miercuri, 15 decembrie 2010

Impunerea veniturilor din activitati independente


Generalităţi

Accesul la desfăşurarea activităţilor economice, procedura de înregistrare în registrul comerţului şi de autorizare a funcţionării, regimul juridic al persoanelor fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice precum şi al întreprinderilor individuale şi familiale este reglementat de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.

Impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice din desfăşurarea de activităţi economice este reglementată de Titlul III - Impozit pe venit, din Codul Fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor Codului Fiscal, constituie venituri din activităţi independente, veniturile comerciale, din profesii libere, din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

Prin venituri comerciale se înţeleg veniturile din fapte de comerţ: activităţi de producţie; activităţi de cumpărare efectuate în scopul revânzării; organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive şi altele asemenea; activităţi al căror scop este facilitarea încheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare şi alte asemenea contracte încheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost încheiat contractul; vânzarea în regim de consignaţie a bunurilor cumpărate în scopul revânzării sau produse pentru a fi comercializate; activităţi de editare, imprimerie, multiplicare, indiferent de tehnica folosită, şi altele asemenea; transport de bunuri şi de persoane; alte fapte de comerţ definite în Codul Comercial.

Regula generală pentru impunerea veniturilor din activităţi independente este sistemul real, care presupune organizarea contabilităţii în partidă simplă, conform prevederilor Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Astfel, venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. Prin excepţie de la regula generală de impunere în sistem real, contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente pot fi impuşi şi la normă de venit.

Impunerea veniturilor pe baza normelor de venit reprezintă o metodă forfetară de impunere a unor venituri prestabilite obţinute din activităţi independente. Indiferent de cuantumul veniturilor obţinute efectiv, impozitul se plăteşte conform normelor de venit stabilite în anul curent, pentru anul următor.

Stabilirea nomenclatorului activităţilor pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, nivelul acestora şi publicarea acestora pentru aducerea la cunoştinţă contribuabililor se realizează de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale.

Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea în partidă simplă pentru activitatea respectivă.



Impunerea la normă de venit

Condiţii de desfăşurare a activităţii

Pentru impunerea la normă de venit trebuie ca:
- activitatea să se desfăşoare individual, fără salariaţi;
- activitatea să fie cuprinsă în Nomenclatorul activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit aprobat prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.847/2003 privind stabilirea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care îşi desfăşoară activitatea individual potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal;
- contribuabilul să fie autorizat pentru desfăşurarea activităţii respective conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.



Înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului

Persoanele fizice care doresc să desfăşoare activităţi economice independente au obligaţia să se prezinte la oficiul registrului comerţului din judeţul în a cărui rază teritorială au domiciliul, pentru autorizarea acestor activităţi, sub una din cele două forme: persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale. Contribuabilii au obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării înainte de începerea activităţii economice.

Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului, înregistrarea fiscală şi autorizarea funcţionării persoanelor fizice autorizate şi întreprinderilor individuale:
- carte de identitate sau paşaport, fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul;
- document care să ateste drepturile de folosinţă asupra sediului profesional, precum contract de închiriere, comodat, certificat de moştenitor, contract de vânzare-cumpărare, declaraţie de luare în spaţiu sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosinţă etc. - copie legalizată;
- declaraţie pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii;
- fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă pregătirea profesională, dacă aceasta este cerută, potrivit unor prevederi legale speciale;
- fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experienţa profesională, dacă este cazul.

Atenţie! Pregătirea sau experienţa profesională se atestă, după caz, cu documente cum sunt:
- diploma, certificatul sau adeverinţa, prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ;
- certificatul de calificare profesional sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii, în vigoare la data eliberării acestuia;
- certificatul de competenţă profesională, cartea de meşteşugar;
- carnetul de muncă al solicitantului;
- declaraţie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfăşura activitatea pentru care se solicită autorizarea eliberată de primarul localităţii respective în mod gratuit în cazul meseriilor tradiţionale artizanale;
- atestatul de recunoaştere şi/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobândit calificarea în străinătate;
- atestatul de recunoaştere a calificării dobândite în străinătate, în afara sistemului de învăţământ, orice alte dovezi care să ateste experienţa profesională.



Obligaţii declarative
Certificatul de înregistrare, conţinând codul unic de înregistrare, eliberat de oficiul registrului comerţului este documentul care atestă înregistrarea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală competentă.

După obţinerea certificatului, contribuabilul se va prezenta în termen de 15 zile de la începerea activităţii, la unitatea fiscală în a cărei rază teritorială contribuabilul are domiciliul, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru completarea şi depunerea formularului 220 - „Declaraţie privind venitul estimat”. Prin completarea formularului 220, se optează pentru impunerea veniturilor din activităţi independente în sistem real sau la normă de venit.

