miercuri, 22 februarie 2012

[INFO] Normele legale privind trecerea ca platitor de TVA


Operatiunile contabile se înregistrează în funcţie de prevederile OMFP nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene.

În ceea ce priveşte modul de calcul al ajustărilor, acesta este prevăzut în cadrul art.152 din LG 571/2003 Codul Fiscal cu completările şi modificările ulterioare, completat de pct.61, alin.10 din H.G. nr. 44 din 22 ianuarie 2004 - Partea I pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care prevede că în cazul în care aţi solicitat înregistrarea în scopuri de taxa pe valoarea adăugată datorită depăşirii plafonului de scutire, aveţi dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, în momentul trecerii la regimul normal de taxare;

b) activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuţie, aflate în proprietatea lor în momentul trecerii la regimul normal de taxă, cu condiţia, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat. În cazul activelor corporale fixe, se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxă.

Ajustările efectuate conform alineatului precedent se înscriu în primul decont de taxă depus după înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adaugată , conform art. 153 din Codul fiscal a persoanei impozabile sau, după caz, într-un decont ulterior în cadrul rubricii de regularizări taxa dedusă.

Inregistrarile contabile oferite de @xerxes:

sold 371 = x
sold 378 = y
z= pret achizitie marfa de la funizori cu tva inclusa = x - y
w = tva deductibila dupa inregistrare in scopuri tva = z * 24/124
y = tva neexigibila = x * 24/124

articole contabile:
371 = 401 valoare w in rosu
4426 = 401 valoare w in negru

valoare w 371 = % 4428 valoare y in negru si 378 valoare prin diferenta in rosu 
(adica minus valoare adaos comercial * 24/124)

4426 = 213 (tva deductibila, de ajustat, aferenta valorii ramase neamortizata x24/124)

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com