marți, 28 februarie 2012

[INFO] Inca o lovitura grea data viticultorilor romani de Guvernul Basist

Pe langa vremea nefavoribila din ultimul timp, viticultori vranceni sunt afectati de ultima decizie a fostului Guvern Boc. Asa cum anuntam pe data de 6 februarie a.c. intr-un articol de noile modificari aduse viticulturilor, HG 50/2012 loveste in mod direct in mici viticultori prin indeplinirea unor conditii:

1. Sa prezinte dovada constituirii capitalului social subscris si varsat minim stabilit pe categorii de produse accizabile, dupa cum urmeaza:
  • pentru productia de vinuri de maximum 5.000 hl pe an – 25.000 lei;
  • pentru productia de vinuri peste 5.000 hl pe an – 50.000 lei;
2. Sunt obligate in constituirea unei garantii; cuantumul garantiei constituite de antrepozitarii autorizati pentru productie nu poate fi mai mic decat limitele prevazute mai jos:
  • pentru productia de vinuri de maximum 5.000 hl pe an – 5.000 euro;
  • pentru productia de vinuri peste 5.000 hl pe an – 10.000 euro;
3. Sunt obligate sa prezinte dovada obtinerii autorizatiei de mediu sau inceperea procedurii de autorizare.

Dar care este adevarata problema pe langa aceasta smecherie iefitina a statului? Cei de la ANAF, ori dorm, ori chiar nu stiu ca persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, asociatiile familiale, etc., nu au capital social. Credeti-ma e de ras cum cineva din sistem nu cunoaste aceste lucruri. Ce se intampla cu ele? Ce se va intampla cu ele? De ce ANAF nu a venit cu nicio precizare macar sa specifice ca aceste entitati nu vor fi autorizate si s-a mers pe termeni generali? 

Raspunsul mi-a venit ieri cand un viticultor vrancean mi-a adus o notificare de la Directia Vamala Focsani prin care era instiintat 'sec' ca daca nu s-a conformat noilor conditii pana cel tarziu 29 februarie a.c., autorizatia pentru antrepozitul fiscal va fi suspendata. Acum va intreb pe voi ... cum combate Razvan Ungureanu evaziunea fiscala?

Sincer sa va spun, m-am astept ca noul guvern sa sesizeze aceasta prostie, dar care guvern? Nu imi vine sa cred ca o spun ... dar mi-e dor de BOC !

Acum, ce urmareste ANAF-ul prin aceasta reglementare? E simplu ! Bani ! Pana la sfarsitul lunii martie, trebuie sa aduca la bugetul statului aproximativ 1,9% din PIB. Cum ? Asa ! sau prin controale de la Garda sau inspectori fiscali 'se stie!'.

Dar de ce este necesar constituirea unei garantii bancare cand acciza la vinul linistit este '0'? Pentru ca vor exista antrepozite care vor indeplini conditiile enumerate mai sus iar Guvernul a venit cu inca o precizare. In momentul in care iti 'uiti' sa platesti contributiile sociale, impozitul, tva-ul, etc., ANAF iti retrage suma restanta din garantie iar din acel moment ai autorizatia suspendata pana la acoperirea garantiei complet. Deci este o 'smecherie de doi bani'.

Pentru cei ce vor sa afle solutii personale la aceasta situatie creata, ii rog sa imi scrie AICI! .

De asemenea, va pun la dispozitie un model de scrisoare de garantie si cateva precizari. Bancile pe care le pot recomanda sunt Banca Transilvania sau Banc Post.

Scrisorile de garantie bancara in lei, eliberate de Banca, sunt valabile pe intreg teritoriul Romaniei. Termenul maxim de valabilitate este de pana la 1 an si nu se admit prelungiri. 

Scrisori de garantie bancara in lei trebuie sa aiba mentiunea: 'in favoarea unitatii vamale, pentru plata taxelor vamale, TVA si alte taxe'

Garantiile pot fi:
  • depozite colaterale constituite in conturi separate si blocate pe intreaga perioada de valabilitate 
  • scrisori de garantie bancara eliberate de alta banca agreata 
  • ipoteca de rang I asupra imobilelor 
  • gajul asupra metalelor si pietrelor pretioase
Toate bunurile mobiliare sau imobiliare admise in garantie se asigura la o societate de asigurari agreata de Banca, iar drepturile din despagubiri se cesioneaza in favoarea Bancii.

via:model-de.ro

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com