Formularul (010) – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică
Instructiuni privind capitolul:
E. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL
Rândul 1. Taxa pe valoarea adăugată
Se marchează cu “X” de către contribuabilii care solicită înregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA.
La înfiinţare
Rândul 1.1. Se estimează cifra de afaceri pe care contribuabilul preconizează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic, din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, incluzând şi operaţiunile scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f) din Codul fiscal, dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:
- livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin.
(2) pct. 3 din Codul fiscal;
- livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Rândul 1.2 se marchează cu “X” în cazul contribuabililor care optează pentru aplicarea regimului normal de TVA, deşi estimează că vor realiza o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, constituită din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, incluzând şi operaţiunile scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 141 alin.
(2) lit. a), b), e) şi f) din Codul fiscal, dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:
- livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin.
(2) pct. 3 din Codul fiscal;
- livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.
Rândul 1.3 se marchează cu “X” de către persoanele impozabile care realizează în exclusivitate operaţiuni care nu dau drept de deducere a TVA.
Rândul 1.4 se marchează cu “X” în cazul contribuabililor care efectuează operaţiuni în afara României care dau drept de deducere a TVA, conform art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Rândul 1.5 se marchează cu “X” în cazul contribuabililor care optează pentru taxarea operaţiunilor scutite, conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.
Ulterior înregistrării fiscale
Rândurile 1.6 – 1.9 se completează numai în cazul în care s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Se marchează cu “X” în funcţie de tipul înregistrării ca persoană impozabilă în scopuri de TVA: înregistrare prin depăşirea plafonului de scutire sau prin opţiune.
Rândul 1.10 se completează în cazul în care s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A şi numai dacă, ca urmare a stabilirii cifrei de afaceri realizate în anul precedent, se modifică perioada fiscală.
Rândul 1.11. Perioada fiscală
Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării în scopuri de TVA.
Persoana impozabilă care se înregistrează în cursul anului declară cu ocazia înregistrării cifrei de afaceri pe care preconizează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic. Dacă cifra de afaceri estimată nu depăşeşte plafonul prevăzut la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului calendaristic, persoana impozabilă va depune deconturi trimestriale în anul înregistrării.
Întreprinderile mici care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului declară cu ocazia înregistrării cifra de afaceri realizată, recalculată în baza activităţii corespunzătoare unui an calendaristic întreg. Dacă această cifră depăşeşte plafonul prevăzut la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, în anul respectiv, perioada fiscală va fi luna calendaristică. Dacă această cifră de afaceri recalculată nu depăşeşte plafonul prevăzut la art. 156^1 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabilă va utiliza trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală.
În cazul în care contribuabilul foloseşte, ca perioadă fiscală, semestrul sau anul calendaristic, se va înscrie numărul actului prin care organul fiscal a aprobat utilizarea acestei perioade fiscale.
Scoatere din evidenţă ca persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA
Rândurile 1.12 şi 1.13 se completează numai în cazul în care s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A. Se marchează cu “X” în funcţie de tipul scoaterii din evidenţă ca persoană impozabilă
înregistrată în scopuri de TVA.
Data scoaterii din evidenţă se stabileşte conform prevederilor titlului VI “Taxa pe valoarea adăugată” din Codul fiscal.
Rândul 2. Impozit pe profit
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de către contribuabilii care, potrivit legii, au obligaţia să declare acest impozit.
Rândurile 2.1 şi 2.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Atenţie! Data solicitării scoaterii din evidenţă ca plătitor de impozit pe profit se completează numai cu o dată ulterioară celei de depunere a declaraţiei de menţiuni.
Rândurile 2.3.1 şi 2.3.2. Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării.
Rândul 3. Accize
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” de către contribuabilii care, conform legilor în vigoare, devin plătitori de accize.
Rândurile 3.1 şi 3.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Atenţie! Data solicitării scoaterii din evidenţă ca plătitor de accize se completează numai cu o dată ulterioară celei de depunere a declaraţiei de menţiuni.
Rândul 4. Impozit la ţiţeiul din producţia internă
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care, potrivit legii, au obligaţia să declare acest impozit.
Rândurile 4.1 şi 4.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Atenţie! Data solicitării scoaterii din evidenţă ca plătitor de impozit la ţiţeiul din producţia internă se completează numai cu o dată ulterioară celei de depunere a declaraţiei de menţiuni.
Rândul 5. Impozit pe veniturile din salarii şi pe venituri asimilate salariilor
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care, potrivit legii, au obligaţia să declare acest impozit.
Rândurile 5.1 şi 5.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Atenţie! Data solicitării scoaterii din evidenţă ca plătitor de impozit pe veniturile din salarii şi pe venituri asimilate salariilor se completează numai cu o dată ulterioară celei de depunere a declaraţiei de menţiuni.
Rândurile 5.3.1 – 5.3.3. Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării.
Rândul 6. Contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Rândurile 6.1 şi 6.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Data luării în evidenţă sau scoaterii din evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.
Rândurile 6.3.1 – 6.3.3. Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării.
Rândul 7. Contribuţia de asigurări pentru şomaj
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Rândurile 7.1 şi 7.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Data luării în evidenţă sau scoaterii din evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.
Rândurile 7.3.1 – 7.3.3. Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării.
Rândul 8. Contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată.
Rândurile 8.1 şi 8.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Data luării în evidenţă sau scoaterii din evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.
Rândurile 8.3.1 – 8.3.3. Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării.
Rândul 9. Contribuţia de asigurări sociale
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
Rândurile 9.1 şi 9.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Data luării în evidenţă sau scoaterii din evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.
Rândurile 9.3.1 – 9.3.3. Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării.
Rândul 10. Contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare.
Rândurile 10.1 şi 10.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Data luării în evidenţă sau scoaterii din evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.
Rândurile 10.3.1 – 10.3.3. Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării.
Rândul 11. Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” de contribuabilii care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi
indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Rândurile 11.1 şi 11.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Data luării în evidenţă sau scoaterii din evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.
Rândurile 11.3.1 – 11.3.3. Se marchează cu “X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării sau ulterior înregistrării.
Rândul 12. Redevenţe miniere
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care, potrivit legii, au obligaţia să declare această taxă.
Rândurile 12.1 şi 12.2 se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Rândul 13. Redevenţe petroliere
La înregistrarea iniţială se marchează cu “X” numai de contribuabilii care, potrivit legii, au obligaţia să declare această taxă.
Rândurile 13.1 şi 13.2. Se marchează cu “X”, după caz, în funcţie de tipul modificării: luare în evidenţă sau scoatere din evidenţă, ulterior înregistrării fiscale, dacă s-a bifat căsuţa 2 de la lit. A.
Pentru a descarca Declaratia 010 - CLICK AICI.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu