Scutirea de taxe vamale se acordă numai pentru bunurile importate în condiţiile art. 61-65 sau 74-80 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 (bunuri indispensabile importate de organizaţii de stat sau de alte organizaţii de binefacere sau filantropice autorizate de autorităţile competente pentru a fi distribuite gratuit persoanelor nevoiaşe, de exemplu, hrană, medicamente, îmbrăcăminte şi aşternuturi de pat, bunuri importate în folosul victimelor catastrofelor).
În vederea aprobării organizaţiilor de stat sau a altor organizaţii de binefacere sau filantropice care pot beneficia de scutire de taxe vamale în baza prevederilor art. 61-65 sau 74-80 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 în cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi al administraţiilor finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti se constituie câte o comisie pentru aprobarea desfăşurării activităţilor de import numai pentru bunurile importate de natura şi în condiţiile menţionate mai sus.
Organizaţia solicitantă va depune o cerere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la ordin, semnată de reprezentantul său legal, în care se vor menţiona denumirea, sediul social, codul fiscal şi scopul concret pentru care se solicită aprobarea, însoţită de următoarele documente:
- actul de înfiinţare (copie);
- statutul, după caz (copie);
- codul de identificare fiscală (copie);
- certificatul de atestare fiscală, în original sau copie legalizată, din care să rezulte că nu au obligaţii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţiile individuale ale salariaţilor şi orice alte venituri bugetare, cu excepţia celor eşalonate şi/sau reeşalonate la plată, precum şi a celor suspendate în condiţiile legii. Excepţie fac ministerele şi alte instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale.
Odată cu cererea, organizaţia importatoare depune şi o declaraţie scrisă prin care se angajează că va achita taxele vamale în cazul în care Comisia Europeană nu acordă scutirea.
Comisia va analiza documentele depuse şi va decide asupra aprobării. Decizia, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la Ordin, va fi semnată de preşedintele comisiei şi va fi comunicată solicitantului în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data înregistrării documentaţiei la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi ale administraţiilor finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Decizia produce efecte din momentul în care este comunicată organizaţiei solicitante de către comisie. În caz de neaprobare a cereri, comisia va emite o decizie de respingere care va fi motivată în fapt şi în drept.
Autoritatea vamală va solicita originalul deciziei de aprobare, va menţiona pe verso numărul şi data declaraţiei vamale de punere în liberă circulaţie şi va reţine o copie.
Organizaţiile care au primit decizia de aprobare vor transmite la direcţia generală a finanţelor publice judeţeană, respectiv la administraţia finanţelor publice de sector care a dat aprobarea un raport anual privind activitatea desfăşurată în baza aprobării, respectiv structura şi cantitatea bunurilor importate şi destinaţia acestora.
În situaţia constatării de către organele teritoriale de control fiscal a nerespectării prevederilor Regulamentului şi procedurii de aplicare a dispoziţiilor art. 61-65 şi 74-80 din Regulament, aceasta solicită comisiei revocarea deciziei de aprobare. Decizia de revocare va fi comunicată atât organizaţiei solicitante, cât şi autorităţii vamale, în vederea încasării taxelor vamale aferente operaţiunilor care au fost efectuate cu încălcarea reglementărilor legale în vigoare.
De asemenea, organele cu atribuţii de control fiscal vor efectua verificări la entităţi care au beneficiat de aprobare, cel puţin o dată pe an, asupra modului în care sunt respectate prevederile legale.
via: Finante Valcea
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu