joi, 30 decembrie 2010
Noutatile din 2011
1. Dispar carnetele de muncă: Până la sfârşitul lunii iunie 2011 angajatorii şi ITM-urile vor trebui să restituie titularilor carnetele de muncă, evidenţa muncii urmând a se realiza electronic, prin registrul general de evidenţă a salariaţilor.
2. Firmele vor completa o declaraţie unică pentru CAS şi impozitul pe venit: Firmele vor avea posibilitatea ca, începând cu 2011, să achite contribuţiile sociale şi impozitul pe venit pe baza unei declaraţii unice, care va putea fi completată şi în format electronic, depusă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
3. Asigurarea obligatorie a locuinţelor: Românii vor fi obligaţi să încheie asigurarea obligatorie de locuinţă, termenul limită fiind 15 iulie 2011. După această dată, primarii vor amenda proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie.
4. Recensământul populaţiei: În octombrie 2011 se va desfăşura recensământul populaţiei.
5. Asigurarea obligatorie a locuinþei: Proprietarii de locuinþe vor fi obligaþi, de la 1 ianuarie, sã deþinã un certificat de performanþã energeticã a clãdirii dacã vor sã vândã sau sã închirieze spaþiile respective.
6. Intră în legalitate pariurile online: Începând cu 2011 intră în legalitate jocurile de noroc online.
7. Cardul de sănătate: Începând cu semestrul doi al anului 2011 românii vor primi prin poştă primele carduri de sănătate, documente obligatorii ce vor fi solicitate de medici pentru prestarea serviciilor medicale.
8. Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de către persoane fizice şi juridice va fi majorat, începând cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel puþin 100.000 euro.
9. Vămile şi Garda Financiară, comasate în ANAF. Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară vor fi desfiinţate şi reorganizate ca structuri/departamente în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Cele două structuri vor fi coordonate de către un vicepreşedinte al ANAF cu rang de subsecretar de stat.
10. Taxa de poluare auto: Taxa de poluare auto va fi majorată, din 2011, în medie cu 45-50% faţă de nivelul actual, proprietarii de vehicule poluante într-un grad mai ridicat urmând să plătească o taxă dublă sau aproape triplă.
sursa: zf.ro
LA MULTI TUTUROR! SI UN AN NOU MAI BUN !
joi, 23 decembrie 2010
luni, 20 decembrie 2010
Declaratie unica de la 1 ianuarie 2010
Măsura introducerii declaraţiei unice vine în sprijinul contribuabililor care au calitatea de angajatori şi reprezintă o modalitate mult mai eficientă de depunere a declaraţiilor prin eliminarea celor patru ghişee la care trebuie să se prezinte contribuabilul în prezent.
Obligaţia completării şi depunerii formularului 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, impozitul pe venitul din salarii”, revine persoanelor fizice şi juridice care au calitatea de angajator sau entităţi asimilate angajatorului.
Declaraţia 112 se utilizează pentru declararea contribuţiilor sociale datorate începând cu obligaţiile aferente lunii ianuarie 2011, cu termen de depunere până la data de 25 februarie 2011, inclusiv. În prezent, conform legislaţiei în vigoare, contribuabilii datorează şi plătesc contribuţii sociale în următoarele cote:
- contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă datorată de angajatori - 20,8%;
- contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă datorată de angajaţi - 10,5%;
- contribuţia angajatorilor în funcţie de clasa de risc, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale - de la 0,15% la 0,85%;
- contribuţia datorată de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj - 0,5%;
- contribuţia individuală datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj - 0,5%;
- contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale conform Legii nr. 200/2006 - 0,25%;
- contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de angajatori - 5,2%;
- contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de angajaţi - 5,5%;
- contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate - 0,85%.
Noul formular al declaraţiei unice va putea fi completat, semnat şi transmis online, exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul portalului e-Romania, începând cu data de 1 iulie 2011.
Pentru transmiterea online a declaraţiei unice contribuabilii trebuie deţină o semnătură electronică obţinută prin utilizarea unui certificat digital calificat de la unul din furnizorii de servicii de certificare acreditaţi în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.
Până la 1 iulie 2011 declaraţia se poate depune şi în format electronic, pe suport electronic (discheta), însoţit de anexa 1.1 - angajator, în format hârtie, semnat şi ştampilat, conform legii.
sursa: finantevalcea.ro
sâmbătă, 18 decembrie 2010
Salariul minim pentru 2011 este de 700 ron, daca nu ii vine lui Boc o alta idee.
sursa: financiarul.ro
joi, 16 decembrie 2010
Codul muncii - proiect
* revizuirea reglementarilor privind aplicarea clauzei de neconcurenta. Aplicarea clauzei de neconcurenta, in forma actuala, restrictioneaza dreptul la munca prin incalcarea prevederilor Constitutiei si ale principiilor fundamentale instituite chiar prin Codul muncii.