După completarea formularului 220 şi marcarea/ bifarea opţiunii pentru impunerea veniturilor realizate la normă de venit, unitatea fiscală teritorială va emite formularul 260 - „Decizie de impunere pentru plăţi anticipate”, cu titlu de impozit, în care sunt stabilite plăţile anticipate pentru fiecare trimestru din anul în care se realizează aceste venituri, plata efectuându-se în patru rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Contribuabilii impuşi la normă de venit care au desfăşurat activitate tot anul anterior nu depun Declaraţia de impunere.

Excepţie! Contribuabilii care au început activitatea la sfârşitul anului anterior şi au depus declaraţii de venit estimativ în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, au obligaţia să depună „Declaraţia de impunere”, formular 200 la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.



Schimbarea sistemului de impunere

Contribuabilii care au realizat în anul anterior venituri din activităţi independente şi au fost impuşi la normă de venit şi care solicită organelor fiscale schimbarea sistemului de impunere de la normă de venit în sistem real vor depune declaraţia privind venitul estimat, formular 220, până la data de 31 ianuarie a anului următor, bifând opţiunea de impunere în sistem real. Această opţiune rămâne valabilă doi ani.

Important! Pentru contribuabilii care au optat să fie impuşi pe bază de normă de venit şi care anterior au fost impuşi în sistem real şi au avut investiţii în curs de amortizare, valoarea amortizării nu diminuează norma de venit. Veniturile realizate din valorificarea investiţiilor respective sau trecerea lor în patrimoniul personal în cursul perioadei de desfăşurare a activităţii sau în caz de încetare a activităţii majorează norma de venit proporţional cu valoarea amortizată în perioada impunerii în sistem real.
În cazul contribuabilului impus pe bază de normă de venit, care pe perioada anterioară a avut impunere în sistem real şi a efectuat investiţii care au fost amortizate integral, veniturile din valorificarea sau trecerea acestora în patrimoniul personal ca urmare a încetării activităţii vor majora norma de venit.



Alte obligaţii declarative

Contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate

Pentru veniturile din activităţi independente, contribuabilii au obligaţia să vireze trimestrial la casele de asigurări de sănătate judeţene, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 5,5% datorată de angajat, cotă aplicată la venitul net, reprezentat de norma de venit aferentă trimestrului respectiv.

În cazul persoanelor care beneficiază de o reducere a normelor de venit, cota de 5,5% se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusă. Această contribuţie se plăteşte de persoana care le realizează.

Important! Contribuabilii impuşi la normă de venit care sunt şi pensionari, indiferent de faptul că plătesc sau nu contribuţie pentru veniturile realizate din pensie, au obligaţia să plătească cota de 5,5% pentru veniturile din activităţi independente.



Contribuţia individuală de asigurări sociale
În termen de 30 de zile de la realizarea veniturilor, contribuabilii au obligaţia să depună la casele teritoriale de pensii o declaraţie de asigurare pentru plata contribuţiei de asigurări sociale. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale o constituie venitul lunar înscris în declaraţia de asigurare. Plata contribuţiei se face lunar pe baza calculului efectuat şi comunicat de casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă.



Alte precizări

La stabilirea impozitului se va aplica norma de venit de la locul desfăşurării activităţii. Dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi, venitul net din aceste activităţi se stabileşte pe baza celei mai ridicate norme de venit pentru respectivele activităţi. În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit şi o altă activitate pentru care venitul net se determină pe baza contabilităţii în partidă simplă, venitul net din activităţile independente desfăşurate de contribuabil se determină pe baza contabilităţii în partidă simplă.

Contribuabilii sunt obligaţi să deţină documente privind provenienţa bunurilor comercializate prevăzute în Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi Ordinul ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile. Această categorie de contribuabili nu are obligaţia de a întocmi Registrul jurnal de încasări şi plăţi şi Registru inventar.



Utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale

În baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii au obligaţia folosirii aparatelor de marcat electronice fiscale, cu excepţia activităţilor exonerate prevăzute la art. 2, dintre care menţionăm:
• comerţul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deţinători de autorizaţie în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate;
• serviciile de alimentaţie publică efectuate în mijloace de transport public de călători;
• comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă;
• serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
• efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe;
• vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi.



Obligaţii privind TVA

Întrucât şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi sunt impuse la normă de venit pot intra sub incidenţa prevederilor din Codul Fiscal referitoare la TVA, menţionăm mai jos câteva obligaţii ce le revin în calitate de plătitori de TVA

Conform prevederilor Codului Fiscal, este persoană impozabilă din punct de vedere al TVA, persoana care desfăşoară de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice (respectiv activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole etc.).

Contribuabilii care realizează venituri din activităţi economice sunt scutiţi de plata TVA-ului până la plafonul de 35.000 euro la cursul de la data aderării la UE (1 euro - 3,3817 lei). Depăşirea acestui plafon presupune obligaţia înregistrării acestora ca plătitori de TVA la organul fiscal pe teritoriul căruia îşi desfăşoară activitatea.

Pentru a urmări realizarea plafonului, contribuabilii trebuie să conducă evidenţa bunurilor achiziţionate şi a celor livrate prin întocmirea Jurnalului pentru cumpărări şi a Jurnalului pentru vânzări, obligaţie prevăzută la pct. 62, alin.1 din Hotărârea Guvernului României nr. 44/2003, normă dată în aplicarea art.152 din Codul Fiscal. În termen de 10 zile din luna următoare celei în care s-a depăşit plafonul, contribuabilul are obligaţia de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA. Ulterior înregistrării ca plătitor de TVA, contribuabilul trebuie să respecte prevederile Titlului VI - Taxa pe valoarea adăugată - din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările ulterioare. De asemenea, când intenţionează să efectueze o achiziţie intracomunitară de bunuri înainte de a se fi înregistrat ca plătitor de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, iar valoarea achiziţiei depăşeşte 10.000 euro trebuie să solicite înregistrarea ca plătitor de TVA pentru achiziţii intracomunitare conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal, să plătească TVA şi să depună Decontul special de TVA, formular 301.

Contribuabilii sunt obligaţi să se înregistreze ca plătitori de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal, şi în cazul în care prestează sau achiziţionează servicii intracomunitare conform art. 133 alin. 2 din Codul Fiscal.

Important! Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153 sau 153 indice 1 din Codul Fiscal, au obligaţia să se înscrie în Registrul Operatorilor Intracomunitari înainte de a efectua livrări/achiziţii intracomunitare de bunuri respectiv prestări/achiziţii de servicii intracomunitare.



Corectarea normelor de venit

În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate independentă pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care a fost desfăşurată activitatea respectivă.

La stabilirea coeficienţilor de corecţie a normelor de venit se au în vedere următoarele criterii:
• vadul comercial şi clientela;
• vârsta contribuabililor;
• timpul afectat desfăşurării activităţii;
• starea de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
• dacă activitatea se desfăşoară într-un spaţiu proprietate a contribuabilului sau închiriat; dacă realizarea de lucrări, prestarea de servicii şi obţinerea de produse se realizează cu material propriu sau al clientului;
• dacă foloseşte maşini, dispozitive şi scule, acţionate manual sau de forţe motrice;
• alte criterii specifice.

Diminuarea normelor de venit ca urmare a îndeplinirii criteriului de vârstă a contribuabilului se operează începând cu anul următor celui în care acesta a împlinit numărul de ani care îi permite reducerea normei.

Corectarea normelor de venit pentru contribuabilii care au şi calitatea de salariat sau îşi pierd această calitate se face începând cu luna următoare încheierii/desfacerii contractului individual de muncă.

Venitul net din activităţi independente, determinat pe bază de norme anuale de venit, se reduce proporţional cu perioada de la începutul anului şi până la momentul autorizării din anul începerii activităţii respectiv perioada rămasă până la sfârşitul anului fiscal, în situaţia încetării activităţii, la cererea contribuabilului.

Pentru contribuabilii impuşi pe bază de norme de venit, care îşi exercită activitatea o parte din an, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determină prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulţeşte cu numărul zilelor de activitate.

Contribuabilii care, în cursul anului fiscal, nu mai îndeplinesc condiţiile de impunere pe bază de normă de venit vor fi impuşi în sistem real de la data respectivă, venitul net anual urmând să fie determinat prin însumarea fracţiunii din norma de venit aferentă perioadei de impunere pe bază de normă de venit cu venitul net rezultat din evidenţa contabilă.



Întreruperea activităţii

Pentru întreruperile temporare de activitate în cursul anului, datorate unor accidente, spitalizării şi altor cauze obiective, inclusiv cele de forţă majoră, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc proporţional cu perioada nelucrată, la cererea contribuabililor.

În situaţia încetării activităţii în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale sunt obligate să se prezinte la Oficiul Registrului Comerţului pentru depunerea unei cereri în acest sens. După obţinerea dovezii de suspendare sau de încetare a activităţii, contribuabilii se vor prezenta în termen de 5 zile, la organele fiscale în a cărei rază teritorială au domiciliul, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru înştiinţare şi depunerea formularul 220 completat cu veniturile şi cheltuielile realizate până la momentul încetării sau întreruperii activităţii.
*
Baza legală: Titlul III - Impozit pe venit şi Titlul VI - Taxa pe valoarea adăugată din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare; Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 privind Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale; Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.847/2003 privind stabilirea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit pentru contribuabilii care îşi desfăşoară activitatea individual potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Ordinul ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile; Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

sursa: finantevalcea.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com