vineri, 28 decembrie 2012

Prima aparitie GrupACT in mass-media vranceana


Dupa ce am reusit impreuna cu alti focsaneni cu suflet mare sa oferim copiilor de la Centrul "Praslea" si "Harap Alb" daruri frumoase si destul de dulci, astazi am constat cu placere ca acest eveniment a fost amintit in presa locala (http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/87741-info-mos-craciun-membrii-grupului-act-alaturi-de-copiii-de-la-praslea-si-harap-alb.html). Acest fapt ne maguleste dar ne si obliga ca acest gest sa devina o traditie si din putinul nostru timp liber sa le oferim acestor copii  o raza de speranta...

Citeste articolele acestui eveniment:
Am vizitat Centrul "Praslea si Harap Alb" Focsani
Daruieste un Zambet pentru Copilul de langa TINE!

duminică, 23 decembrie 2012

Am vizitat Centrul "Praslea si Harap Alb" Focsani


Azi, 23 decembrie, am vizitat copiii de la Centrul “Praslea și Harap Alb” pentru ca ne-am gandit sa aducem Sarbatoarea Craciunului cu două zile mai devreme in casuța care adaposteste cateva zeci de copii cu deficiente. Membrii GrupACT (Robert Drilea - www.econtabil.info, Adrian Mangu - www.adimangu.wordpress.com, Ionut Barbu - www.jurnaldeblog.ro) au daruit multe jucarii, hainuțe, dulciuri, legume, fructe, aparat foto si multe alte produse de strict necesitate pentru centru. In numai trei saptamani am reusit sa strangem in jurul unei idei mai multi oameni cu suflete mari. Este vorba despre: Nicu Braniște (HELIOS SERVICE SRL), Ramona Braniște, Găitănaru Dan, Martac Daniel, Gabi Dumitriu, Sava Dumitru (EDILDANCONTRUCT SRL), TNL, Drilea Dan, Dima Bogdan Ioan, Marian Baldin, Stanica Bostanaru, Cristi Irimia, Gabriel Micu, Gina Mocanu, Ana Maria Bara, Alexandra Iosif, Alina Popa, Mirela Paraschivescu.



"Sarbatori Fericite!" si "La multi ani 2013!"


vineri, 21 decembrie 2012

Astazi, la orele 14, vom face cumparaturile pentru copii de la Centrul "Praslea si Harap Alb" Focsani, Vrancea


joi, 20 decembrie 2012

[INFO] Cum poti renunta la calitatea de platitor de TVA

Se cunoaste faptul ca prin OUG 24/2012 s-a modificat Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, reglementare ce a modificat plafonul de TVA de la 35.000 euro la 65.000 euro, respectiv de la 119.000 lei la 220.000 lei.

Exista doua situatii in care o firma poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA:

1. Firmele care s-au inregistrat in cursului anului 2012 in scopuri de TVA si care nu au depasit plafonul de 220.000 lei, pot solicita incepand cu 01.07.2012 scoaterea din evidenta a platitorilor de TVA;
2. Firmele care s-au inregistrat ulterior anului 2012 in scopuri de TVA si care nu au depasit in anul 2011 plafonul de 119.000 lei iar in anul solicitarii, nu au depasit plafonul de 220.000 lei.

Pentru solicitarea anularii TVA-ul este necesar sa fie depusa la organul fiscal Declaratia 096 (doua exemplare) impreuna cu balantele si jurnalele de vanzari aferente perioadei si dupa caz, certificatul de inregistrare in scopuri TVA in original. De asemenea, contribuabilul are obligatia dupa solicitare sa depuna ultimul decont de TVA pana cel tarziu pe 25 ale lunii urmatoare si prin care sa rezulte efectuarea tuturor ajustarilor de taxa. Nu sunt obligatii sa ajusteze taxa pentru bunurile/serviciile achizionate pana la data de 30.09.2011.

[FOARTE IMPORTANT] Fise fiscale au fost inlocuite de D205

Site-ul ANAF a dat publicitatii OPANAF 1913/2012, ce reglementeaza D205 si D204 prin care din 2013 se vor declara veniturile cu impunere la sursa si veniturile salariale anului 2012. In curand vom asista la modificarea mai multor declaratii, cum ar fi: D100, D112, D394, etc.

luni, 17 decembrie 2012

[INFO] Noi modificari legislative in contabilitatea in partida simpla

De curand pe site-ul ANAF-ul a aparut un nou proiect de modificare a reglementarilor privind contabilitatea in partida simpla. In continuare va prezentam documentul:


vineri, 14 decembrie 2012

[IMPORTANT] Cum verifici pe cineva daca aplica sistemul TVA la încasare

In ultima perioada am primit mesaje prin care mi-ati solicitat cum se poate verifica daca o firma aplica sistemul de TVA la incasare. Astazi sunt posesia linkului care va v-a raspunde la aceasta intrebare:


(Registrul provizoriu al persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare)

[INFO] Cum se schimba perioada de raportare a TVAului in cazul in care ai facut o achizitie Intracomunitara

In acest caz, perioada de raportare este cea lunara. In acest sens, daca utilizezi raportarea trimestriala si efectuezi o achitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada de raportare a TVAului va deveni lunara incepand cu:
  • prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a trimestrului respectiv
  • a treia luna a trimestrului, daca exigibilitatea taxei apare in a doua luna a respectivului trimestru. Important! Primele doua luni vor reprezenta o perioada fiscala distincta
  • prima luna a trimestrului urmator daca exigibilitatea apare in luna a treia a unui trimestru
In aceasta situatie sunteti obligat sa depuneti Formularul 092 si sa va schimbati perioada de raportare. Daca in cursul anului urmator nu mai efectuati nicio tranzactie intracomunitara, veti reveni la perioada trimestriala prin depunerea declaratiei de mentiuni.

joi, 13 decembrie 2012

[UPDATE] Este oficial! Noul termen pentru depunerea declaratiilor este 21.12.2012!

Prin comunicat ANAF, institutia  informează că, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a fost completată Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, în sensul că, după art. 111 din OUG nr. 92/2003, a fost introdus art.111¹, potrivit căruia, creanţele fiscale pentru care, potrivit Codului Fiscal sau altor legi care le reglementează, scadenţa şi termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie, sunt scadente şi se declară până la data de 21 decembrie.
Prevederile se aplică pentru obligaţiile aferente lunii noiembrie 2012 al căror termen de declarare şi plată devine 21 decembrie 2012.

[INFO] Modificari privind programul "PRIMA CASA"

Pe site-ul mfinante.ro la categoria Transparenta decizionala se afla proiectul privind modificarea si completarea art.1 din OG 60/2009 privind programul "Prima Casa" si adoptarea unor masuri in vederea imbunatatirii conditiilor de derulare a programului.

[IMPORTANT] S-au operat modificari la D204 si D205 - privind impozitul pe venit

1. D204 se depune de catre:


  • "asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice şi persoane juridice române cu statut de microîntreprindere, potrivit Titlului IV indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, în cazul cărora se realizează venituri din activităţi independente, inclusiv din activităţi adiacente, sau din activităţi agricole, pentru care venitul net se determină în sistem real.
  • persoanele fizice care obţin venituri dintr-o activitate desfăşurată într-o formă de organizare cu personalitate juridică (SPRL) constituită potrivit legii speciale şi care este supusă regimului transparenţei fiscale, potrivit legii."
La Distributia venitului net/Pierderii pe asociati in coloana 7 - Plata anticipata potrivit art. 78 alin.(1) lit. f) din Codul Fiscal se va completa impozitul retinut la sursa. Termenul de depunere a declaratiei este 15.03.2013 sau oricand atunci cand se constata erori in declaratia depusa anterior.

Atentie! Venitul cuvenit persoanelor fizice ce desfasoara o activitate in cadrul unui SPRL este asimilat venitului anual din activitati independente.

2. D205 se depune de catre:
  • "plătitorii de venituri care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă a impozitului, conform Titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
  • intermediari, societăţile de administrare a investiţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii sau alţi plătitori de venit, după caz, pentru câştiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzacţiilor cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
  • plătitorii de venituri din salarii."
Termenul de depunere este 28.02.2013 

miercuri, 12 decembrie 2012

[INFO] Cursul valutar folosit la calculul accizelor 2013

Fata de anul 2012, cursul de schimb valutar a crescut cu 5.16%, adica de la 4.3001 lei/euro la 4.5223 lei/euro. Accizele sunt taxele speciale de consum pentru unele produse provenite din productia interna sau externa, respectiv alcool şi băuturi alcoolice (bere, vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare, alcool etilic), tutun prelucrat (ţigarete, ţigări şi ţigări de foi, tutun de fumat), produse energetice (benzină, motorină, păcură, gaz petrol lichefiat, gaz natural, petrol lampant, cărbune şi cocs, energie electrică). Acest curs este folosit implicit pentru calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule datorată de contribuabilii care înmatriculează autovehicule în România potrivit Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

[FOARTE IMPORTANT] NOU! Termen pentru depunerea declaratiilor si virarea platilor in luna decembrie

Conform surselor ANAFVN am fost instiintat ca noul termen in luna decembrie pentru depunerea declaratiilor si virarea platilor aferente este 21.12, nu 25.12.

vineri, 7 decembrie 2012

Daruieste un Zambet pentru Copilul de langa TINE!


Stim ca Sarbatoarea Craciunului inseamna familie, copii si parinti, dar ce te faci cand copiii au probleme grave de sanatate, iar parintii nu exista? Si ei au dreptul la Mos, iubire si bucurie. Avem puterea de a aduce zambetul pe chipurile celor mici si avem puterea de a demonstra  ca avem sufletele mari! Implica-te! Ajuta-ne sa ajutam!  Impreuna putem  aseza  Craciunul acolo unde ii este locul!

Pentru donatii, informatii si intrebari nu ezita sa ne contactezi la urmatoarele numere de telefon:
Robert Drilea:0765.48.18.18 | Adrian Mangu:0764.75.97.65 | Stanica Bostanaru:0743.87.67.48


vineri, 30 noiembrie 2012

[IMPORTANT] Declaratiile lunii DECEMBRIE 2012


7  decembrie:
  • Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, formular 092. Se depune de către persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în luna noiembrie 2012 şi sunt obligate să-şi modifice perioada fiscală devenind plătitori de TVA lunar. Reglementare: OPANAF nr. 1.165/2009.
10 decembrie:
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, formular 010. Se depune de către persoanele juridice, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 2.296/2007;
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, formular 070. Se depune de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice române care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • Declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 152 din Codul Fiscal, formular 096. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 cu perioadă fiscală luna calendaristică, care solicită scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA. Reglementare: art. 152, alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; OPANAF nr. 1768/2012.
21 decembrie:
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen lunar pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii noiembrie 2012, formular 100. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, cu termen lunar pentru obligaţiile aferente lunii noiembrie 2012, formular 112. Reglementare: OMFP nr. 1.045/2012;
  • Decontul de taxă pe valoarea adăugată, cu termen lunar, pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii noiembrie 2012, formular 300. Reglementare: art. 156^2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 3.665/2011. Atenţie! Decontul se depune şi de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenţă ca plătitor de TVA conform art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal până la 10 noiembrie 2012;
  • Decontul special de taxă pe valoarea adăugată, formular 301, pentru contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153^1 din Codul Fiscal şi care au efectuat: achiziţii intracomunitare în luna precedentă, achiziţii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile. Reglementare: art. 156^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 30/2011;
  • Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România - pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii noiembrie 2012, formular 224. Reglementare: OPANAF nr. 52/2012;
  • Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare pentru obligaţiile de declarare aferente operaţiunilor desfăşurate în luna noiembrie 2012, formular 390 VIES. Reglementare: art. 156^4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 76/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, formular 394, pentru declararea operaţiunilor desfăşurate în luna noiembrie 2012 de către plătitorii de TVA cu perioadă fiscală luna. Reglementare: OPANAF nr. 3.596/2011.
31 decembrie:
  • Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România, se completează de  persoanele fizice care au sosit în România după 1 ianuarie 2009 şi care continuă să fie prezente în România şi după 1 ianuarie 2012. Reglementare: OMFP nr. 74/2012.

marți, 20 noiembrie 2012

[IMPORTANT] Noile modificari din Decontul de TVA - D300


Prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 621 din 29 august 2012, a fost reglementat sistemul TVA la încasare, prin care exigibilitatea taxei se amână până la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri sau a prestării de servicii, în condiţiile prevăzute de lege.

De asemenea, în cazul în care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integrală sau parţială a livrării de bunuri ori a prestării de servicii în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică, de la data emiterii facturii. În situaţia în care factura nu a fost emisă în termenul prevăzut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii.

Având în vedere că dispoziţiile art. 156^2 din Codul Fiscal privind Decontul de TVA nu au fost modificate, persoanele impozabile care vor aplica sistemul TVA la încasare, începând cu anul 2013, vor continua să înscrie în decontul de taxă informaţiile privind operaţiunile efectuate şi taxa aferentă, a căror exigibilitate intervine în perioada de raportare.

Pentru a reflecta situaţia completă de la sfârşitul fiecărei perioade fiscale, ordinul propune completarea Decontului de TVA, formular 300, cu o nouă secţiune, cu caracter informativ, în care să fie înscrise informaţiile privind soldul TVA care urmează să devină exigibilă sau pentru care urmează să fie exercitat dreptul de deducere în perioadele următoare, ca urmare a aplicării sistemului TVA la încasare, aferentă operaţiunilor efectuate atât în perioada de raportare cât şi în perioadele anterioare.

Noua secţiune propusă a fi introdusă în Decontul de TVA nu afectează modalitatea de evidenţiere şi de stingere prin mecanismul autocompensării TVA aferentă operaţiunilor pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare.

De asemenea, au fost publicate şi pot fi consultate referatul de aprobare a ordinului, anexele şi caracteristicile de tipărire.

via: FinanteValcea.ro

joi, 1 noiembrie 2012

[IMPORTANT] Declaratiile lunii NOIEMBRIE 2012


7 noiembrie:
  • Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, formular 092. Se depune de către persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în luna octombrie 2012 şi sunt obligate să-şi modifice perioada fiscală devenind plătitori de TVA lunar. Reglementare: OPANAF nr. 1.165/2009.
10 noiembrie:
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, formular 010. Se depune de către persoanele juridice, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 2.296/2007;
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, formular 070. Se depune de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice române care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Reglementare: art. 152, alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OMEF nr. 262/2007;
  • Declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în condiţiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, formular 096. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 cu perioadă fiscală luna calendaristică, care solicită scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA. Reglementare: art. 152, alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; OPANAF nr. 53/2012.

25 noiembrie:

  • Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen lunar pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii octombrie 2012, formular 100. Reglementare: OPANAF nr. 101/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, cu termen lunar pentru obligaţiile aferente lunii octombrie 2012, formular 112. Reglementare: OMFP nr. 1.045/2012;
  • Decontul de taxă pe valoarea adăugată, cu termen lunar, pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii octombrie 2012, formular 300. Reglementare: art. 156^2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 3.665/2011. Atenţie! Decontul se depune şi de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenţă ca plătitor de TVA conform art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal până la 10 octombrie 2012;
  • Decontul special de taxă pe valoarea adăugată, formular 301, pentru contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153^1 din Codul Fiscal şi care au efectuat: achiziţii intracomunitare în luna precedentă, achiziţii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile. Reglementare: art. 156^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 30/2011;
  • Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România - pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii octombrie 2012, formular 224. Reglementare: OPANAF nr. 52/2012;
  • Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare pentru obligaţiile de declarare aferente operaţiunilor desfăşurate în luna octombrie 2012, formular 390 VIES. Reglementare: art. 156^4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; OPANAF nr. 76/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, formular 394, pentru declararea operaţiunilor desfăşurate în luna octombrie 2012 de către plătitorii de TVA cu perioadă fiscală luna. Reglementare: OPANAF nr. 3.596/2011.

[INFO] Cine plateste CASS si pentru ce venituri


Persoanele care obţin venituri din: cedarea folosinţei bunurilor; investiţii; premii şi câştiguri din jocuri de noroc; operaţiunea de fiducie şi din alte surse au calitatea de contribuabili în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).

Atenţie! Nu se datorează CASS pentru veniturile menţionate mai sus de către persoanele care realizează: venituri din salarii, asimilate salariilor, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii, precum şi venituri din: activităţi independente realizate sub formă de întreprindere individuală (ÎI), întreprindere familială (ÎF), persoană fizică autorizată (PFA); profesii libere; activităţi agricole; activităţi independente cu reţinere la sursă (venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil, precum şi a contractelor de agent; venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară; venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil - microîntreprindere, care nu generează o persoană juridică); realizate din asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice rezidente cu persoane juridice române atât în România cât şi în străinătate.

Baza lunară de calcul pentru:
- veniturile din cedarea folosinţei - venitul net în cazul în care se aplică cotele forfetare; norma anuală de venit - pentru închirierile de camere în scop turistic; venitul net anual - pentru cei care determină venitul în sistem real;
- veniturile din investiţii - câştigul net;
- veniturile din premii şi câştiguri din jocuri de noroc - venitul net determinat ca diferenţă dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc şi suma reprezentând venit neimpozabil;
- veniturile din operaţiunea de fiducie este cea prevăzută la art. 42^1 din Codul Fiscal;
- veniturile din alte surse - venitul brut realizat.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din:
- declaraţia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen;
- declaraţia de impunere trimestrială, pentru veniturile din tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;
- declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit;
- evidenţa fiscală, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, în cazul în care venitul net se stabileşte prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează în anul următor, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazelor de calcul.

Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.

via: FinanteValcea.ro

vineri, 26 octombrie 2012

econtabil.info a atins pragul de 10.000 de vizitatori unici pe luna si VA MULTUMIM!

sursa: google.com/analytics

joi, 25 octombrie 2012

[FOARTE IMPORTANT] Ghid privind taxarea TVA-ului la incasare

Blogul de contabilitate www.sagasoftware.ro a publica ghidul ANAF privind taxarea TVA-ului la incasarea si vi-l punem si noi la dispozitie:

[IMPORTANT] Noi modificari aduse Codului Fiscal 2013


Se urmareste modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004. Promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea elaborării metodologiei de aplicare unitară a dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr.15/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

marți, 23 octombrie 2012

[INFO] Reinregistrarea ca platitor de TVA dupa ce aceasta calitate a fost anulata


Procedura se aplică pentru înregistrarea în scopuri de TVA, de către organele fiscale competente, la solicitarea persoanelor impozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA, deoarece:
- asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au avut înscrise în cazierul fiscal, infracţiuni sau fapte pentru care s-a dispus atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent;
- nu au depus niciun decont de TVA pe parcursul unui semestru calendaristic;
- nu au evidenţiat, în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic, nicio operaţiune realizată.
Atenţie! Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui evidenţă persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, respectiv Serviciul de administrare a contribuabililor nerezidenţi din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti pentru persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România.
Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, la cerere, potrivit art. 153 alin. (91), lit. b) - d) din CF depun la organul fiscal competent formularul 099 „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, potrivit art. 153 alin. (91), lit. b) - d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”.
Formularul 099 se depune la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, cu confirmare de primire însoţit de documentaţia corespunzătoare.
Dacă cererea sau documentaţia anexată este incompletă sau incorectă, solicitantul este notificat de organul fiscal competent în vederea corectării acestora. Notificarea va cuprinde şi erorile constatate.
Termenul în care persoana impozabilă trebuie să se prezinte la organul fiscal competent pentru corectarea sau completarea cereri şi/sau a documentaţiei este de 15 zile de la data primirii notificării.
În cazul în care persoana impozabilă nu se prezintă în termen de 15 zile de la primirea notificării pentru corectarea şi/sau completarea cererii şi/sau a documentaţiei, organul fiscal competent întocmeşte referatul şi proiectul de decizie privind respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA.
Dacă cererea şi documentaţia sunt corecte şi complete, organul fiscal competent verifică şi analizează situaţia de fapt a persoanei impozabile solicitante şi întocmeşte următoarele documente:
- referatul prin care propune înregistrarea în scopuri de TVA sau respingerea cererii de înregistrare;
- proiectul Deciziei privind înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 153, alin. (91), lit. b) - d) din CF, în două exemplare din care un exemplar se comunică contribuabilului, conform art. 44 din Codul de Procedură Fiscală;
- proiectul Deciziei privind respingerea Cererii de înregistrare în scopuri de TVA potrivit art. 153, alin.(91), lit. b) - d) din CF, în două exemplare din care un exemplar se comunică contribuabilului, conform art. 44 din Codul de Procedură Fiscală.
După comunicarea deciziei privind înregistrarea în scopuri de TVA către persoana impozabilă operaţiunea de înregistrare în scopuri de TVA se operează de organul fiscal competent în Registrul contribuabililor şi se emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, care conţine data înregistrării şi se comunică persoanei impozabile solicitante.

Dispoziţii speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (91) lit. b) din Codul Fiscal
Persoanele impozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA din cauza faptelor înscrise în cazierul fiscal pot solicita înregistrarea în scopuri de TVA numai dacă a încetat situaţia care a condus la anularea înregistrării.
În această situaţie cererea de înregistrare în scopuri de TVA, formular 099, se depune de către societăţile comerciale înmatriculate în Registrul comerţului, însoţită de certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului (ORC) din care să rezulte datele de identificare ale asociaţilor şi administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA.
După primirea cererii de înregistrare în scopuri de TVA, organul fiscal competent verifică:
- dacă faptele sancţionate ca infracţiuni sau situaţia privind atragerea răspunderii solidare care au fost înscrise în cazierul fiscal al persoanei impozabile şi care au condus la anularea înregistrării în scopuri de TVA au fost scoase din evidenţa cazierului fiscal până la data primirii cererii de înregistrare;
- dacă actuali asociaţi/administratori ai persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau situaţii de atragere a răspunderii solidare care nu au fost scoase din evidenţa cazierului fiscal până la data primirii cererii de înregistrare;
- dacă persoana impozabilă se încadrează în altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (9) lit. a) - b) sau d) - e) din CF.
Dacă la data depunerii cererii de înregistrare faptele care au condus la anularea înregistrării nu au fost scoase din evidenţa cazierului fiscal sau actualii asociaţi/administratori ai persoane impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau situaţii de atragere a răspunderii solidare sau persoana impozabilă se încadrează în altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (9) lit. a) - b) sau d) - e) din CF, organul fiscal competent întocmeşte referatul şi proiectul privind respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA.
Persoana impozabilă poate depune o nouă cerere de înregistrare în scopuri de TVA de îndată ce remediază situaţia care a condus la respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA.
Dacă la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA, faptele care au condus la anularea înregistrării nu mai figurează în evidenţa cazierului fiscal sau actualii asociaţi/administratori ai persoane impozabile sau persoana impozabilă însăşi nu au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau situaţii de atragere a răspunderii solidare sau persoana impozabilă nu se încadrează în nicio altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA se întocmeşte referatul şi proiectul de decizie privind înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.

Dispoziţii speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (91) lit. c) din Codul Fiscal
Persoanele impozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA pentru nedepunerea niciunui decont de taxă pe parcursul unui semestru calendaristic depun cererea de înregistrare însoţită de:
- toate deconturile de TVA, formular 300, nedepuse la termen, pe o perioadă de 6 luni sau două trimestre calendaristice consecutive anterioare înregistrării în scopuri de TVA;
- o cerere motivată din care să rezulte că se angajează să depună deconturile de TVA la termenele legale;
- certificatul constatator emis de ORC din care să rezulte datele de identificare ale asociaţilor şi administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA, în cazul societăţilor comerciale înmatriculate în Registrul comerţului.
După primirea cererii de înregistrare în scopuri de TVA şi a documentaţiei corecte şi complete, organul fiscal competent verifică dacă persoana impozabilă se încadrează în altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art. 153 alin. (9) lit. a) - c) şi e) din CF.
Dacă persoana impozabilă se încadrează în altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prevăzută la art. 153 alin. (9) lit. a) - c) sau e) din CF se întocmeşte referatul şi proiectul de decizie privind respingerea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.
Persoana impozabilă poate depune o nouă cerere de înregistrare în scopuri de TVA de îndată ce remediază situaţia care a condus la respingerea cererii de înregistrare iniţiale. În cazul în care abaterea se repetă după reînregistrarea persoanei impozabile, organul fiscal va anula codul de înregistrare în scopuri de TVA şi nu va mai aproba eventuale cereri ulterioare de reînregistrare în scopuri de TVA.
Dacă persoana impozabilă nu se încadrează în nicio altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA se întocmeşte referatul şi proiectul de decizie privind înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante. Înregistrarea se face cu data comunicării deciziei de înregistrare în scopuri de TVA care nu poate fi decât după o perioadă de 3 luni de la data anulării înregistrării în scopuri de TVA.

Dispoziţii speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (91) lit. d) din Codul Fiscal
Persoanele impozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA pentru neevidenţierea, în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic, a niciunei operaţiuni realizate, depun cererea de înregistrare în maximum 180 de zile de la data anulării înregistrării în scopuri de TVA.
În cazul societăţilor comerciale înmatriculate în Registrul comerţului, cererea se depune însoţită de certificatul constatator emis de ORC din care să rezulte datele de identificare ale asociaţilor şi administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA.
Important! În această situaţie persoana impozabilă solicitantă declară pe propria răspundere că va desfăşura activităţi economice cel târziu în cursul lunii următoare în care a depus cererea de înregistrare în scopuri de TVA prin bifarea casetei corespunzătoare prevăzută de formularul 099.
După primirea cererii de înregistrare în scopuri de TVA corect completate şi depuse în termen, organul fiscal competent verifică dacă persoana impozabilă se încadrează în altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art. 153 alin. (9) lit. a) - d) din CF.
În situaţia în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA este depusă peste termenul de 180 de zile, se întocmeşte referatul şi proiectul de decizie privind respingerea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.
Dacă persoana impozabilă se încadrează în altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prevăzută la art. 153 alin. (9) lit. a) - d) din CF, se întocmeşte referatul şi proiectul de decizie privind respingerea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.
Persoana impozabilă poate depune o nouă cerere de înregistrare în scopuri de TVA de îndată ce remediază situaţia care a condus la respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA.

comunicat: Directia Finantelor Publice Valcea

luni, 15 octombrie 2012

[INFO] Afla cum poti recupera TVA-ul platit intr-o tara UE


Persoanele impozabile stabilite în România care efectuează importuri şi achiziţii de bunuri/servicii în alt stat membru pot solicita rambursarea TVA pentru următoarele categorii de bunuri şi servicii achiziţionate care trebuie descrise în cererea de rambursare, formularul 318, pe coduri:
1. combustibil;
2. închiriere de mijloace de transport;
3. cheltuieli legate de mijloacele de transport;
4. taxe rutiere de acces şi taxa de utilizare a drumurilor;
5. cheltuieli de deplasare (cu taxiul sau mijloace de transport public);
6. cazare;
7. servicii de catering şi restaurant;
8. acces la târguri şi expoziţii;
9. cheltuieli pentru produse de lux, activităţi de divertisment şi spectacole;
10. alte bunuri livrate si servicii prestate.

Pentru a fi eligibilă pentru rambursare în statul membru de rambursare, persoana impozabilă stabilită în România trebuie să efectueze operaţiuni care dau dreptul de deducere în România. În cazul în care persoana impozabilă efectuează în România atât operaţiuni care dau drept de deducere, cât şi operaţiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabilă care corespunde operaţiunilor cu drept de deducere.

Dreptul la rambursarea taxei achitate pentru importuri şi achiziţii de bunuri/servicii, efectuate în alt stat membru se face  în condiţiile şi conform procedurilor stabilite de legislaţia statului respectiv.

Cererea de rambursare a TVA se referă la următoarele operaţiuni:
a) achiziţii de bunuri sau servicii care au fost facturate pe parcursul perioadei de rambursare, cu condiţia ca TVA să fi devenit exigibilă înaintea sau la momentul facturării, sau pentru care TVA a devenit exigibilă pe parcursul perioadei de rambursare, cu condiţia ca achiziţiile să fi fost facturate înainte ca TVA să devină exigibilă;
b) importul de bunuri efectuat pe parcursul perioadei de rambursare.

De asemenea, cererea de rambursare poate să se refere la facturi sau documente de import care nu au fost acoperite de cererile de rambursare precedente şi care privesc operaţiuni finalizate pe parcursul anului calendaristic în cauză.

Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic şi de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot viza o perioadă mai mică de 3 luni numai  în cazul în care aceasta reprezintă perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic.

Cuantumul TVA solicitată la rambursare nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume în moneda naţională a statului de rambursare.

Cererea de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite în România, formular 318, se depune în format electronic la organul fiscal competent din România, prin intermediul portalului electronic pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Atenţie! Cererea se consideră că a fost depusă în condiţiile în care solicitantul a furnizat toate informaţiile cerute.

În vederea completării Cererii de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite în România, formular 318, contribuabilii trebuie să deţină un certificat digital calificat obţinut în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică de la furnizorii acreditaşi şi să se înregistreze pe portalul ANAF.
Cererea depusă iniţial se rectifică prin depunerea unei noi cereri, pe acelaşi format, bifând căsuţa corespunzătoare de pe formular. În cazul în care o cerere iniţiaăl se rectifică, se înscrie în căsuţa corespunzătoare numărul de referinţă al cererii iniţiale.

În cererea rectificativă se rectifică facturile/documentele de import care au fost acoperite de o cerere de rambursare precedentă. Cererea rectificativă nu trebuie să conţină facturi/documente de import noi.
Important! Se completează câte o cerere rectificativă pentru fiecare perioadă de raportare pentru care se operează rectificări.

Organul fiscal competent din România nu înaintează cererea statului membru de rambursare în cazul în care, pe parcursul perioadei de rambursare, solicitantul se încadrează în oricare dintre situaţiile următoare:
- nu este persoană impozabilă în sensul TVA;
- efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii care sunt scutite de TVA fără drept de deducere în temeiul art. 141 din Codul Fiscal;
- beneficiază de scutirea pentru întreprinderi mici prevăzută la art. 152 din Codul Fiscal.

via: Comunicat Directia Finantelor Publice Valcea

joi, 11 octombrie 2012

[INFO] Afla cum poti renunta la calitatea de platitor de TVA


În situaţiile menţionate mai sus, solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se poate depune la organele fiscale între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă (luna sau trimestrul).

Contribuabilii care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA depun la organul fiscal competent formularul 096 „Declaraţie de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în condiţiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153” însoţit de balanţele de verificare sau jurnalele de vânzări la 31.12.2011 şi la data solicitării, după caz şi certificatul de înregistrare în scopuri de TVA în original.

Formularul se completează în două exemplare înscriindu-se cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute, un exemplar, semnat şi ştampilat conform legii, se depune la unitatea fiscală, direct la registratură, sau la poştă, prin scrisoare recomandată iar un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

Important! Anularea înregistrării în scopuri de TVA va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligaţia de a soluţiona solicitările de scoatere a persoanelor impozabile din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, cel târziu până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea.

Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidenţă are obligaţia să depună ultimul decont, indiferent de perioada fiscală aplicată, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA şi în care are obligaţia să evidenţieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă.

Atenţie! Persoanele impozabile care solicită în cursul anului 2012 scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA nu au obligaţia să efectueze ajustările de taxă pentru bunurile/serviciile achiziţionate până la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.

comunicat: Directia Finantelor Publice Valcea

luni, 8 octombrie 2012

[INFO] Cum se obtine certificatul pentru TVA la înmatricularea mijloacelor de transport


Certificatul privind atestarea plăţii TVA, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport noi

Certificatul privind atestarea plăţii TVA se utilizează pentru atestarea plăţii taxei pe valoarea adăugată de către următoarelor persoane:
- persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din CF, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate conform art. 153 indice 1 din CF care efectuează o achiziţie intracomunitară de mijloace de transport noi, taxabilă în România;
- persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din CF, dar care sunt sau ar trebui să fie înregistrate conform art. 153 indice 1 din CF care efectuează o achiziţie intracomunitară de mijloace de transport care nu sunt noi, în sensul art. 125 indice 1 alin. 3 din CF, taxabilă în România.
Acest certificat este necesar pentru înmatricularea mijloacelor de transport în România.
Atenţie! Certificatul privind atestarea plăţii TVA, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport noi nu se eliberează pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din CF.
De asemenea, certificatul nu se eliberează pentru mijloacele de transport achiziţionate din România sau importate din afara Uniunii Europene.
Solicitanţii care efectuează o achiziţie intracomunitară de mijloace de transport noi trebuie să depună la organul fiscal competent un Decont special de TVA, formular 301, conform art. 156 indice 3 din CF.
Decontul special de TVA se depune la organul fiscal competent înainte de înmatricularea în România a mijlocului de transport nou, dar nu mai târziu de data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea achiziţiei intracomunitare.
Persoana care efectuează o achiziţie de mijloace de transport noi trebuie să achite TVA în România până la data la care are obligaţia depunerii decontului special de TVA.
Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui rază teritorială solicitantul îşi are domiciliul fiscal sau în a cărui evidenţă acesta este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe.
Pentru eliberarea formularului „Certificat privind atestarea plăţii TVA, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport noi”, solicitantul trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere care trebuie să cuprindă datele de identificare ale solicitantului, inclusiv codul numeric personal sau codul de înregistrare în scopuri de TVA pentru achiziţii. Cererea se depune prin poştă sau direct la compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale.
Certificatul se eliberează în maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii sau pe loc dacă solicitantul anexează la cerere cel de doilea exemplar al „Decontului special de TVA”, precum şi documentul doveditor al plăţii TVA, în original şi copie.
Documentele în original se restituie solicitantului, după verificarea conformităţii şi înscrierea vizei „Conform cu exemplarul 2 al decontului special”, respectiv „Conform cu originalul documentului de plată” pe copiile care rămân la organul fiscal.
Important! Toate documentele depuse la organul fiscal competent întocmite într-o limbă străină trebuie să fie însoţite de traduceri în limba română, certificate de traducători autorizaţi.
Prin mijloace de transport noi, în sensul art. 125 indice 1 alin. (3) din CF se înţelege:
- vehiculele terestre cu motor a cărui capacitate depăşeşte 48 cmc sau a cărui putere depăşeşte 7,2 kw, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu condiţia să nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat deplasări care depăşesc 6.000 km;
- navele care depăşesc 7,5 m lungime cu condiţia să nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat deplasări a căror durata totală depăşeşte 100 de ore, cu excepţia navelor maritime folosite pentru navigaţie în apele internaţionale şi care transportă călători cu plată ori pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, industriale sau de pescuit ori pentru operaţiuni de salvare sau asistenţa în larg ori pentru pescuitul de coasta.
- aeronavele a căror greutate la decolare depăşeşte 1.550 kg cu condiţia să nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat zboruri a căror durată totală depăşeşte 40 de ore cu excepţia aeronavelor folosite pe liniile aeriene care operează cu plata, în principal, pe rute internaţionale.

Eliberarea certificatului, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datorează TVA în România

Organele fiscale competente vor elibera un certificat din care să rezulte că nu se datorează taxa în România, următoarelor persoane:
- persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din CF, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate conform art. 153 indice 1 din CF, care realizează în România o achiziţie intracomunitară de mijloace de transport noi, care nu este impozabilă în România conform art. 126 din CF sau este scutită de taxă conform art. 142 din CF;
- persoanele neimpozabile care, cu ocazia schimbării de reşedinţă, realizează un transfer de mijloace de transport noi din alt stat membru în România, dacă la momentul livrării nu a putut fi aplicată scutirea prevăzută la echivalentul din legislaţia altui stat membru a art. 143 alin. 2 lit. b din CF, având în vedere faptul că respectivul transfer nu determină o achiziţie intracomunitară de bunuri în România;
- persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153 indice 1 din CF care efectuează o achiziţie intracomunitară de mijloace de transport care nu sunt noi în sensul art. 125 indice 1 alin.3, din CF;
- persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153, dar care sunt sau ar trebui să fie înregistrate conform art. 153 indice 1 din CF care efectuează o achiziţie intracomunitară de mijloace de transport care nu sunt noi în sensul art. 125 indice 1 alin. 3 din CF, achiziţie care nu este taxabilă în România.
Pentru eliberarea formularului „Certificat”, din care rezultă că nu se datorează TVA în România solicitanţii trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere, prin poştă sau direct la compartimentul de specialitate.
Cererea trebuie să fie însoţită de documentul de achiziţie din statul membru a mijlocului de transport, inclusiv documentul din care să rezulte data primei înmatriculări, dovada schimbării reşedinţei în situaţia transferului mijlocului de transport nou dintr-un stat membru în România şi, după caz, orice alte documente din care rezultă că nu se datorează TVA în România pentru respectiva achiziţie.
În urma verificării efectuate de organul fiscal competent, pe baza documentelor depuse de solicitant, se eliberează „Certificatul” în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii sau, în situaţia în care mijlocul de transport nu îndeplineşte condiţiile de a fi nou iar achiziţia intracomunitară a acestuia este taxabilă în România, organul fiscal notifică solicitantul că operaţiunea efectuată este o operaţiune pentru care datorează TVA în România şi are obligaţia de a depune „Decont special de TVA” şi să facă plata TVA.
În această situaţie organul fiscal competent eliberează ,,Certificatul privind atestarea plăţii TVA, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport”.

via: Comunicat de Presa DGFPVL

joi, 4 octombrie 2012

[FOARTE IMPORTANT] Noua Declaratie 097 are termen de depunere 25.10.2012


Potrivit dispoziţiilor art. 156 indice 3 alin.(11) din Codul Fiscal, persoanele impozabile care trebuie să aplice sistemul TVA la încasare au obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei. Aceste persoane aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul.

Conform prevederilor art. 1563 alin.(12) din Codul Fiscal, persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi care depăşesc în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei au obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care au depăşit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri realizată, în vederea schimbării sistemului aplicat.

Pentru anul 2013, prin art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012, au fost stabilite dispoziţii tranzitorii în vederea aplicării sistemului TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013, de către anumite categorii de persoane impozabile. Astfel, persoanele impozabile a căror cifra de afaceri, realizată în perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv, nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, au obligaţia să depună la organul fiscal competent, până la 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care să rezulte că urmează să aplice sistemul TVA la încasare, începând cu 1 ianuarie 2013.


via: anaf.ro si Directia Finantelor Publice Valcea

[IMPORTANT] Afla noile reglementari privind facturile din 2013


Elementele facturii
Conform prevederilor Codului Fiscal (CF) sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hârtie ori în format electronic care conţin în mod obligatoriu următoarele informaţii:
a) numărul de ordine, în baza uneia sau a mai multor serii, care identifică factura în mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data încasării unui avans, în măsura în care această dată este anterioară datei emiterii facturii;
d) denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea (TVA) sau, după caz, codul de identificare fiscală ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
e) denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit în România şi care şi-a desemnat un reprezentant fiscal, precum şi denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, ale reprezentantului fiscal;
f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă;
g) denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit în România şi care şi-a desemnat un reprezentant fiscal, precum şi denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare prevăzut la art. 153 din CF ale reprezentantului fiscal;
h) denumirea şi cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate, precum şi particularităţile prevăzute la art. 125^1 alin. (3) din CF în definirea bunurilor, în cazul livrării intracomunitare de mijloace de transport noi;
i) baza de impozitare a bunurilor şi serviciilor ori, după caz, avansurile facturate, pentru fiecare cotă, scutire sau operaţiune netaxabilă, preţul unitar, exclusiv taxa, precum şi rabaturile, remizele, risturnele şi alte reduceri de preţ, în cazul în care acestea nu sunt incluse în preţul unitar;
j) indicarea cotei de taxă aplicate şi a sumei taxei colectate, exprimate în lei, în funcţie de cotele taxei;
k) în cazul în care factura este emisă de beneficiar în numele şi în contul furnizorului, menţiunea „autofactură”;
l) în cazul în care este aplicabilă o scutire de taxă, să existe menţiunea din care să rezulte că livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;
m) în cazul în care clientul este persoana obligată la plata TVA, menţiunea „taxare inversă”;
n) în cazul în care se aplică regimul special pentru agenţiile de turism, menţiunea „regimul marjei - agenţii de turism”;
o) dacă se aplică unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, una dintre menţiunile „regimul marjei - bunuri second-hand”, „regimul marjei - opere de artă” sau „regimul marjei - obiecte de colecţie şi antichităţi”, după caz;
p) în cazul în care exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, menţiunea „TVA la încasare”;
r) o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci când se emit mai multe facturi ori documente pentru aceeaşi operaţiune.
Facturile pot fi emise şi în sistem simplificat şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informaţiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) în cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factură, o referire specifică şi clară la factura iniţială şi la detaliile specifice care se modifică.
Orice document sau mesaj care modifică şi care se referă în mod specific şi fără ambiguităţi la factura iniţială are acelaşi regim juridic ca şi o factură.
Facturile pot fi emise şi primite în format electronic dacă acestea conţin informaţiile prezentate mai sus.

Condiţii de emitere a facturilor
Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situaţii:
a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o, în condiţiile art. 132 alin. (2) şi (3) din CF;
c) pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a) - c) din CF;
d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operaţiunile menţionate la lit. a) şi b).
Important! Prin excepţie de la cele menţionate de mai sus, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate şi pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operaţiunile menţionate la lit. a) şi b), persoana impozabilă nu are obligaţia emiterii de facturi pentru operaţiunile scutite fără drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) şi (2).
Persoana înregistrată conform art. 153 trebuie să autofactureze fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii către sine cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.
Persoana impozabilă trebuie să emită o autofactură, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, pentru fiecare transfer efectuat în alt stat membru, în condiţiile prevăzute la art. 128 alin. (10), şi pentru fiecare operaţiune asimilată unei achiziţii intracomunitare de bunuri efectuate în România în condiţiile prevăzute la art. 130^1 alin. (2) lit. a).

