Daca din 2008 industria a fost cea care a reusit sa tina economia pe linia de plutire, iata ca aceasta a inceput sa ne dea semne de oboseala. In anul 2012, cifra de afaceri in industrie a fost in crestere cu aproximativ de 3% dar acest procent se afla sub rata inflatiei ceea ce ne sugereaza ca industria se afla in scadere. Pai de ce? Pentru ca exporturile sunt in scadere, doar Dacia se mai tine bine iar consumul intern este ca si neexistent. Acum apare si o intrebare retorica...pentru cine sa munceasca? cand la noi vezi pe TV ca se inchid fabrici (ex. Nokia), uzine, ca oamenii de la Oltchim vor sa munceasca dar nu au cu ce si pentru cine... Toate acestea se intampla pentru ca industria nu are cui sa mai vada in aceasta zona si aceasta problema este una adevarata care poate instala puternic o criza economica reala, simtita si de omul de rand.
In alta ordine de ei, asa cum vad eu lucrurile, anul 2012 a fost aproape la fel ca cel 2011, cu o usoara crestere economica recunoscuta si de guvernatorul Romaniei, Mugur Isarescu. In acest moment sigura sansa pe care o vad este necesitatea de idei noi privind dezvoltarea si cautarea de pietele externe. In aceeasi masura trebuie sa sustinem puternic productia autohtona prin usurarea poverilor fiscale.
Salariile pe anul 2012 au inregistrat o crestere de 5% dar in conditiile in care bugetariilor li s-a intregit salariile diminuate de guvernarea Boc prin doua cresteri succesive de 8% ce denota ca situatia salariatilor din mediul privat a stat mult mai prost. Astfel, salariul mediu net la nivelul lunii decembrie 2012 era de 1697 de lei, cu 93 lei mai mult ca in 2011. Activitatile care au oferit cele mai mari salarii in 2012 sunt industria extractiva cu o crestere de 365 lei ajungand la un salariu mediu net de 3107 de lei, prelucrarea titeiului de 3490 lei cu +321 de lei si prelucrarea tutunului de 3772 de lei cu +219 de lei (sursa: tvr). Dar exista unele domenii in care nu s-a operat in luna decembrie 2012 mariri, ci din contra s-au operat diminuari. Cei care au fost cei mai afectati, au fost cei din telecomunicatii cu o scadere de 282 de lei ajungand la 3377 lei, activitatile de editare de 2829 lei cu -272 de lei si productia de cinema, tv cu o scadere de 112 de lei ajungand la 2452 de lei. Aduceti-va aminte ca in 2008, 2009, inceputurile crizei s-a simtit exact prin acest fenomen. Majoritatea patronilor nu au mai oferit salariatilor prime si au incercat pe cat posibil mentinerea salariilor la acelasi nivel. Gandul.info prezinta ca in ultimi 4 ani, salariile au inregistrat o crestere de doar 9% in situatia in care preturile si utilitatile au crescut mult peste. Spre exemplu, in Bacau salariu mediu net a scazut din 2009 in 2012 cu 40 lei ajungand la valoarea de 1240 de lei in conditiile in care acest judet este printre cele mai industrializate judete din tara. Nu au scapat nici judetele cu profil agricol, spre ex. Vaslui unde din 2009 pana in 2012, salariu mediu net a crescut cu 37 lei ajungand la valoarea de 1084 de lei. In ciuda cresterii, rata inflatiei a depasit cu mult aceasta crestere iar rata somajului in acest judet este destul de ridicata, de 11%. Cu aceste mariri salariale nu vom ajunge niciodata la nivelul de trai intalnit in tarile din U.E. Totusi, partea pozitiva-daca imi este permis, este ca Romania are cel mai mic procent din Europa in ce priveste rata somajului. Cam acesta este profilul angajatului roman, ieftin si cu loc de munca. Cu alte cuvinte, politicile duse in acesti ani a urmarit protejarea angajatilor printr-o crestere a salariilor foarte mica. In urmatorii ani ar trebui sa ne hotaram ce alegem ca nivelul de trai din tara noastra sa creasca: somaj sau salarii mici? Greu de dat un raspuns...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu