Deoarece plafonul a fost depăşit la 31 octombrie 2011, persoana juridică are obligaţia ca, până la 10 noiembrie 2011, să solicite înregistrarea în scopuri de TVA prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a declaraţiei de menţiuni formular 010.
Începând cu 1 decembrie 2011, persoana juridică va fi înregistrată în scopuri de TVA şi tot de la această dată se va comporta ca plătitor de TVA.

Exemplul nr. 4
O persoană juridică, înfiinţează în luna decembrie 2011, realizează până la 31 decembrie 2011 venituri din operaţiuni impozabile în sumă de 24.000 lei.
Întrucât persoana juridică s-a înfiinţat în cursul anului, plafonul de TVA se calculează proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului.
Plafon de TVA : 119.000 lei (35.000 euro * 3,3817lei/euro) : 12 luni * 1 lună = 9.916,67 lei.
Deoarece plafonul se depăşeşte la 31 decembrie 2011, persoana juridică are obligaţia ca, până la 10 ianuarie 2012, să solicite înregistrarea în scopuri de TVA prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a declaraţiei de menţiuni formular 010.
Începând cu 1 februarie 2012, persoana juridică va fi înregistrată în scopuri de TVA şi tot de la această dată se va comporta ca plătitor de TVA.

via: DGFPVL

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com