Astfel, angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, plata indemnizatiei de neconcurenta incetand din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia.
* revizuirea perioadelor de proba instituite pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.
Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
* eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post.
* instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora. Propunerea creeaza posibilitatea pentru angajator, dupa consultarea cu organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, de a stabili obiective si criterii de performanta pentru salariatii proprii. Aceasta masura poate ajuta la cresterea competentei si la gradului de expertiza al salariatilor.
* modificarea conditiilor in care se poate dispune delegarea salariatului.
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 in 2 luni
* revizuirea cazurilor de incetare de drept a contractului individual de munca pentru acoperirea anumitor situatii nereglementate in legislatia existenta.
* modificarea criteriilor in cazul concedierilor colective. Principalele criterii care vor fi avute in vedere in procedura concedierilor colective vor cele de performanta si de indeplinire a obiectivelor si in subsidiar, pentru departajare vor fi avute in vedere criteriile de natura sociala. Criteriile referitoare la evaluarea performantelor profesionale vor avea prevalenta.
* eliminarea interdictiei de a face angajari pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Interdictia de a face noi angajari reprezinta o limitare angajarilor in perspectiva, limitand atat posibilitatile de dezvoltare ale angajatorului si reducand numarul de locuri de munca disponibile pe piata muncii.
* modificarea termenului de preaviz.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mic de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
* modificarea prevederilor care reglementeaza contractul individual de munca pe perioada determinata.
Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
* modificarea prevederilor privind agentul de munca temporara in sensul eliminarii restrictiilor prevazute de art. 88 Codul Muncii reprezinta o consecinta a aplicarii art. 4 din Directiva 2008/104/CE privind munca prin agent de munca temporara, potrivit caruia statele membre trebuie sa revizuiasca orice restrictie sau interdictie privind utilizarea muncii temporare.
„Munca prin agent de munca temporara”, este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia Utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
„Salariatul temporar” este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui Utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
* modificarea prevederilor referitoare la timpul de lucru , in conformitate cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii contractului individual de munca.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
* eliminarea anumitor neconcordante referitoare la reprezentantii salariatilor si ai organizatiilor sindicale.
* modificari ale jurisdictiei muncii in ceea ce priveste sarcina probei, in sensul revenirii la procedura consacrata in Codul de procedura civila.
* introducerea de noi sanctiuni contraventionale.
sursa: avocatnet.ro
CLICK AICI PENTRU A VIZUALIZA PROIECTUL!
miercuri, 15 decembrie 2010
Impunerea veniturilor din activitati independente
Accesul la desfăşurarea activităţilor economice, procedura de înregistrare în registrul comerţului şi de autorizare a funcţionării, regimul juridic al persoanelor fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice precum şi al întreprinderilor individuale şi familiale este reglementat de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.
Impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice din desfăşurarea de activităţi economice este reglementată de Titlul III - Impozit pe venit, din Codul Fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform prevederilor Codului Fiscal, constituie venituri din activităţi independente, veniturile comerciale, din profesii libere, din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
Prin venituri comerciale se înţeleg veniturile din fapte de comerţ: activităţi de producţie; activităţi de cumpărare efectuate în scopul revânzării; organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive şi altele asemenea; activităţi al căror scop este facilitarea încheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare şi alte asemenea contracte încheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost încheiat contractul; vânzarea în regim de consignaţie a bunurilor cumpărate în scopul revânzării sau produse pentru a fi comercializate; activităţi de editare, imprimerie, multiplicare, indiferent de tehnica folosită, şi altele asemenea; transport de bunuri şi de persoane; alte fapte de comerţ definite în Codul Comercial.
Regula generală pentru impunerea veniturilor din activităţi independente este sistemul real, care presupune organizarea contabilităţii în partidă simplă, conform prevederilor Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Astfel, venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. Prin excepţie de la regula generală de impunere în sistem real, contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente pot fi impuşi şi la normă de venit.
Impunerea veniturilor pe baza normelor de venit reprezintă o metodă forfetară de impunere a unor venituri prestabilite obţinute din activităţi independente. Indiferent de cuantumul veniturilor obţinute efectiv, impozitul se plăteşte conform normelor de venit stabilite în anul curent, pentru anul următor.
Stabilirea nomenclatorului activităţilor pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, nivelul acestora şi publicarea acestora pentru aducerea la cunoştinţă contribuabililor se realizează de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale.
Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea în partidă simplă pentru activitatea respectivă.
Impunerea la normă de venit
Condiţii de desfăşurare a activităţii
Pentru impunerea la normă de venit trebuie ca:
- activitatea să se desfăşoare individual, fără salariaţi;
- activitatea să fie cuprinsă în Nomenclatorul activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit aprobat prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.847/2003 privind stabilirea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care îşi desfăşoară activitatea individual potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal;
- contribuabilul să fie autorizat pentru desfăşurarea activităţii respective conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.
Înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului
Persoanele fizice care doresc să desfăşoare activităţi economice independente au obligaţia să se prezinte la oficiul registrului comerţului din judeţul în a cărui rază teritorială au domiciliul, pentru autorizarea acestor activităţi, sub una din cele două forme: persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale. Contribuabilii au obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării înainte de începerea activităţii economice.
Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului, înregistrarea fiscală şi autorizarea funcţionării persoanelor fizice autorizate şi întreprinderilor individuale:
- carte de identitate sau paşaport, fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul;
- document care să ateste drepturile de folosinţă asupra sediului profesional, precum contract de închiriere, comodat, certificat de moştenitor, contract de vânzare-cumpărare, declaraţie de luare în spaţiu sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosinţă etc. - copie legalizată;
- declaraţie pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii;
- fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă pregătirea profesională, dacă aceasta este cerută, potrivit unor prevederi legale speciale;
- fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experienţa profesională, dacă este cazul.
Atenţie! Pregătirea sau experienţa profesională se atestă, după caz, cu documente cum sunt:
- diploma, certificatul sau adeverinţa, prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ;
- certificatul de calificare profesional sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii, în vigoare la data eliberării acestuia;
- certificatul de competenţă profesională, cartea de meşteşugar;
- carnetul de muncă al solicitantului;
- declaraţie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfăşura activitatea pentru care se solicită autorizarea eliberată de primarul localităţii respective în mod gratuit în cazul meseriilor tradiţionale artizanale;
- atestatul de recunoaştere şi/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobândit calificarea în străinătate;
- atestatul de recunoaştere a calificării dobândite în străinătate, în afara sistemului de învăţământ, orice alte dovezi care să ateste experienţa profesională.
Obligaţii declarative
Certificatul de înregistrare, conţinând codul unic de înregistrare, eliberat de oficiul registrului comerţului este documentul care atestă înregistrarea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală competentă.
După obţinerea certificatului, contribuabilul se va prezenta în termen de 15 zile de la începerea activităţii, la unitatea fiscală în a cărei rază teritorială contribuabilul are domiciliul, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru completarea şi depunerea formularului 220 - „Declaraţie privind venitul estimat”. Prin completarea formularului 220, se optează pentru impunerea veniturilor din activităţi independente în sistem real sau la normă de venit.
După completarea formularului 220 şi marcarea/ bifarea opţiunii pentru impunerea veniturilor realizate la normă de venit, unitatea fiscală teritorială va emite formularul 260 - „Decizie de impunere pentru plăţi anticipate”, cu titlu de impozit, în care sunt stabilite plăţile anticipate pentru fiecare trimestru din anul în care se realizează aceste venituri, plata efectuându-se în patru rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Contribuabilii impuşi la normă de venit care au desfăşurat activitate tot anul anterior nu depun Declaraţia de impunere.
Excepţie! Contribuabilii care au început activitatea la sfârşitul anului anterior şi au depus declaraţii de venit estimativ în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, au obligaţia să depună „Declaraţia de impunere”, formular 200 la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Schimbarea sistemului de impunere
Contribuabilii care au realizat în anul anterior venituri din activităţi independente şi au fost impuşi la normă de venit şi care solicită organelor fiscale schimbarea sistemului de impunere de la normă de venit în sistem real vor depune declaraţia privind venitul estimat, formular 220, până la data de 31 ianuarie a anului următor, bifând opţiunea de impunere în sistem real. Această opţiune rămâne valabilă doi ani.
Important! Pentru contribuabilii care au optat să fie impuşi pe bază de normă de venit şi care anterior au fost impuşi în sistem real şi au avut investiţii în curs de amortizare, valoarea amortizării nu diminuează norma de venit. Veniturile realizate din valorificarea investiţiilor respective sau trecerea lor în patrimoniul personal în cursul perioadei de desfăşurare a activităţii sau în caz de încetare a activităţii majorează norma de venit proporţional cu valoarea amortizată în perioada impunerii în sistem real.
În cazul contribuabilului impus pe bază de normă de venit, care pe perioada anterioară a avut impunere în sistem real şi a efectuat investiţii care au fost amortizate integral, veniturile din valorificarea sau trecerea acestora în patrimoniul personal ca urmare a încetării activităţii vor majora norma de venit.
Alte obligaţii declarative
Contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate
Pentru veniturile din activităţi independente, contribuabilii au obligaţia să vireze trimestrial la casele de asigurări de sănătate judeţene, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 5,5% datorată de angajat, cotă aplicată la venitul net, reprezentat de norma de venit aferentă trimestrului respectiv.
În cazul persoanelor care beneficiază de o reducere a normelor de venit, cota de 5,5% se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusă. Această contribuţie se plăteşte de persoana care le realizează.
Important! Contribuabilii impuşi la normă de venit care sunt şi pensionari, indiferent de faptul că plătesc sau nu contribuţie pentru veniturile realizate din pensie, au obligaţia să plătească cota de 5,5% pentru veniturile din activităţi independente.
Contribuţia individuală de asigurări sociale
În termen de 30 de zile de la realizarea veniturilor, contribuabilii au obligaţia să depună la casele teritoriale de pensii o declaraţie de asigurare pentru plata contribuţiei de asigurări sociale. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale o constituie venitul lunar înscris în declaraţia de asigurare. Plata contribuţiei se face lunar pe baza calculului efectuat şi comunicat de casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă.
Alte precizări
La stabilirea impozitului se va aplica norma de venit de la locul desfăşurării activităţii. Dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi, venitul net din aceste activităţi se stabileşte pe baza celei mai ridicate norme de venit pentru respectivele activităţi. În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit şi o altă activitate pentru care venitul net se determină pe baza contabilităţii în partidă simplă, venitul net din activităţile independente desfăşurate de contribuabil se determină pe baza contabilităţii în partidă simplă.
Contribuabilii sunt obligaţi să deţină documente privind provenienţa bunurilor comercializate prevăzute în Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi Ordinul ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile. Această categorie de contribuabili nu are obligaţia de a întocmi Registrul jurnal de încasări şi plăţi şi Registru inventar.
Utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale
În baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii au obligaţia folosirii aparatelor de marcat electronice fiscale, cu excepţia activităţilor exonerate prevăzute la art. 2, dintre care menţionăm:
• comerţul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deţinători de autorizaţie în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate;
• serviciile de alimentaţie publică efectuate în mijloace de transport public de călători;
• comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă;
• serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
• efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe;
• vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi.
Obligaţii privind TVA
Întrucât şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi sunt impuse la normă de venit pot intra sub incidenţa prevederilor din Codul Fiscal referitoare la TVA, menţionăm mai jos câteva obligaţii ce le revin în calitate de plătitori de TVA
Conform prevederilor Codului Fiscal, este persoană impozabilă din punct de vedere al TVA, persoana care desfăşoară de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice (respectiv activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole etc.).
Contribuabilii care realizează venituri din activităţi economice sunt scutiţi de plata TVA-ului până la plafonul de 35.000 euro la cursul de la data aderării la UE (1 euro - 3,3817 lei). Depăşirea acestui plafon presupune obligaţia înregistrării acestora ca plătitori de TVA la organul fiscal pe teritoriul căruia îşi desfăşoară activitatea.
Pentru a urmări realizarea plafonului, contribuabilii trebuie să conducă evidenţa bunurilor achiziţionate şi a celor livrate prin întocmirea Jurnalului pentru cumpărări şi a Jurnalului pentru vânzări, obligaţie prevăzută la pct. 62, alin.1 din Hotărârea Guvernului României nr. 44/2003, normă dată în aplicarea art.152 din Codul Fiscal. În termen de 10 zile din luna următoare celei în care s-a depăşit plafonul, contribuabilul are obligaţia de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA. Ulterior înregistrării ca plătitor de TVA, contribuabilul trebuie să respecte prevederile Titlului VI - Taxa pe valoarea adăugată - din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările ulterioare. De asemenea, când intenţionează să efectueze o achiziţie intracomunitară de bunuri înainte de a se fi înregistrat ca plătitor de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, iar valoarea achiziţiei depăşeşte 10.000 euro trebuie să solicite înregistrarea ca plătitor de TVA pentru achiziţii intracomunitare conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal, să plătească TVA şi să depună Decontul special de TVA, formular 301.
Contribuabilii sunt obligaţi să se înregistreze ca plătitori de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal, şi în cazul în care prestează sau achiziţionează servicii intracomunitare conform art. 133 alin. 2 din Codul Fiscal.
Important! Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153 sau 153 indice 1 din Codul Fiscal, au obligaţia să se înscrie în Registrul Operatorilor Intracomunitari înainte de a efectua livrări/achiziţii intracomunitare de bunuri respectiv prestări/achiziţii de servicii intracomunitare.
Corectarea normelor de venit
În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate independentă pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care a fost desfăşurată activitatea respectivă.
La stabilirea coeficienţilor de corecţie a normelor de venit se au în vedere următoarele criterii:
• vadul comercial şi clientela;
• vârsta contribuabililor;
• timpul afectat desfăşurării activităţii;
• starea de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
• dacă activitatea se desfăşoară într-un spaţiu proprietate a contribuabilului sau închiriat; dacă realizarea de lucrări, prestarea de servicii şi obţinerea de produse se realizează cu material propriu sau al clientului;
• dacă foloseşte maşini, dispozitive şi scule, acţionate manual sau de forţe motrice;
• alte criterii specifice.
Diminuarea normelor de venit ca urmare a îndeplinirii criteriului de vârstă a contribuabilului se operează începând cu anul următor celui în care acesta a împlinit numărul de ani care îi permite reducerea normei.
Corectarea normelor de venit pentru contribuabilii care au şi calitatea de salariat sau îşi pierd această calitate se face începând cu luna următoare încheierii/desfacerii contractului individual de muncă.
Venitul net din activităţi independente, determinat pe bază de norme anuale de venit, se reduce proporţional cu perioada de la începutul anului şi până la momentul autorizării din anul începerii activităţii respectiv perioada rămasă până la sfârşitul anului fiscal, în situaţia încetării activităţii, la cererea contribuabilului.
Pentru contribuabilii impuşi pe bază de norme de venit, care îşi exercită activitatea o parte din an, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determină prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulţeşte cu numărul zilelor de activitate.
Contribuabilii care, în cursul anului fiscal, nu mai îndeplinesc condiţiile de impunere pe bază de normă de venit vor fi impuşi în sistem real de la data respectivă, venitul net anual urmând să fie determinat prin însumarea fracţiunii din norma de venit aferentă perioadei de impunere pe bază de normă de venit cu venitul net rezultat din evidenţa contabilă.
Întreruperea activităţii
Pentru întreruperile temporare de activitate în cursul anului, datorate unor accidente, spitalizării şi altor cauze obiective, inclusiv cele de forţă majoră, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc proporţional cu perioada nelucrată, la cererea contribuabililor.
În situaţia încetării activităţii în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale sunt obligate să se prezinte la Oficiul Registrului Comerţului pentru depunerea unei cereri în acest sens. După obţinerea dovezii de suspendare sau de încetare a activităţii, contribuabilii se vor prezenta în termen de 5 zile, la organele fiscale în a cărei rază teritorială au domiciliul, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru înştiinţare şi depunerea formularul 220 completat cu veniturile şi cheltuielile realizate până la momentul încetării sau întreruperii activităţii.
*
Baza legală: Titlul III - Impozit pe venit şi Titlul VI - Taxa pe valoarea adăugată din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare; Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 privind Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale; Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.847/2003 privind stabilirea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit pentru contribuabilii care îşi desfăşoară activitatea individual potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Ordinul ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile; Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
sursa: finantevalcea.ro
luni, 13 decembrie 2010
Ce aduce noul an?!
Impozit pe profit
• In domeniul impozitului pe profit, masura fiscala se refera la prelungirea perioadei de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul, pana la data de 31 decembrie 2011.
• Corelari tehnice referitoare la exceptiile de la plata impozitului pe dividende.
Impozit pe venit
• Abrogarea prevederilor referitoare la neimpozitarea contravalorii cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acordau cu titlu gratuit persoanelor fizice conform dispozitiilor legale.
• In perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 inclusiv, nu sunt cheltuieli deductibile cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.
• Eliminarea din sfera impozabila a castigurile realizate ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si pentru jocurile de noroc de tip slot machine concomitent cu introducerea taxei de acces in legislatia specifica.
• Reglementarea recalcularii de catre organul fiscal competent a platilor anticipate stabilite in contul
impozitului anual datorat, pentru veniturile din activitati independente si/sau veniturile din activitati agricole, in cazul in care in cursul anului fiscal contribuabilii isi intrerup temporar activitatea sau isi inceteaza activitatea, in urma instiintarii de catre contribuabil a organului fiscal competent, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
• in cazul in care platitorii de venituri din pensii nu au calculat, retinut si virat impozitul aferent veniturilor realizate de persoanele cu handicap grav sau accentuat in perioada de aplicare a prevederilor Legii nr. 22/2010 pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, respectiv 7 martie 2010 – 13 mai 2010, inclusiv, platitorii de astfel de venituri sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent o declaratie informativa privind veniturile platite in vederea stabilirii impozitului pentru fiecare dintre contribuabilii respectivi. Impozitul datorat, se calculeaza potrivit Cap.VI „Venituri din pensii“, de catre organul fiscal competent prin decizie de impunere.
Impozitul pe veniturile nerezidentilor
• Avand in vedere majorarea cotei de impozit a dividendelor platite catre o persoana juridica romana, respectiv la 16%, se impune modificarea cotei de impunere la 16% a dividendelor obtinute din Romania de persoanele juridice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene si Asociatiei Europene a Liberului Schimb care nu indeplinesc conditiile de detinere si de participare minima in capitalul persoanei juridice romane pentru a fi scutite. Astfel, nu se va acorda un tratament mai favorabil dividendelor distribuite catre nerezidenti decat cele distribuite catre societati romane.
Taxa pe valoare adaugata
Transpunerea unor directive europene
1. Art. 3 al Directivei 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor - se refera la modificarea si completarea prevederilor Codului fiscal privind locul prestarii pentru serviciile principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau de activitati similare, cum ar fi targurile si expozitiile, inclusiv in cazul serviciilor prestate de organizatorii acestor activitati. in prezent aceste servicii se impoziteaza la locul prestarii efective, chiar daca sunt prestate catre persoane impozabile. Dupa 1 ianuarie 2011, in principiu numai serviciile de natura celor enumerate mai sus, prestate catre persoane neimpozabile, se vor mai
impozita la locul prestarii efective, in timp ce serviciile prestate catre persoane impozabile se vor impozita la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor.
2. Directiva 2009/162/UE a Consiliului din 22 decembrie 2009 - este o directiva ce modifica anumite dispozitii ale Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, modificarile fiind in primul rand de natura tehnica. Principalele modificari ale legislatiei in domeniul TVA care deriva din transpunerea acestei directive se refera in principal la:
- introducerea unor dispozitii referitoare la importul si la locul impozitarii livrarilor de gaz si de electricitate, regulile speciale aplicandu-se pentru importurile si livrarile de gaz efectuate prin intermediul oricarui sistem de gaze naturale situat pe teritoriul Comunitatii sau al oricarei retele conectate la un astfel de sistem;
- aplicarea scutirii de TVA pentru importurile effectuate cu ajutorul navelor, atunci cand gazele sunt introduce intr-un sistem de gaze naturale sau intr-o retea de aplicarea unor reguli privind locul impozitarii pentru livrarile si importul de energie termica si agent frigorific similare cu cele aplicate pentru livrarea si importul de energie electrica si gaz;
- aplicarea unor reguli unitare privind locul prestarii pentru serviciile legate de acordarea accesului la orice tip de sistem sau retea de electricitate si de gaze naturale, precum si la retelele de incalzire si de racire.
3. Directiva 2010/23/UE a Consiliului din 16 martie 2010 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu privire la aplicarea optionala si temporara a mecanismului de taxare inversa pentru prestarea anumitor servicii care prezinta risc de frauda. Potrivit acestei directive, statele membre pot aplica pana la 30 iunie 2015 si pentru o perioada minima de doi ani taxarea inversa pentru transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, astfel cum sunt definite la articolul 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii, transferabile in conformitate cu articolul 12 din directiva, precum si pentru transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori in conformitate cu aceeasi directiva.
Primele doua directive trebuie aplicate de toate statele membre de la 1 ianuarie 2011. A treia directiva desi este optionala, constituie un instrument eficient pentru combaterea fraudei fiscale in domeniul comercializarii de certificate de emisii de gaze, iar Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana sa implementeze aceasta optiune incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
Masuri de ordin tehnic, intre care mentionam:
- Modificarea prevederilor referitoare la livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in mod gratuit. Ca urmare a notificarii Comisiei Europene, care a pus in vedere Romaniei ca va declansa procedura de infringement in cazul neadaptarii legislatiei nationale la prevederile Directivei
2006/112/CE, serviciile prestate in mod gratuit vor fi considerate ca nu sunt in sfera de aplicare a TVA numai in situatia in care nu au legatura cu activitatea economica a persoanei impozabile;
- Continuarea aplicarii masurilor de limitare a dreptului de deducere a TVA pentru achizitia de autoturisme si combustibili necesari functionarii acestora si pentru anul 2011;
- Instituirea posibilitatii persoanelor impozabile care au realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire pentru intreprinderi mici, de a solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului special de scutire. Masura are in vedere
reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in scopul imbunatatirii activitatii de administrare a acestora;
- Modificarea art. 11 alin. (12) din Codul fiscal in scopul corelarii cu alin. (11), referitor la operatiunile efectuate de contribuabilii declarati inactivi;
- Clarificari ale situatiilor in care bunurile contribuabililor inactivi sunt executate silit prin organele de executare silita;
- Modificarea art. 133 din Codul fiscal pentru a permite in cazul transporturilor efectuate in afara Comunitatii, sa fie aplicata regula impozitarii la locul utilizarii efective;
- Modificarea art. 153 alin. (9) din Codul fiscal, astfel incat sa rezulte ca dupa incetarea situatiilor care au condus la scoaterea din evidenta a contribuabililor inactivi, organul fiscal va inregistra din oficiu in scopuri de TVA respectivele persoane impozabile;
- Reglementarea situatiei in care se va emite un certificate pentru atestarea platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi, efectuate de persoane inregistrate conform art 1531 din Codul fiscal, in vederea inmatricularii respectivelor mijloace de transport;
- Instituirea obligatiei de a depune anumite notificari scrise organelor fiscale competente, pentru persoanele impozabile care au o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 35.000 euro, tinand seama de importanta obtinerii unor date absolut necesare calculului bazei TVA pentru resursele proprii comunitare.
Accize
I. Transpunerea Directivei 2010/12/UE a Consiliului din 16 februarie 2010 de modificare a Directivelor 92/79/CEE, 92/80/CEE si 95/59/CE privind structura si nivelurile accizelor aplicate tutunului prelucrat si a Directivei 008/118/CE, care implica:
- inlocuirea MPPC (Most popular price category) cu WAP (Weighted average price) ca punct de referinta pentru determinarea structurii accizei totale pentru tigarete;
- atingerea cerintei privind acciza pentru tigarete de minim 90e/1000 tigarete indiferent de WAP, pana la 31 decembrie 2017, potrivit perioadei de tranzitie acordata Romaniei;
- revizuirea unor definitii, atat in cazul tigaretelor cat si in cazul altor produse din tutun.
II. Masuri de ordin tehnic, intre care mentionam:
- precizarea nivelului accizelor aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2011;
- majorarea nivelului accizelor pentru anumite produse energetice, precum si pentru tigarete, potrivit angajamentelor cu privire la respectarea reglementarilor comunitare in domeniu;
- eliminarea scutirii de la plata accizelor prevazuta in cazul tigaretelor destinate testelor stiintifice si celor privind calitatea produselor;
- mentinerea accizelor pentru cafea si produse din cafea si pentru anul 2011;
- revizuirea faptelor care constituie infractiuni in cazul operatiunilor cu produse accizabile.
Contributii sociale
Prin acest proiect de act normativ se asigura crearea unui cadru legislativ unitar in ceea ce priveste definirea veniturilor pentru care exista obligatia de calcul, retinere, plata si declarare a contributiilor sociale, in concordanta cu prevederile Codului fiscal, precum si o baza de calcul care sa cuprinda in mare parte aceleasi categorii de venituri, si totodata, sa raspunda conditiilor de acordare a prestatiilor de care pot beneficia persoanele asigurate.
De asemenea, actul normativ asigura cadrul legal pentru implementarea unei singure declaratii prin care sa se realizeze atat declararea obligatiilor de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, cat si declararea persoanelor care sunt asigurate, declaratie care se va depune la o singura institutie, respectiv autoritatea fiscal competenta.
Totodata, prin implementarea declaratiei unice in ceea ce priveste contributiile sociale se asigura si o integrare a fluxurilor de informatii intre institutiile cu atributii in colectarea obligatiilor fiscale si cele care, potrivit dispozitiilor legale, administreaza sistemele de asigurari sociale si acorda prestatiile sociale persoanelor asigurate.
Schimbarile prevazute a se instituii prin acest act normativ, in domeniul contributiilor sociale si implementarea declaratiei unice privind contributiile sociale, au la baza recomandari care au fost formulate cu privire la acest domeniu in cadrul proiectului de asistenta tehnica finantat de Banca Mondiala, respectiv Proiectul „Asistenta tehnica pentru dezvoltarea cadrului legal privind impozitele si contributiile sociale aferente salariilor”, derulat in anul 2007, sub coordonarea Comisiei interministeriale responsabile pentru realizarea celei de-a doua etape a reformei in
domeniul colectarii si armonizarii legislatiei referitoare la contributiile sociale.
Salariul minim pe economie in 2011
Conform HG 1193/2010, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011 reprezentand 3,94 lei/ora.
sursa: avocatnet.ro
vineri, 10 decembrie 2010
Dezbatere publica a noi declaratii unice - D112
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat online pentru consultare publica Formularul 112 -DECLARATIA PRIVIND OBLIGATIILE DE PLATA A CONTRIBUTIILOR SOCIALE, IMPOZITULUI PE VENIT SI EVIDENTA NOMINALA A PERSOANELOR ASIGURATE.
Formularul va fi depus la ghiseele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala sau la ghiseele acreditate de Ministerul Finantelor Publice.
Pentru mai multe informatii trimiteţi întrebările şi observaţiile dumneavoastră la adresa: d112@mfinante.ro.
Prezentare Proiect - D112:
Angajator: A1, A1.1
Angajat: A1.2
Nomenclatoare: A2, A3, A4, A5, A6
Instructiuni de completare: A7
joi, 9 decembrie 2010
O declaratie unica
"Astazi(n.r miercuri), am instituit declaratia unica pentru contributii sociale si impozit pe venit. Asta ce inseamna, ca de la 1 ianuarie va fi o declaratie unica, care se depune la ANAF, adica la Ministerul Finantelor urmand ca dupa aceea Ministerul Finantelor sa trimita toate datele necesare la Casa de Pensii, la somaj si, in consecinta, sa nu mai fie nevoita persoana juridica sa mearga si sa stea la coada la fiecare dintre aceste case de asigurari de sanatate sau de somaj sau de pensii pentru depunerea de declaratii. Mai mult decat atat, va fi posibil ca aceste declaratii sa fie depuse de acasa, in format electronic, astfel incat persoana juridica sa nu mai fie obligata sa mearga nici macar la Finante pentru a le depune fizic intr-un singur loc, putand face acest lucru de acasa, in format electronic", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.
"Am adoptat in aceasta zi forma acestei declaratii unice pentru a se pregati cadrul tehnic de implementare a acesteia, urmand ca, contributiile aferente lunii ianuarie sa se plateasca pana in 25 februarie 2011, adica sa existe timp suficient pentru implementarea inclusiv in formula electronica acestei noi declaratii", a explicat premierul Boc.
"Daca faceti un calcul simplu, daca o persoana statea, sa spunem, aproximativ cate o ora la sanatate, o ora la somaj, o ora la pensii, in fiecare luna - trei ore. Aceste ore nu le va mai pierde, ci dimpotriva, acest timp este salvat. Deci, 36 de ore cel putin. Nu va mai sta persoana juridica la coada pentru a depune aceste declaratii. Ele vor fi depuse intr-un singur loc sau in format electronic. Este un pas important pe calea debirocratizarii si simplificarii procedurilor administrative din Romania in vederea sprijinirii mediului de afaceri pe aceasta componenta, asa cum am subliniat, un lucru extrem de important", conchide primul ministru.
Guvernul va modifica in acest sens Codul Fiscal, astfel incat contributiile sociale sa poata fi incluse in actul normativ.
"Prin aceste modificari, se realizeaza un lucru foarte important: se simplifica procedura de stabilire si declarare a contributiilor sociale. Concret, se va stabili foarte precis baza de calcul pentru contributii, iar declararea se face printr-o singura declaratie fiscala, fie electronica, fie persoanele se pot deplasa dar la o singura institutie, la Fisc. Prima declaratie unica se va depune in 25 februarie, pentru ca pentru luna ianuarie declaratiile se depun pana in 25 februarie, ANAF-ul avand obligatia sa faca atat instruirea personalului din teritoriu, cat si intalniri cu persoanele care trebuie sa depuna aceste declaratii, ma refer la contribuabil", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
In prezent, legile in vigoare prevad plata urmatoarelor contributii:
- la sanatate, angajatorul plateste 5,2%, angajatul 5,5%;
- la somaj, angajatorul 0,5%, angajatul 0,5%;
- la pensii, angajatorul 20,8%, angajatul 10,5%;
- de asemenea, la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale, angajatorul plateste 0,25%;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale - angajatorul plateste intre 0,15% si 0,85% in functie de risc;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate e platita de angajator - 0,85%.
- la acestea mai adaugam si impozitul pe venit de 16%.
sursa: avocatnet.ro
vineri, 3 decembrie 2010
Declarata 101 - actualizare program si instructiuni de completare
Modificarea adusa prin versiunea 1.0.0/26.11.2010: - modificare legislativa conform OPANAF nr.2689/ 16.11.2010.
CLICK AICI! pentru a downloada aplicatia.