În curând, agricultorii care exploatează terenuri mai mari de 20 de hectare ar putea fi obligaţi să plătească şi ei TVA, mai ales că sumele pe care le obţin din comercializarea produselor pe care le cultivă sunt în unele cazuri foarte mari.
Reprezentanţii ANAF spun că cei care cultivă terenuri mai mari de 20 de hectare desfăşoară o activitate cu scop comercial, iar sumele obţinute din vânzarea recoltelor depăşesc anual 35.000 de euro. Primii pe lista plătitorilor de impozit după introducerea acestei măsuri vor fi cei care lucrează pământul ca persoane fizice şi cei care s-au asociat în forme simple, fără personalitate juridică.
De altfel, jumătate din terenurile din ţara noastră sunt exploatate de persoane fizice, în timp ce suprafeţele înregistrate pe societăţi comerciale ocupă peste 4 milioane de hectare. Sunt însă şi agricultori care şi-au înfiinţat PFA-uri, iar aceştia cultivă peste 17.500 de de hectare.
Fermierii străini deţin peste 2.000 de hectare de teren în România.
Impozitul pentrui cei care exploatează terenuri mai mari de 20 de hectare nu va fi aplicat începând cu anul 2011, ci trebuie achitat retroactiv pe ultimii 5 ani. Acest fapt îngreunează şi mai mult munca angajaţilor ANAF, care sunt nevoiţi să facă adevărate anchete pentru a stabili sumele rulate de agricultori, tranzacţiile efectuate de aceştia şi preţul la care şi-au comercializat marfa.
via: antena3.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu