Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a dat publicităţii proiectul de Ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unui formular.
Prin dispoziţiile art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificările şi completările ulterioare, sunt reglementate situaţiile în care persoanele impozabile, care desfăşoară activităţi economice ce implică operaţiuni din sfera taxei pe valoarea adăugată, solicită înregistrarea în scopuri de TVA.
Potrivit modificărilor aduse Normelor metodologice de aplicare a acestui articol, prin Hotărârea Guvernului nr. 150/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 1 martie 2011, s-a prevăzut, la pct. 66 alin. (1) lit. d) şi e), că în cazul în care o persoană este obligată să solicite înregistrarea în condiţiile art. 153 din CF, înregistrarea respectivei persoane se va considera valabilă începând cu:
- data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA, în cazul prevăzut la art. 153 alin. (1) lit. a) din CF, respectiv pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA înainte de realizarea operaţiunilor, dacă declară fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire, fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;
- prima zi a lunii următoare celei în care i s-a comunicat persoanei impozabile decizia de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA, în cazul prevăzut la art. 153 alin. (1) lit. c) din CF, respectiv dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar persoana impozabilă optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
Din cuprinsul acestor prevederi, rezultă faptul că pentru înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată este necesar ca organele fiscale competente să emită o decizie privind înregistrarea în scopuri de TVA, motiv pentru care se impune aprobarea unui model de astfel de decizie.
Precizăm că, anterior acestor modificări, înregistrarea în scopuri de TVA se considera valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare, în situaţia prevăzută la art. 153 alin. (1) lit. a), sau începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă opta pentru aplicarea regimului normal de taxă, în situaţia prevăzută la art. 153 alin. (1) lit. c) din CF, fără a fi necesară eliberarea unei decizii privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată.
Proiectul de act normativ şi anexele sunt publicate pe site-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislaţie/Transparenţa decizională.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu