joi, 26 mai 2011

IMPORTANT - Atentie! Termenul de depunere pentru bilanturi este 30 mai 2011

ATENTIE ! Situaţiile financiare anuale. Se depun de către societăţile comerciale/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, pentru exerciţiul financiar 2010. Reglementare: OMEF nr. 2.870/2010; Legea nr. 82/1991 a contabilităţii, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

RESURSE:
2. ANEXE: declaratie, raport, propunere de distribuire pierderi/profit, proces verbal, note explicative

CINE SEMNEAZA BILANTULUI?

Conform art. 28 alin. 10 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, situatiile financiare anuale si celelalte raportari contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.De asemenea, ele pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice membre CECCAR (art. 28 alin. 11 din lege). In ambele situatii, ele se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii patrimoniului societatii (art. 28 alin. 13 din lege).

In cazul societatilor comerciale care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, situatiile financiare anuale si celelalte raportari contabile se intocmesc si se semneaza de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea acestora (art. 5 alin. 11 si art. 28 alin. 12 din lege).

Avand in vedere prevederile art. 10 din lege referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii, administratorul are obligatia gestionarii patrimoniului unitatii si poarta raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii, in timp ce directorul economic (sau contabilul-sef ori alta persoana imputernicita in toate cazurile, cu studii economice superioare) este conducatorul compartimentului de contabilitate si poarta raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile.

In consecinta, chiar daca administratorul are studii economice superioare, el nu poate semna singur situatiile financiare anuale, chiar daca societatea nu are salariati, ci impreuna cu expert contabil (societate de expertica contabila membra CECCAR) angajat(a) pe baza de contract de prestari de servicii in domeniul contabilitatii.

In cazul in care societatea are angajata o persoana cu studii economice superioare cu atributii in organizarea si tinerea contabilitatii, situatia financiara anuala este semnata de catre aceasta persoana impreuna cu administratorul societatii. Nivelul de salarizare al angajatului nu conteaza, ci numai atributiile prevazute in fisa postului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Important: Continutul site-ului eContabil.info poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului este posibila numai cu acordul prealabil scris al nostru. Informatiile cuprinse in acest site au un caracter informativ general, cu titlu gratuit, si nu se garanteaza exactitatea lor la un moment dat, desi se va incerca pe cat posibil ca la publicarea lor pe site toate informatiile sa fie exacte. Site-ul eContabil.info nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un cititor al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site.
Copyright © 2007-2013 eContabil.info si drilearobert.blogspot.com