miercuri, 1 august 2012

[INFO] Proiect normativ privind reglementarile contabile


Un aspect care face obiectul proiectului de ordin se referă la introducerea în reglementările contabile a unor prevederi referitoare la ajustările de valoare ce se înregistrează pentru creanţele preluate prin cesionare. Potrivit pct. 190 din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2010, „în cazul cesionării unei creanţe, diferenţa dintre valoarea creanţei preluate prin cesionare şi suma de achitat cedentului reprezintă venit la data constatării drepturilor şi obligaţiilor, potrivit clauzelor contractuale.”

Potrivit reglementărilor existente în prezent, venitul se înregistrează în contabilitate la preluarea creanţei, conform contabilităţii de angajamente, considerând că, creanţele sunt pe termen scurt, pot fi executate imediat, iar partea de creanţă care nu se recuperează devine cheltuială la scoaterea sa din evidenţă.

Conform principiului prudenţei prevăzut de reglementările contabile, la evaluarea activelor trebuie „să se ţină cont de toate deprecierile, indiferent dacă rezultatul exerciţiului financiar este o pierdere sau un profit”.

În cazul creanţelor, se înregistrează în contabilitate o ajustare de valoare, pe seama conturilor de cheltuieli pentru valoarea care se estimează că nu poate fi recuperată. Aceste ajustări de valoare a creanţelor se înregistrează, de regulă, la întocmirea situaţiilor financiare anuale.

Prin proiectul de ordin se propune ca ajustările de valoare ale creanţelor incerte să se înregistreze în contabilitate la preluarea creanţelor respective. În aceste condiţii, concomitent cu venitul înregistrat la preluarea creanţei se evidenţiază cheltuiala cu ajustările de valoare, astfel că în contabilitate se evită înregistrarea unui profit care nu va avea corespondent în trezorerie. Astfel, prin reglementarea modului de înregistrare a ajustărilor pentru creanţe cesionate se creează cadrul legal contabil necesar aplicării corespunzătoare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la deducerea ajustărilor de valoare pentru creanţe.

O altă completare a reglementărilor contabile se referă la certificatele verzi, tranzacţionate potrivit legii. Având în vedere legislaţia care reglementează certificatele verzi, se propune evidenţierea în contabilitate la investiţii pe termen scurt. Astfel, potrivit prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările ulterioare, certificatele verzi reprezintă titluri ce atestă producerea din surse regenerabile a unei cantităţi de energie electrică. Aceste titluri pot fi tranzacţionate distinct de cantitatea de energie electrică. Conform acestei legi, certificatele verzi au o durată de valabilitate de 16 luni. De asemenea, legea menţionată stabileşte o valoare minimă şi maximă de tranzacţionare a certificatelor verzi, exprimate în euro.

Până la această dată, tratamentul contabil al certificatelor verzi a fost similar tratamentului aplicabil certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Dat fiind faptul că legea prevede o valoare minimă pentru certificatele verzi, precum şi faptul că acestea se tranzacţionează într-un cadru reglementat (asigurat de Societatea Comercială „Operatorul Pieţei de Energie Electrică - Opcom” - S.A., ca operator al pieţei de energie electrică, conform reglementărilor ANRE), fiind disponibile informaţii privind valorile de tranzacţionare, se propune un tratament contabil distinct pentru acestea.

Proiectul de ordin prevede că certificatele verzi primite, potrivit legii, de operatori, sunt asimilate investiţiilor pe termen scurt şi au tratamentul contabil prevăzut pentru această categorie de active.

Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările ulterioare, prevede la articolul 8 că furnizorii de energie electrică şi unii producători sunt obligaţi să achiziţioneze anual un număr de certificate verzi. Entităţile care, potrivit legii, sunt obligate să achiziţioneze certificate verzi, înregistrează contravaloarea acestora pe seama cheltuielilor cu protecţia mediului, similar operaţiunilor efectuate cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, pentru acestea din urmă existând un tratament contabil prevăzut de reglementările contabile.

via: Finante Valcea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com