Operaţiuni pentru care nu se emit facturi
Prin excepţie, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate, persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii pentru următoarele operaţiuni, cu excepţia cazului în care beneficiarul solicită factura:
a) livrările de bunuri prin magazinele de comerţ cu amănuntul şi prestările de servicii către populaţie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a), furnizate către beneficiari persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fără nominalizarea cumpărătorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de călătorie sau abonamentelor, accesul pe bază de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, târguri, expoziţii;
c) livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a) şi b), furnizate către beneficiari, persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, servicii de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice preplătite. Prin norme se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie să le întocmească în vederea determinării corecte a bazei de impozitare şi a taxei colectate pentru astfel de operaţiuni.
Persoana impozabilă care nu are obligaţia de a emite facturi poate opta pentru emiterea facturii.
Cazuri în care se optează pentru emiterea facturii
Persoana impozabilă care are obligaţia de a emite facturi, precum şi persoana impozabilă care nu are obligaţia de a emite facturi dar optează pentru emiterea facturii pot emite facturi simplificate în oricare dintre următoarele situaţii:
a) atunci când valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii facturii este cursul prevăzut la art. 139^1;
b) în cazul documentelor sau mesajelor care modifică şi care se referă în mod specific şi fără ambiguităţi la factura iniţială şi au acelaşi regim juridic ca şi o factură.
Persoana impozabilă poate întocmi o factură centralizatoare pentru mai multe livrări separate de bunuri, prestări separate de servicii, către acelaşi client, în următoarele condiţii:
a) să se refere la operaţiuni pentru care a luat naştere faptul generator de taxă sau pentru care au fost încasate avansuri într-o perioadă ce nu depăşeşte o lună calendaristică;
b) toate documentele emise la data livrării de bunuri, prestării de servicii sau încasării de avansuri să fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.
Pot fi emise facturi de către beneficiar în numele şi în contul furnizorului/prestatorului în condiţiile stabilite prin norme.
Pot fi emise facturi de către un terţ în numele şi în contul furnizorului/prestatorului în condiţiile stabilite prin norme, cu excepţia situaţiei în care partea terţă este stabilită într-o ţară cu care nu există niciun instrument juridic referitor la asistenţa reciprocă.

Alte precizări
Pe lângă cele precizate mai sus, Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal mai prevede şi următoarele reglementări:
- sumele indicate pe factură se pot exprima în orice monedă cu condiţia ca valoarea TVA colectată să fie exprimată în lei. În situaţia în care valoarea taxei colectate este exprimată într-o altă monedă, aceasta va fi convertită în lei utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 139^1;
- utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar;
- autenticitatea originii, integritatea conţinutului şi lizibilitatea unei facturi, indiferent că este pe suport hârtie sau în format electronic, trebuie garantate de la momentul emiterii până la sfârşitul perioadei de stocare a facturii. Fiecare persoană impozabilă stabileşte modul de garantare a autenticităţii originii, a integrităţii conţinutului şi a lizibilităţii facturii;
- semnarea şi ştampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conţină factura;
- persoana impozabilă trebuie să asigure stocarea copiilor facturilor pe care le-a emis sau care au fost emise de client ori de un terţ în numele şi în contul său, precum şi a tuturor facturilor primite;
- persoana impozabilă poate decide locul de stocare a facturilor, cu condiţia ca acestea sau informaţiile stocate să fie puse la dispoziţia autorităţilor competente fără nicio întârziere ori de câte ori se solicită acest lucru. Cu toate acestea, locul de stocare a facturilor ales de persoana impozabilă nu poate fi situat pe teritoriul unei ţări cu care nu există niciun instrument juridic referitor la asistenţa reciprocă;
- prin excepţie de la prevederile aliniatului de mai sus persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România are obligaţia de a stoca pe teritoriul României facturile emise şi primite, precum şi facturile emise de client sau de un terţ în numele şi în contul său, altele decât cele electronice pentru care persoana impozabilă garantează accesul on-line organelor fiscale competente. Aceeaşi obligaţie îi revine şi persoanei impozabile stabilite în România printr-un sediu fix cel puţin pe perioada existenţei pe teritoriul României a sediului fix;
- în situaţia în care locul de stocare nu se află pe teritoriul României persoanele impozabile stabilite în România în sensul art. 125^1 alin. (2) trebuie să comunice organelor fiscale competente locul de stocare a facturilor sau a informaţiilor stocate;
- facturile pot fi stocate pe suport hârtie sau în format electronic, indiferent de forma originală în care au fost trimise sau puse la dispoziţie. În cazul facturilor stocate prin mijloace electronice, persoanele impozabile vor stoca prin mijloace electronice şi datele ce garantează autenticitatea originii şi integritatea conţinutului facturilor;
- în scopuri de control, organele fiscale competente pot solicita traducerea în limba română, în anumite situaţii sau pentru anumite persoane impozabile, a facturilor emise pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii pentru care locul livrării, respectiv prestării se consideră a fi în România, conform prevederilor art. 132 şi 133, precum şi a facturilor primite de persoane impozabile stabilite în România în sensul art. 125^1 alin. (2);
- în scopuri de control, în cazul stocării prin mijloace electronice a facturilor emise sau primite în alt stat, garantând accesul online la date, persoana impozabilă stabilită în România în sensul art. 125^1 alin. (2) are obligaţia de a permite organelor fiscale competente din România accesarea, descărcarea şi utilizarea respectivelor facturi. De asemenea, persoana impozabilă nestabilită în România care stochează prin mijloace electronice facturi emise sau primite pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii impozabile în România are obligaţia de a permite organelor fiscale din România accesarea, descărcarea şi utilizarea respectivelor facturi, indiferent de statul în care se află locul de stocare pentru care a optat.
Ministerul Finanţelor Publice va emite Norme metodologice de aplicare a prevederilor art. 155 din Codul Fiscal.

via: Comunicat de Presa DGFPVL
Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com