luni, 22 martie 2010

Operatiunea de compensare intre doua societati romane

Pentru m-am lovit de curand de acest lucru, m-am hotarat sa scriu cate ceva. Obiectul compensarii succesive il constituie stingerea datoriilor cu creantele reflectate in contabilitatea persoanelor juridice, pe baza ordinelor de compensare. Data efectuarii stingerii datoriilor si a creantelor este cea a ordinului de compensare.

Potrivit Legii 211/2001, toate persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania.

Conform H.G. 685/1999, in cazul in care aveti datorii si/sau creante mai vechi de 30 de zile si cu o valoare mai mare de 10.000 lei, va trebui sa le raportati catre Institutul de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului, dar numai cele cu valoare mai mare de 10.000 lei sunt supuse compensarii realizate de catre Serviciul de Compensare din cadrul Institutului.

Serviciul de compensare, prin compartimente specializate si pe baza informatiilor ce trebuie transmise de persoanele juridice, analizeaza, identifica si prezinta circuitele de compensare, organizeaza sedintele de compensare, emite ordinele de compensare, tine evidenta lor si solutioneaza litigiile. Dupa introducerea in sistem a datelor, veti avea obligatia sa le actualizati permanent, la intervale de cel mult 30 de zile, operand modificarile survenite.

In cazul in care nu inregistrati datorii sau creante mai vechi de 30 de zile, dar acestea au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunteti obligat sa transmiteti aceste informatii, insa daca doriti sa intrati in sistemul de compensare puteti transmite si facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei/factura. Pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare.

Pentru sume reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 lei, inclusiv, puteti efectua compensarea reciproca si in afara cadrului institutional reprezentat de Institutul de Management si Informatica, dar pe baza acelorasi formulare, respectiv a ordinele de compensare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com