Sunt supuse criteriilor de condiţionare pentru înregistrarea în scopuri de TVA societăţile comerciale care sunt înfiinţate potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA în conformitate cu prevederile art. 153 alin. (1) lit. a) şi c) din Codul Fiscal, respectiv:
- înainte de realizarea de operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere în cazul în care declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) de 35.000 euro, sau dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) de 35.000 euro, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;
- când cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar contribuabilul optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
Criteriile stabilite de noul act normativ servesc la evaluarea intenţiei şi a capacităţii persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România.
1. Documentaţie
Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA la înfiinţare înainte de realizarea de operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere, conform art. 153 alin. (1), lit. a) din Codul Fiscal şi care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de înregistrare în scopuri de TVA, formular 098 „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul Fiscal” şi anexa la cererea de înregistrare conform modelului prevăzut de actul normativ - Anexa 2.
În aceeaşi zi cu depunerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA, formular 098, persoanele impozabile vor depune, la Oficiul Registrului Comerţului, cererea de înmatriculare în registrul comerţului.
Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA care optează pentru aplicarea regimului normal de TVA in situaţia în care cifra de afaceri realizată în cursul anului calendaristic este inferioară plafonului de scutire şi care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului trebuie să depună la organele fiscale competente declaraţia de menţiuni, formular 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”, însoţită de anexa la declaraţie conform modelului prevăzut de actul normativ - Anexa 2.
Prin organ fiscal competent se înţelege:
- organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul social declarat în cererea de înmatriculare în registrul comerţului, pentru solicitarea înregistrării de la înfiinţare, înainte de realizarea de operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere;
- organul fiscal în a cărui evidenţă este înregistrată persoana impozabilă ca plătitor de impozite şi taxe, pentru solicitarea înregistrării prin opţiune în situaţia în care cifra de afaceri realizată în cursul anului calendaristic este inferioară plafonului de scutire.
2. Criterii de condiţionare
Criteriile în funcţie de care se condiţionează înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile, societăţi comerciale, sunt:
- persoana impozabilă nu se află în situaţia de a nu desfăşura activităţile economice declarate în spaţiul destinat sediului social şi/sau sediilor secundare şi nici în afara acestora, o perioadă de maximum 3 ani - art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004; În acest scop persoana impozabilă trebuie să depună, concomitent cu depunerea anexelor la declaraţia de înregistrare, formular 098, sau declaraţia de menţiuni, formular 010, după caz, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.
- niciunul dintre administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, înregistraţi fiscal în România, şi nici persoana impozabilă în cazul persoanei care solicită înregistrarea în scopuri de TVA prin opţiune, conform art. 153 alin. (1) lit. c), nu au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau fapte pentru care s-a dispus atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală.
Atenţie! În cazul în care administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile nu sunt înregistraţi fiscal în România, aceştia trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor pentru care se dispun de atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală.
- existenţa spaţiului destinat sediului social/domiciliului fiscal;
- criteriile de evaluare prevăzute în anexa 3 la ordin.
3. Soluţionarea înregistrării în scopuri de TVA
Pentru soluţionarea înregistrării în scopuri de TVA a societăţilor comerciale, organele fiscale competente:
A. realizează controlul documentar privind criteriile prevăzute la art. 3 lit. a) şi b) din actul normativ, respectiv: desfăşurarea de activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora şi dacă administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile au/nu au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau fapte pentru care s-a dispus atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală, la sediul administraţie fiscale, pe baza documentelor prezentate de persoana impozabilă sau de reprezentantul legal al acesteia sau pe baza evidenţelor proprii ale organului fiscal;
Important! Persoana impozabilă nu va fi înregistrată în scopuri de TVA, fără a se mai efectua verificarea celorlalte criterii, dacă se află într-una din următoarele situaţii:
- - depune o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că persoana juridică nu desfăşoară activităţi economice la sediul/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau în afara acestora;
- - administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, înregistraţi fiscal în România, sau persoana impozabilă însăşi au/are înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau fapte de natura celor pentru care se dispune atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală;
- - administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile care nu sunt înregistraţi fiscal în România prezintă o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor pentru care se dispune atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală.
Pentru persoanele impozabile care nu se află în niciuna dintre situaţiile descrise mai sus se consideră că aceste criterii sunt îndeplinite şi se poate proceda la verificarea celorlalte criterii.
În situaţia în care, ca urmare a controlului documentar organele fiscale competente stabilesc că persoana impozabilă nu poate fi înregistrată în scopuri de TVA, comunică solicitantului decizia privind respingerea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA şi motivaţia în fapt şi în drept care stă la baza respingerii.
B. După efectuarea controlului documentar şi numai în cazul persoanelor impozabile ale căror solicitări de înregistrare în scopuri de TVA nu au fost respinse ca urmare a acestui control, organul fiscal verifică existenţa faptică a spaţiului aferent sediului social şi a sediilor secundare declarate prin efectuarea unei cercetări la faţa locului.
C. În situaţia în care s-a stabilit că persoana impozabilă a îndeplinit criteriile menţionate mai sus, verifică criteriile de evaluare prevăzute în anexa 3 la ordin şi ulterior întocmeşte un referat prin care va stabili punctajul obţinut de persoana impozabilă.
Atenţie! Dacă se constată că persoana impozabilă nu îndeplineşte criteriul privind existenţa spaţiului aferent sediului social şi sediilor secundare, din procesul verbal întocmit ca urmare a controlului faptic trebuie să rezulte, pe lângă rezultatul cercetării la faţa locului şi propunerea organului fiscal competent ca persoana impozabilă respectivă să nu fie înregistrată în scopuri de TVA. În acest caz, organul fiscal competent emite decizia de respingere a solicitării înregistrării în scopuri de TVA, care cuprinde în mod obligatoriu şi motivaţia respingerii, în fapt şi în drept şi care se comunică persoanei impozabile.
În situaţia în care din procesul-verbal de cercetare la faţa locului rezultă că este îndeplinit criteriul privind existenţa spaţiului aferent sediului social şi sediilor secundare, organul fiscal competent va proceda la analiza criteriilor de evaluare prevăzute în anexa nr. 3 la ordin.
Dacă punctajul obţinut este mai mare sau egal de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind aprobarea înregistrării în scopuri de TVA.
Dacă punctajul obţinut este mai mic de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind respingerea înregistrării în scopuri de TVA, care cuprinde în mod obligatoriu şi motivaţia respingerii, în fapt şi în drept care se comunică persoanei impozabile.
5. Termene de soluţionare
În cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA la înfiinţare termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA este de o zi lucrătoare de la data la care se comunică certificatul de înmatriculare în registrul comerţului dacă cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi anexa la cererea de înregistrare se depun în aceeaşi zi cu depunerea la oficiul registrului comerţului a cererii de înmatriculare în registrul comerţului.
În cazul în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi anexa la cererea de înregistrare se depun ulterior depunerii cererii de înmatriculare în registrul comerţului dar înainte de data comunicării certificatului de înmatriculare în registrul comerţul termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA se prelungeşte corespunzător cu numărul de zile lucrătoare cuprinse între data depunerii cererii de înmatriculare şi data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA şi a anexei la cerere.
În situaţia în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi anexa la cererea de înregistrare se depun după comunicarea certificatului de înmatriculare în registrul comerţului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA este de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA şi a anexei la cerere.
în cazul persoanelor care solicită înregistrarea în scopuri de TVA prin opţiune ulterior înfiinţării, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA este de 3 zile lucrătoare de la data depunerii anexei la declaraţia de menţiuni.
Important! În situaţia în care documentaţia prezentată nu este completă, organul fiscal transmite solicitantului o notificare în vederea completării acesteia, iar termenul de soluţionare a solicitării de înregistrare în scopuri de TVA se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării informaţiilor şi data primirii acestora.
Anexele 1 şi 2 se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi poate fi descărcat de pe pagina de internet a instituţiei, de la adresa www.anaf.ro.
De reţinut! De 1 decembrie 2011, se abrogă prevederile Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 1.984/2011, prin care au fost reglementate criteriile de condiţionare a înregistrării în scopuri de TVA a societăţilor comerciale.
via: DGFPVL
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu