marți, 28 august 2012

[INFO] Impozitarea retinerii la sursa


A. Pentru contribuabilii care obţin venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent; din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, plătitorii  de venit calculează şi reţin următoarele contribuţii:
- contribuţia individuală de asigurări sociale (CAS - 10,5%) şi contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%), dacă acesta este singurul venit realizat;
- numai contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%) dacă persoana care realizează venitul este deja asigurată în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de  pensii acordate în sistemul public de pensii.
Baza lunară de calcul pentru CAS este venitul brut stabilit prin contract, care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (10.585 lei).
Baza lunară de calcul pentru CASS este venitul brut stabilit prin contract, care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

B. Pentru contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii  de venit calculează şi reţin contribuţii sociale doar în situaţia în care este singurul venit realizat:
- contribuţia individuală de asigurări sociale (CAS - 10,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară (20%, 25%) şi care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (10.585 lei);
- contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară (20%, 25%)şi care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).
Important! Contribuabilii nu datorează cele două cote de contribuţii dacă mai realizează alte tipuri de venituri sau sunt asiguraţi în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

C. Pentru contribuabilii care obţin venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil - microîntreprindere - care nu generează o persoană juridică sau venituri din asocierile fără personalitate juridică constituite între persoanele fizice rezidente cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România, cât şi în străinătate, plătitorii  de venit  calculează şi reţin contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%).
Baza lunară de calcul pentru CASS este venitul din asociere.

În situaţiile prezentate, plătitorii de venituri vor completa formularul 112, secţiunea C, vor reţine şi vira contribuţiile sociale individuale până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de plătitorul de venit.

via: comunicat Directia Finantelor Publice Valcea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com