marți, 20 noiembrie 2012

[IMPORTANT] Noile modificari din Decontul de TVA - D300


Prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 621 din 29 august 2012, a fost reglementat sistemul TVA la încasare, prin care exigibilitatea taxei se amână până la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri sau a prestării de servicii, în condiţiile prevăzute de lege.

De asemenea, în cazul în care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integrală sau parţială a livrării de bunuri ori a prestării de servicii în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică, de la data emiterii facturii. În situaţia în care factura nu a fost emisă în termenul prevăzut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii.

Având în vedere că dispoziţiile art. 156^2 din Codul Fiscal privind Decontul de TVA nu au fost modificate, persoanele impozabile care vor aplica sistemul TVA la încasare, începând cu anul 2013, vor continua să înscrie în decontul de taxă informaţiile privind operaţiunile efectuate şi taxa aferentă, a căror exigibilitate intervine în perioada de raportare.

Pentru a reflecta situaţia completă de la sfârşitul fiecărei perioade fiscale, ordinul propune completarea Decontului de TVA, formular 300, cu o nouă secţiune, cu caracter informativ, în care să fie înscrise informaţiile privind soldul TVA care urmează să devină exigibilă sau pentru care urmează să fie exercitat dreptul de deducere în perioadele următoare, ca urmare a aplicării sistemului TVA la încasare, aferentă operaţiunilor efectuate atât în perioada de raportare cât şi în perioadele anterioare.

Noua secţiune propusă a fi introdusă în Decontul de TVA nu afectează modalitatea de evidenţiere şi de stingere prin mecanismul autocompensării TVA aferentă operaţiunilor pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare.

De asemenea, au fost publicate şi pot fi consultate referatul de aprobare a ordinului, anexele şi caracteristicile de tipărire.

via: FinanteValcea.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com