marți, 26 februarie 2013

"Vreau sa va multumesc tuturor ce imi sunt alaturi!"

In aceasta seara nu voi scrie nimic de contabilitate sau alte tipuri de subiecte. Vreau doar sa va multumesc ca ma cititi de atata timp. Fac asta pentru ca am o relatia destul de apropiata cu voi, drept dovada...in urma acestui blog am castigat multi prieteni. Dupa atatia ani de scris vreau sa va multumesc ca mi-ati fost alaturi si ca datorita voua am evoluat.

Simteam nevoia sa va transmit aceste ganduri si credeti-ma ca sunt din suflet. Va doresc ca si pe viitor sa fim alaturi...si sa schimbam satul, comuna, orasul, judetul...si de ce nu TARA ASTA intr-un loc frumos, minunat si normal in care sa ne bucuram...noi si copii nostri. Inca cred ca sta in puterea noastra sa schimbam ceva si doar impreuna putem reusi asta... :)

luni, 25 februarie 2013

"Un gest de Dragoste"... la sfarsit!

x
Primul concurs sub semnatura GrupACT s-a incheiat cu succes si sunt fericit ca premiul a revenit unui cuplu deosebit, respectiv PETRONELA SILLER (castigatoarea) si IULIAN PETICA. 
x
x
Concursul a inceput pe data de 22.02 si s-a incheiat ieri. Premiul concursului a fost alcatuit dintr-o cina romantica si o noapte de vis la Pensiunea SARA Focsani. In cadrul acestui premiu, castigatoarea s-a putut bucura de atentia cunoscutului Chef Mihai Neacsu. In cadrul acestui concurs, transportul la si de la pensiune a fost asigurat de un Hyundai Elantra oferit de Helios Service Focsani. De asemenea, vreau sa le multumesc partenerului nostru media Monitorul de Vrancea, bloggerului Madalin Blidaru, video teaser Pana Marian si talentatului fotograf, Sebastian Pricop.
x
x
Tot pe aceasta cale, vreau sa va reamintesc doamnelor si domnisoarelor ca GrupACT are in derulare concursul de 8 MARTIE...

luni, 18 februarie 2013

" Timpul Frumusetii " CONCURS de 8 MARTIE! pentru doamne si domnisoare



Pentru astazi este Luni, inceput de saptamana, am placerea sa va anunt ca de 8 Martie, GrupACT si Coafor Elegant (Focsani) invita toate doamnele si domnisoarele la concurs.

Premiul are menirea de a pune in evidenta frumusetea oricarei femei si consta intr-un pachet ce contine un tuns, coafat si o manichiura la alegere. Pentru a participa, tot ce trebuie sa faceti este sa dati LIKE paginei de Facebook, GrupACT (http://www.facebook.com/GrupACT), si SHARE PUBLIC la poza concursului.

Perioada in care se desfasoara acest concurs este 17 Februarie – 6 Martie, ora 20:00. Castigatoarea va fi desemnata prin tragere la sorti cu ajutorul site-ului Random.org, iar numele ei va fi facut public in data de 7 Martie pe la ora 12.

De asemenea, mai trebuie sa va spun ca acest concurs se adreseaza celor cu varsta minima de 14 ani implinita si cu domiciliul in judetul Vrancea.

Bafta participantelor! 

P.S: Pentru mai multe detalii despre Coafor Elegant, va invitam sa accesati site-ul acestuia www.coaforelegant.ro.

vineri, 15 februarie 2013

[INFO] Azi, 15.02, este termenul limita de depunere a unor declaratii :)

  1. Evidenta livrarilor de tigarete pentru luna ianuarie (antrepozitarii autorizati, operatorii inregistrati sau destinatarii inregistrati si importatorii autorizati de astfel de produse).
  2. Centralizatoare privind achizitiile sau utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite rezultate in luna ianuarie (operatorii economici care detin autorizatie de utilizator final).
  3. Evidenta achizitionarii, utilizarii si returnarii marcajelor pentru luna ianuarie (antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati si importatorii autorizati de produse supuse marcarii).
  4. Evidenta cu privire la produsele accizabile pentru luna ianuarie (antrepozitarii autorizati pentru productie si pentru depozitare produse accizabile, precum si terminalul petrolier cu iesire in port autorizat ca antrepozit fiscal pentru operatiunile desfasurate in incinta acestuia).
  5. Centralizatoare privind achizitiile si livrarile de produse energetice pentru luna ianuarie (operatorii economici care detin autorizatii de utilizator final).
  6. Centralizatoare privind achizitiile si livrarile de produse accizabile pentru luna ianuarie (destinatarii inregistrati si reprezentantii fiscali pentru achizitiile si livrarile intracomunitare de produse accizabile).
  7. Jurnalele privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie/navigatie pentru luna ianuarie (antrepozitarii autorizati pentru productie sau depozitare).

miercuri, 13 februarie 2013

Intram iar in criza? Eu zic ca DA!

Daca din 2008 industria a fost cea care a reusit sa tina economia pe linia de plutire, iata ca aceasta a inceput sa ne dea semne de oboseala. In anul 2012, cifra de afaceri in industrie a fost in crestere cu aproximativ de 3% dar acest procent se afla sub rata inflatiei ceea ce ne sugereaza ca industria se afla in scadere. Pai de ce? Pentru ca exporturile sunt in scadere, doar Dacia se mai tine bine iar consumul intern este ca si neexistent. Acum apare si o intrebare retorica...pentru cine sa munceasca? cand la noi vezi pe TV ca se inchid fabrici (ex. Nokia), uzine, ca oamenii de la Oltchim vor sa munceasca dar nu au cu ce si pentru cine... Toate acestea se intampla pentru ca industria nu are cui sa mai vada in aceasta zona si aceasta problema este una adevarata care poate instala puternic o criza economica reala, simtita si de omul de rand.

In alta ordine de ei, asa cum vad eu lucrurile, anul 2012 a fost aproape la fel ca cel 2011, cu o usoara crestere economica recunoscuta si de guvernatorul Romaniei, Mugur Isarescu. In acest moment sigura sansa pe care o vad este necesitatea de idei noi privind dezvoltarea si cautarea de pietele externe. In aceeasi masura trebuie sa sustinem puternic productia autohtona prin usurarea poverilor fiscale. 

Salariile pe anul 2012 au inregistrat o crestere de 5% dar in conditiile in care bugetariilor li s-a intregit salariile diminuate de guvernarea Boc prin doua cresteri succesive de 8% ce denota ca situatia salariatilor din mediul privat a stat mult mai prost. Astfel, salariul mediu net la nivelul lunii decembrie 2012 era de 1697 de lei, cu 93 lei mai mult ca in 2011. Activitatile care au oferit cele mai mari salarii in 2012 sunt industria extractiva cu o crestere de 365 lei ajungand la un salariu mediu net de 3107 de lei, prelucrarea titeiului de 3490 lei cu +321 de lei si prelucrarea tutunului de 3772 de lei cu +219 de lei (sursa: tvr). Dar exista unele domenii in care nu s-a operat in luna decembrie 2012 mariri, ci din contra s-au operat diminuari. Cei care au fost cei mai afectati, au fost cei din telecomunicatii cu o scadere de 282 de lei ajungand la 3377 lei, activitatile de editare de 2829 lei cu -272 de lei si productia de cinema, tv cu o scadere de 112 de lei ajungand la 2452 de lei. Aduceti-va aminte ca in 2008, 2009, inceputurile crizei s-a simtit exact prin acest fenomen. Majoritatea patronilor nu au mai oferit salariatilor prime si au incercat pe cat posibil mentinerea salariilor la acelasi nivel. Gandul.info prezinta ca in ultimi 4 ani, salariile au inregistrat o crestere de doar 9% in situatia in care preturile si utilitatile au crescut mult peste. Spre exemplu, in Bacau salariu mediu net a scazut din 2009 in 2012 cu 40 lei ajungand la valoarea de 1240 de lei in conditiile in care acest judet este printre cele mai industrializate judete din tara. Nu au scapat nici judetele cu profil agricol, spre ex. Vaslui unde din 2009 pana in 2012, salariu mediu net a crescut cu 37 lei ajungand la valoarea de 1084 de lei. In ciuda cresterii, rata inflatiei a depasit cu mult aceasta crestere iar rata somajului in acest judet este destul de ridicata, de 11%. Cu aceste mariri salariale nu vom ajunge niciodata la nivelul de trai intalnit in tarile din U.E. Totusi, partea pozitiva-daca imi este permis, este ca Romania are cel mai mic procent din Europa in ce priveste rata somajului. Cam acesta este profilul angajatului roman, ieftin si cu loc de munca. Cu alte cuvinte, politicile duse in acesti ani a urmarit protejarea angajatilor printr-o crestere a salariilor foarte mica. In urmatorii ani ar trebui sa ne hotaram ce alegem ca nivelul de trai din tara noastra sa creasca: somaj sau salarii mici? Greu de dat un raspuns...

luni, 11 februarie 2013

[INFO] Cele mai importante modificari privind TVA-ul in Codul Fiscal


Au fost introduse prevederi privind determinarea locului operaţiunilor legate de podul de frontieră peste fluviul Dunărea între Calafat şi Vidin. Astfel, pentru a determina locul operaţiunilor impozabile privind întreţinerea sau repararea podului de frontieră, se precizează că frontiera teritorială este considerată ca fiind la mijlocul podului, pentru livrările de bunuri, prestările de servicii, achiziţiile intracomunitare şi importurile de bunuri. Pentru a determina locul operaţiunilor impozabile referitoare la perceperea taxei de trecere a podului, toată lungimea podului se consideră parte a teritoriului României, pentru călătoriile dinspre România spre Bulgaria şi parte a teritoriului Bulgariei, pentru călătoriile dinspre Bulgaria spre România.
Faptul generator de taxă pentru serviciile de acordare cu plată pe o anumită perioadă a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct şi superficia, asupra unui bun imobil intervine la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plăţii.
Baza de impozitare pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru care benefiarul este o persoană afiliată furnizorului/prestatorului este considerată valoarea de piaţă în următoarele situaţii:
1. atunci când contrapartida este mai mică decât valoarea de piaţă, iar beneficiarul livrării sau al prestării nu are drept complet de deducere;
2. atunci când contrapartida este mai mică decât valoarea de piaţă, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere şi livrarea sau prestarea este scutită conform art. 141 din Codul Fiscal;
3. atunci când contrapartida este mai mare decât valoarea de piaţă, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere.
Au fost incluse în baza de impozitare pentru importuri şi cheltuielile accesorii (comisioane, cheltuieli de ambalare, transport şi asigurare) care decurg din transportul către alt loc din Comunitate, în cazul în care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator;
Au fost introduse în categoria operaţiunilor scutite fără drept de deducere „acordarea cu plată pe o anumită perioadă a unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct şi superficia”. În cazul acestor operaţiuni se poate opta pentru taxare, opţiune care se notifică organului fiscal competent potrivit art. 141 alin. (3) din Codul Fiscal.
Persoana impozabilă îşi pierde dreptul de deducere a taxei şi efectuează ajustarea taxei deductibile potrivit art. 148 şi 149 din Codul Fiscal şi în cazul bunurilor lipsă în gestiune, inclusiv în cazul bunurilor furate. În cazul bunurilor furate, persoana impozabilă poate anula ajustarea efectuată la data la care furtul este dovedit legal prin hotărâre judecătorească definitivă.
Au fost introduse în calculul plafonului cifrei de afaceri a persoanelor impozabile care trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA şi „operaţiunile rezultate din activităţile economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România”.
Persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în afara României şi care trebuie sau optează să se înregistreze în scopuri de TVA în România, direct, prin reprezentant fiscal sau prin sediu fix, cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA pentru neevidenţierea, în deconturile de taxă depuse, a niciunei operaţiuni realizate pe parcursul unui semestru calendaristic, organele fiscale le vor aproba eventuale cereri de reînregistrare în scopuri de TVA, chiar dacă acestea sunt depuse după 180 de zile de la data anulării înregistrării.
Persoanele impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special de scutire, conform art. 153 alin. (9) lit. g), după anularea înregistrării în scopuri de TVA, vor depune la organul fiscal competent în termenul legal, „Declaraţia privind sumele rezultate din ajustarea TVA”, formular 307, inclusiv pentru regularizările care trebuie efectuate potrivit art. 134 alin. (5) din Codul Fiscal, precum şi pentru ajustarea bazei impozabile conform art. 138, pentru operaţiunile realizate înainte de anularea înregistrării.
Persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal trebuie să depună „Declaraţia privind TVA datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal”, formular 311, inclusiv pentru taxa colectată care trebuie plătită pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare, dar a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care aceasta nu are un cod valabil de TVA.
A fost introdusă obligativitatea persoanelor impozabile înscrise în Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) ca, în termen de 30 de zile de la data modificării listei administratorilor sau asociaţilor, să depună la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor administratori, precum şi cazierul judiciar al noilor asociaţi care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii. În cazul nerespectării acestei obligaţii persoanele impozabile respective vor fi radiate, din oficiu de organele fiscale competente, din ROI.

Referitor la persoanele impozabile care aplică Sistemul TVA la încasare
Persoana impozabilă care trebuie să aplice sistemul TVA la încasare, nu depune notificarea de înregistrare, este înregistrată din oficiu de organul fiscal competent în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, începând cu data înscrisă în decizia de înregistrare. În perioada cuprinsă între data la care persoana impozabilă avea obligaţia de a aplica sistemul TVA la încasare şi data înregistrării din oficiu, dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul de la persoanele impozabile respective se exercită conform regulilor generale de deducere prevăzute la art. 145 alin. (1). De la data înregistrării din oficiu a furnizorului/prestatorului în Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, beneficiarul deduce TVA pentru achziţiile realizate de la acesta pe măsura plăţii.
Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare, care în cursul anului calendaristic curent depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi nu depune notificarea fiind radiată din oficiu de organul fiscal din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, în perioada cuprinsă între data la care persoana impozabilă avea obligaţia de a nu mai aplica sistemul şi data radierii din oficiu, dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul de la aceste persoane se exercită pe măsura plăţii. De la data radierii din oficiu a furnizorului/prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, beneficiarul deduce TVA pentru achiziţiile realizate de la acesta conform art. 145 alin. (1) din Codul Fiscal.
În situaţia în care data publicării în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare este ulterioară datei de la care persoana impozabilă aplică sistemul TVA la încasare, beneficiarii îşi exercită dreptul de deducere pe măsura plăţii, începând cu data publicării în registru.
Persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare şi al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat la solicitarea persoanei impozabile trebuie să depună o declaraţie privind taxa colectată care trebuie plătită pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate înainte de anularea codului de TVA dar a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA. Termenul de depunere a declaraţiei menţionate este 25 a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea TVA.
Atunci când se constată că persoana impozabilă a fost înregistrată de organele fiscale în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare ca urmare a unei erori, aceasta va fi radiataă, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, începând cu data înscrisă în decizia de îndreptare a erorii materiale. Pe perioada cuprinsă între data înregistrării şi data radierii în/din registru se aplică următoarele reguli:
- persoana impozabilă carea nu avea obligaţia de a aplica sistemul TVA la încasare aplică regulile generale privind exigibilitatea TVA, iar dreptul de deducere a TVA aferente achziţiilor efectuate în perioada respectivă se exercită conform art. 145 alin. (1) din Codul Fiscal;
- dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul TVA la încasare de la aceste persoane impozabile nu se exercită pe măsura plăţii, indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator în perioada respectivă.
În situaţia în care persoana impozabilă a fost radiată de organele fiscale din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi înregistrată, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, în acest registru începând cu data înscrisă în decizia de îndreptare a erorii materiale. Pe perioada cuprinsă între data radierii şi data înregistrării din/în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se aplică următoarele reguli:
- persoana impozabilă continuă aplicarea sistemului TVA la încasare şi îşi exercită dreptul de deducere pe măsura plăţii;
- dreptul de deducere a TVA aferente achziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul TVA la încasare de la aceste persoane impozabile nu se exercită pe măsura plăţii indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator în perioada respectivă.

via finantevalcea.ro

marți, 5 februarie 2013

[INFO] Principalele modificari aduse impozitului pe venit


Categorii de venituri impozitate

Sunt considerate venituri asimilate salariilor şi impozitate ca atare următoarele categorii de venituri:
- indemnizaţia primită de angajaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, pentru partea care depăşeşte 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice;
- sumele reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile.

Categorii de venituri exceptate

Nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
- sumele primite de angajaţi în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul de muncă aplicabil, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, ca indemnizaţii şi orice alte sume de aceeşi natură în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice; precum şi cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare;
- sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activităţi dependente desfăşurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac excepţie veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori care are sediul permanent în România, care sunt impozabile în România numai în situaţia în care România are drept de impunere;

În cazul veniturilor reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii pentru veniturile realizate în afara funcţiei de bază, şi se virează pănă la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.

Sunt considerate venituri din dividende sumele plătite de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia.

Impunerea veniturilor din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură

Venituri din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual s-au într-o formă de asociere din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea;
c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Veniturile din silvicultură şi piscicultură

Veniturile din silvicultură şi piscicultură reprezintă veniturile obţinute din recoltarea şi valorificarea produselor specifice fondului forestier naţional, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obţinute din exploatarea amenajărilor piscicole.

Determinarea venitului net

În cazul veniturilor din silvicultură şi piscicultură venitul net anual se determină în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

În cazul veniturile din activităţi agricole obţinute individual sau într-o formă de asociere din:cultivarea produselor agricole vegetale;exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, iar acolo unde nu sunt norme de venit determinarea venitului net se face în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

Venituri neimpozabile

Veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică sunt venituri neimpozabile.

Normele de venit pe unitatea de suprafaţă (ha), cap de animal, familie de albine pentru perioada 1 februarie 2013 - 31 decembrie 2013 sunt stabilite prin ordonanţa prezentată mai sus.

Începând cu 1 februarie, şi pentru produsele vegetale şi animale pentru care au fost stabilite norme de venit prin lege sunt stabilite limite neimpozabile urmând a fi impozabile veniturile realizate peste aceste limite.

Calculul şi plata impozitului aferent veniturilor din activităţi agricole

Impozitul pe veniturile din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

Contribuabilii care determină venitul pe baza normei de venit au obligaţia să depună anual formularul 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit” până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.

În situaţia în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii formularului 221 revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.

Atenţie! În formularul 221 nu se vor declara veniturile neimpozabile în limitele stabilite prin lege.

Ulterior depunerii formularului 221, organul fiscal emite decizia de impunere anuală, conform căreia se efectuează plata impozitului către bugetul de stat în două rate egale, de 50%, până la data de: 25 octombrie inclusiv, respectiv 15 decembrie inclusiv.

Alte precizări

Regulile privind reportarea pierderilor fiscale nu sunt aplicabile veniturilor din activităţi agricole prevăzute la art. 71 alin. (1), respectiv: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală;

Contribuabilii care realizează venituri din activităţi agricole din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, pentru care venitul net se determină în sistem real; din silvicultură şi piscicultură sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de impozit până la data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Nu se depune formularul 204 „Declaraţie anuală de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale”, cu termen 15 martie a anului următor de către asocierile care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe baza normelor de venit.

Prevederi pentru perioada 1 ianuarie - 1 februarie 2013

Pentru veniturile din activităţi agricole realizate până la 1 februarie 2013, obligaţiile fiscale sunt cele în vigoare la data realizării acestora.

Pentru veniturile din activităţi agricole determinate pe bază de norme de venit obţinute în perioada 1 ianuarie 2013 şi până la 1 februarie 2013, normele de venit se stabilesc de direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se aprobă de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, se stabilesc, se avizează şi se publică până cel târziu la 31 mai 2013.

Norma anuală de venit se corectează astfel încât să corespundă perioadei 1 ianuarie 2013 - 1 februarie 2013.

Pentru veniturile obţinute din activităţi agricole, pentru care venitul net anual se determină în sistem real, între 1 ianuarie 2013 şi 1 februarie 2013, nu se mai stabilesc plăţi anticipate, iar venitul net anual se declară până la 25 mai 2014.

via finantevalcea.ro

vineri, 1 februarie 2013

Concurs de DRAGOBETE: "Un gest de dragoste"



CONCURS 01 februarie - 22 februarie

De Dragobete, Pensiunea Sara iti ofera posibilitatea de a castiga 
o cina romantica si o noapte de vis pentru tine si persoana iubita.

Pentru a participa la concurs, trebuie dai 
LIKE la pagina http://www.facebook.com/GrupACT si SHARE la imaginea concursului.

Concursul incepe pe data de 1 februarie ora 20:00 
si se sfarseste pe data de 22 februarie, ora 20:00.

Castigatorul va fi tras la sorti utilizand platforma www.random.org 
si va fi anuntat public pe data de 23 februarie la ora 12:00.

Mai multe detalii veti gasi pe pagina de facebook mai sus mentionata.




[IMPORTANT] Declaratiile lunii FEBRUARIE 2013


7  februarie:
  • Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, formular 092. Se depune de către persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în luna ianuarie 2013 şi sunt obligate să-şi modifice perioada fiscală devenind plătitori de TVA lunar. Reglementare: OPANAF nr. 1.165/2009.
10 februarie:
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, formular 010. Se depune de către persoanele juridice care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 2.296/2007;
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice române care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, formular 070. Se depune de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • Declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 152 din Codul Fiscal, formular 096. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 cu perioadă fiscală luna calendaristică, care solicită scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA. Reglementare: art. 152, alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; OPANAF nr. 1.768/2012.
25 februarie:
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen lunar pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii ianuarie,  formular 100. Reglementare: OPANAF nr. 1950/2012;
  • Declaraţie privind impozitul pe profit, formular 101. Se depune de către organizaţiile nonprofit şi contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură  Reglementare: art. 34 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal;  OPANAF nr. 1.950/2012;
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, cu termen lunar, pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie 2013, formular 112. Reglementare: OMFP nr. 1.045/2012;
  • Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România - pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii ianuarie 2013, formular 224. Reglementare: OPANAF nr. 52/2012;
  • Decontul de taxă pe valoarea adăugată, cu termen lunar, pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii ianuarie 2013, formular 300. Reglementare: art. 156^2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 3.665/2011. Atenţie! Decontul se depune şi de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenţă ca plătitor de TVA conform art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal până la 10 ianuarie 2012;
  • Decontul special de taxă pe valoarea adăugată, formular 301, pentru contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153^1 din Codul Fiscal şi care au efectuat: achiziţii intracomunitare în luna precedentă, achiziţii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile. Reglementare: art. 156^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 30/2011;
  • Declaraţia privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, formular 311. Se depune până la 25 inclusiv, a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei, de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, pentru declararea şi plata TVA aferentă: livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate şi/sau achiziţiilor de bunuri şi/sau de servicii efectuate ulterior anulării codului de înregistrare în scopuri de TVA. Reglementare: OPANAF nr. 418/2012;
  • Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare pentru obligaţiile de declarare aferente operaţiunilor desfăşurate în luna ianuarie 2013, formular 390 VIES. Reglementare: art. 156^4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 76/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul ...., formular 392A. Se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, a căror cifră de afaceri, efectiv realizată la finele anului calendaristic este inferioară sumei de 220.000 lei. Reglementare: : art. 156^3 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 1.081/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ...., formular 392B. Se depune de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului calendaristic, excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei. Reglementare: art. 156^3 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 1.081/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţie informativă privind veniturile obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane, cu locul de plecare din România în anul ...., formular 393. Se depune către persoanele înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care, în cursul anului precedent, au prestat servicii de transport internaţional de persoane.  Reglementare: : art. 156^3 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 1.081/2011;
  • Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, formular 394, pentru declararea operaţiunilor desfăşurate în luna ianuarie 2013 de către plătitorii de TVA cu perioadă fiscală lunară. Reglementare: OPANAF nr. 3.596/2011.
 28  februarie:
  • Declaraţia informativă privind impozitul reţinut şi plătit pentru veniturile cu regim de reţinere la sursă/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi. Reglementare: art.119 din Legea  nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţie-inventar privind redevenţele restante rezultate din contractele de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, aflate în sold la data de 15 noiembrie 2012 şi neachitate, formular 172 , avizată de Agenţia Domeniilor Statului.Formularul se completează şi se depune de către plătitorii de redevenţă, beneficiarii contractelor de concesiune, arendă şi din alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului.Reglementare: OPANAF nr. 8/2013;
  • Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, formular 205. Declaraţia se completează şi se depune de către plătitorii de venituri care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă a impozitului, conform titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Declaraţia se completează şi se depune şi de către intermediari, societăţile de administrare a investiţiilor, în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii, sau alţi plătitori de venit, după caz, pentru câştiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzacţiilor cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise. Reglementare: OPANAF nr. 1.913/2012;
  • Declaraţia anuală privind impozitul pe reprezentanţe. Reglementare: art.124 din Legea  nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare; OMFP nr. 460/2004;
  • Declaraţia informativă privind veniturile din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate, formular 400. Reglementare: art. 119 alin. (1^1) din Legea  nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 564/2007.
Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com